Ártalmas szakmák

Vízparti Kutyás Hétvége 2018
 

Sokat hallani a menedzser-betegségről, a stressz káros hatásairól, az irodai és az ülő munka hátrányairól. Most összegyűjtöttük, melyek azok a szakmák, amik veszélyesek lehetnek az egészségünkre.

 

Féltjük az egészségünket, zöldségeket és vitaminokat fogyasztunk, arra azonban ritkán gondolunk, hogy a munkahelyünk az, amitől valójában beteggé válunk. A vegyi szennyezéssel, nagy porral járó szakmáknál (pl. mezőgazdász, fodrász, bányász) ez még érthető is, nade egy egyszerű irodai munkánál mi történhet velünk? Persze folyamatosan szemünk előtt van, hogy kerüljük a stresszt és a mozgásszegény életmódot, ám ezeket ritkán hozzuk össze azzal, hogy a munkánkkal milyen összefüggésben lehet, és inkább csak legyintünk rájuk - majd ráérünk pihenni akkor, ha nyugdíjasok leszünk.
 
Kifejezetten veszélyes szakmának minősülhetnek a vezetői feladatkörök - a menedzser fokozat, de a "sima" alkalmazotti is - talán még jobban, mint a hierarchiában feljebb elhelyezkedő. A folyamatos megfelelési kényszer, a határidők, a főnök türelmetlensége, kioktató és számon kérő hangneme, a jutalék miatti idegeskedés, ezek egyaránt a stressz faktorait erősítik, és ennek persze szövődményei lehetnek, ha huzamosabb ideig kell elviselnünk az ilyen munkakörnyezetet. A lelki, pszichés bántásnak pedig általában fizikai tünetei is kialakulnak, fejfájás, gyomorgörcs, de akár ájulás vagy depresszió is.
 
Persze nem arról van szó, hogy azonnal hagyjuk ott a munkahelyünket, ha időnként túl szigorú a felettesünk. Mindössze oda kell figyelnünk azokra a jelzésekre, amelyeket a szervezetünk ad. Ha pedig ténylegesen folyamatos veszélynek vagyunk kitéve, és olyan anyagokkal foglalkozunk évekig, amik károsak lehetnek a szervezetünkre, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy mennyi ideig végeztük, illetve mennyi ideig szeretnénk még ellátni az adott feladatkört, mert azokat az éveket, amiket a kialakuló betegség elvesz az életünkből, semmivel sem tudjuk majd pótolni.
 
 
Üdvözlettel,