Szavalóverseny Nyíregyházán a „Madarak és Fák Napja” alkalmából

A Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola a „Madarak és Fák Napja” alkalmából ismét meghirdeti szavalóversenyét óvodás gyermekek számára. Téma: A természet, az állatok, növények magyar költők verseiben.

 

 
A verseny időpontja: 2013. május 8. szerda, 9.30 óra
 
Jelentkezési határidő: 2013. május 3.
 
Helyszín: Nyíregyháza-Sóstóhegy, Igrice u. 3.
 
 
 
Egy óvodából max. 5 gyerek jelentkezését tudjuk elfogadni.
 
A kis-, középső-  és nagycsoportos gyerekeket külön értékeljük.
 
A legügyesebbek értékes jutalomban részesülnek.
 
 
 
Jelentkezni az alábbi címen lehet:
Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola
Nyírerdő Zrt. Nyíregyházi Erdészet
Nyíregyháza, Igrice u.3.  Tel.: 30/239-2184
 
 
 
A Madarak és Fák Napja története
 
 
 
1902. A világon először Chernel István ornitológus szervezte meg Magyarországon.
 
1906. Herman Ottó kezdeményezésére az Országos Állatvédő Egyesület levelet ír gróf Apponyi Albert vallás-és közoktatásügyi miniszterhez, melyben javasolják a Madarak és Fák Napjának megünneplését.
 
Ennek hatására gróf Apponyi Albert Körrendeletet bocsát ki:
 
„1906. évtől kezdve minden állami, községi, társulati és magán elemi népiskolában május vagy június hóban a Czím által minden évben meghatározandó külön nap szenteltessék kizárólag arra a czélra hogy azon a napon a tanító a hasznos madarak természetével, jelentőségükkel, e madarak védelmének és szaporításának szükséges voltával, az erre szolgáló módokkal és eszközökkel az iskolai ifjúságot megismertesse és ugyanezt a napot felhasználja arra is; hogy a fáknak és cserjéknek a hasznos madarak fészkelésére és szaporodására való befolyását felvilágosítván, a fák és a befásítás nagy jelentőségét is megmagyarázza és ahol ezt a helyi viszonyok megengedik és indokolják, hasson arra is, hogy a gyermekek a vidéki viszonyokhoz képest legtöbb előnyt szolgáltató fák és csemeték ültetésével tegyék a madarak és fák napját emlékezetessé és állandóan hasznossá…
 
…Meg vagyok arról győződve, hogy ezen a nép javának előmozdítására irányuló rendeletemet a néptanítók buzgón és lelkiismeretesen fogják végrehajtani és igyekezni fognak azon, hogy a fa, a bokor szeretete elterjedjen a nép között, mert annak megóvásával és ápolásával együtt önként föltámad és gyökeret ver a nép szívében s értelmében egyaránt a hasznos madarak védelme is.”