A szív és érrendszeri betegek étrendje

A szív és érrendszeri betegek étrendje A szív-és érrendszeri megbetegedések napjainkban a magyar lakosság körében még mindig vezető halálok. A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában nagy szerepe van: az elhízásnak, a mozgásszegény életmódnak, a dohányzásnak, ahagyományos magyar táplálkozásnak, a magas zsír és koleszterinértékeknek. Ha hosszabb időn át magas a koleszterinszint, nő az érelmeszesedés és a szívinfarktus kialakulásának veszélye.

Az étrend koleszterintartalma maximálisan: 200mg lehet a kardiológusok javaslata alapján a szív és érrendszeri betegek részére.

A zsírokról: Megkülönböztetünk telített és telítetlen zsírsavakat. A zsírok fajtájuktól függően különböző hatással vannak szervezetünkre. A telített zsírsavak az állati eredetűek. A telítetlenek elsősorban a növényi eredetű termékekben találhatók. A telített zsírsavaknak koleszterinszint emelő hatásuk van. (telített zsírt tartalmaz: vaj, tejszín, tejtermékek, sertés-liba- kacsa zsír, valamint a húsok, és a tej-tejtermékek). A telítetlen zsírsavak az olajok, margarinok, valamint dió, és mogyoró, és a tengeri halak fő alkotója. A telítetlen zsírsavak a koleszterinszintet és a trigliceridszintet csökkentik, és a HDL- koleszterin szintet növelik, emiatt segítenek megelőzni a szívinfarktus kialakulását. A triglicerid szintet növelik a telített zsírokon kívül az alkohol és a cukrozott élelmiszerek.

A vérzsíroknak 3 fő fajtája van, amely a szervezet koleszterin szintézisében vesz részt: VLDL, -LDL, és HDL -koleszterin. A VLDL és LDL koleszterin az erek falát látják el koleszterinnel, („rossz” koleszterin), míg a HDL-koleszterin az érfaltól szállítja el a májba a fölösleges kolesztein- mennyiséget. Emiatt a HDL-koleszterin az érelmeszesedés védőfaktora. 

A szív és érrendszeri betegek étrendje

Az elhízás fontos rizikófaktor a magas koleszterinszint kialakulásában. Elhízás esetén fontos a zsíros ételek, valamint sütemények és üdítőitalok mellőzése, és a rendszeres mozgás. Mozgással növelhető a védő hatású HDL-koleszterin szintje és megelőzhető az érelmeszesedés kialakulása.

A vér koleszterinszintjének emelkedéséért elsősorban az állati eredetű zsiradékok felelősek. A növényi eredetű zsiradékok zsírsavösszetétele jóval kedvezőbb, ezek egyáltalán nem tartalmaznak koleszterint. Ezért fontos az állati eredetű zsiradékok -vaj-liba-kacsa-sertés-zsír,valamint a kókuszzsír-, olajjal való helyettesítése (napraforgó, kukoricacsíra, repce, szója, oliva )

A normál koleszterin és triglicerid szint, a legújabb kutatási eredmények alapján, a következő határértékek között mozog: -normál koleszterinszint: 4,5-6,5mmol/l – normál trigliceridszint: 1,7-2.2mmol/l.A HDL -koleszterin normál tartománya: 1,1-1,5mmol/l.

 

Ajánlott és kerülendő élelmiszerek:

 

Pékáru:

élelmi rostokban gazdag barna, graham, korpás, magvakkal dúsított kenyerek, pékáruk, graham liszt, korpás liszt, rozsliszt, teljes őrlésű liszt, zab, rozs, kukorica, búzapehely, búza-zab korpa,

natúr müzli, búzacsíra, köles, hajdina, barna rizs, tojásmentes durum száraztészta

sütemények: gyümölcsös vagy túrós, tojást nem tartalmazó tészták ajánlottak . pl.: almás-diós rétes

 

Kerülendő: fehér kenyér és péksütemények, fehér liszt, több tojásból készült száraztészta, cukrozott műzlik, cukrozott gabonapelyhek, sütemények:sok tojássárgájával, vajjal, cukorral, készültek: kakaós csiga, tepertős pogácsa, lekváros táska, búrkifli, cukrozott pékáruk-fornetti, túrós batyu, a vajas pogácsa, sajtos rúd, fánk-képviselőfánk, linzertészták, hájastészták, valamint a cukorral-mézzel -fructossal készült sütemények, fagylaltok, és parfék, valamint a csokoládék, cukorkák, omlós kekszek-nápolyik.

 

Tej és tejtermékek:

1,5%-os, 0,1%-os zsírtartalmú tej, tejes ital, natúr vagy zsírszegény kefir, joghurt, aludttej, 12%-os zsírtartalmú tejföl, sovány tejpor, cukrozatlan sűrített tej, sovány sajtok: köményes, pritaminos, tolnai sovány, túra, Tenkes sajt, sovány vagy félzsíros túró, „light” kockasajtok, Óvári sajt, Anikó, Mozzarella.

 

Kerülendő: 2,8 illetve 3,6%-os zsírtartalmú tej, házi tej, tejszín, zsíros tejpor, 20%-os zsírtartalmú tejföl, zsíros és ömlesztett sajtok: trappista, Eidami, márvány, hagyományos kockasajt, tejszínkrémsajt, füstölt sajt, Karaván sajt, Camembert stb... zsíros tehéntúró, juhtúró.

 

Zsiradékok:

növényi olajok, (napraforgó, repce, olíva, szója, lenmagolaj), margarinok, light margarinok, vajkrémek közül amelynek alapanyaga nem a tejszín.

 

Kerülendő: sertészsír, baromfizsír, vaj, szalonna, tepertő, baromfibőr -koleszterintartalma 540mg/100g-

 

Húsfélék, húskészítmények, belsőségek:

baromficomb- mell (bőr nélkül), sertéskaraj, sertéscomb, marhahátszín, lapocka, tengeri és édesvízi halak, tengeri halkonzervek, (makréla, tonhal, hering) vadhúsok, sonka felvágott félék, baromfifelvágottak, zöldséges aszpikos felvágottak, zalai, virsli, szafaládé, párizsi.

 

Kerülendő: zsírosabb baromfihúsrészek, (far-hát, szárny), kacsa-liba-tyúk zsírosabb részei, sertésoldalas, dagadó, tarja, csülök, füstölt húsok, szalonnák, kolbászok, disznósajt, zsírosabb szalámik, (pl: Pick, Rákóczi,) zsírosabb felvágottak, (pl: olasz, soproni, fokhagymás, löncshús), tartósított húskrémek, vagdalthúskonzerv, májkrém, kenőmájas, belsőségek, (csirkemáj, sertésmáj, tüdő, vese), velő, vér.

 

Zöldségfélék, száraz hüvelyesek:

évszaknak megfelelő friss zöldségek, mirelit zöldségfélék, szárazbab, sárgaborsó, lencse, csicseriborsó, szójakészítmények

tojás önálló éteként nem javasolt, csak az ételkészítés során maximum heti 2-3db.

 

Kerülendő: magas sótartalmú tartósított készítmények, sózott chipsek, sózott pattogatott kukorica

tojás, tojásos ételek, tojásrántotta- omlett

 

Gyümölcsök diófélék olajos magvak

friss gyümölcsök, mirelit gyümölcsök, alacsonyabb cukortartalmú tartósított készítmények, aszalt gyümölcsök, 50-100%-os gyümölcstartalmú gyümölcslevek, dió, natúr mogyoró, tökmag, napraforgó, mandula, pisztácia, mák, kókuszreszelék, gesztenye

 

Kerülendő: magas cukortartalmú lekvárok, befőttek, szörpök, szűrt cukrozott 12-27%-os gyümölcslevek, sózott mogyoró, mandula, pisztácia, tökmag, napraforgó.

 

A normál vér koleszterin és lipidszintjének élérése érdekében ajánlott:

Telítetlen zsírok- növényi olajok margarinok, olajos magvak diófélék, tengeri halak

élelmi rostok: zöldségfélék, főzelékfélék, gyümölcsök, teljes őrlésű gabonafélék fogyasztása, repce olívaolaj alkalmazása.

 

Kerülendő: Telített zsírok- állati eredetű zsiradékok, zsírban gazdag húsok-húskészítmények, zsírdús tej-tejtermékek, tejszín, vaj, tejszínes- vajas sütemények tojásrántotta, cukrozott élelmiszerek, cukrozott italok, alkohol, máj és belsőségek, só fogyasztása.

 

Ételek elkészítése: A legfontosabb szabály, hogy zsír és sószegény ételkészítési módokat válasszon.

Zsírszegény eljárások amelyek alkalmazása ajánlott: a párolás, főzés, gőzölés, alufóliában mikroban, sütőzacskóban való elkészítés, Wok, cserépedény, grill, valamint a római-tál. A látható zsír eltávolítása célszerű a hús készítés előtt. A rántás helyett alkalmazhat zsírszegény habarást, kefírrel, tejjel, joghurttal, vagy saját főzőlével is sűríthet A rántást is el lehet készíteni diétásan: a lisztet szárazon megpirítjuk, majd pár csepp olajat teszünk hozzá, vagy egyszerű rántást is alkalmazhat: liszt hozzá a főzőlé vagy kefír vagy aludttej.

Kerülendő ételkészítési módok: a bő zsírban-olajban való sütés, (pl.:sült burgonya), pirítás, tejfölös habarás, tejszínel való sűrítés, (pl.:krémlevesek), zsíros rántás készítése.

Élelmiszereink koleszterintartalma: mg/100g-ban (a növényi eredetű élelmiszerek nem tartalmaznak koleszterint.)





száraztészták:

 

szalonna:

78

- 2 tojásos:

36

vaj:

230

- 4 tojásos:

72

étolaj:

0

- 8 tojásos:

144

margarin:

0

kalács:

25

HÚSOK:

 

sajtos tallér:

32

- csirke:

70

Sovány tehéntej 1,5%:

5

- nyúl:

71

tej 2.8%:

10

- kacsa

77

Házitej 3,6%:

20

- liba:

84

kakaós tej:

10

- marha :

75

joghurt:

5

- pulyka

74

habtejszín:

109/dl

- sertés:

89

tejföl 20%-os:

60

busa:

45

tejföl 12%-os:

45

ponty:

70

tehéntúró sovány:

1

harcsa:

80

tehéntúró félzsíros:

30

tonhal:

70

tehéntúró zsíros:

37

sertésmáj:

430

Eidami sajt:

71

sertésszív:

150

Köményes sajt:

38

sertéstüdő:

350

Óvári sajt:

70

disznósajt:

132

Mackósajt: 1 db

33

kolbász:

130

tojás : 1 db

190

kenőmájas:

224

zsiradékok:

75-85

olasz:

83

Zala:

75

párizsi:

75

gépsonka:

68

virsli:

75

nyáriszalámi:

113

téliszalámi:

150

libamájkrém

290

 

Baromfibőr

540

 

Felhasznált irodalom:

Rodler: Diétáskönyv szív és érrendszeri betegeknek- Medicina 2005.

Veressné Bálint Márta: Gyakorlati dietetika -Semmelweis 2004.

Bíró-Linder: Tápanyagtáblázat- Medicina 1995.

 

Összeállította: Horváth Judit dietetikus

Lektorálta: Dr. Olajos Judit PhD főorvos