Lakossági tájékoztatás - magas ózon koncentráció

A TI-KTVF tájékoztatása szerint Nyíregyháza Megyei Jogú Város közigazgatási területén a Széna téri mérőállomáson 2013. június 19-én három egymást követő órában az ózon légköri koncentrációjának 1 órás átlagértéke túllépte a tájékoztatási küszöbértéket (180 μg/m3).
 
 
 
12 órakor 202,2 μg/m3
 
13 órakor 194,8 μg/m3
 
14 órakor 182,8 μg/m3
 
 
A meteorológiai előrejelzések szerint számottevő időjárás-változás csak a hét végére várható, így a következő két napon valószínűleg az UV sugárzás, és az ózon légköri koncentrációja a déli – kora délutáni órákban továbbra is magas lesz.
 
Az ózon egészségügyi hatásai a következők: Rövid expozíciós idő alatt is irritálja a szemet, az orr- és toroknyálkahártyát, köhögést és fejfájást okoz.
 
 
 
Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a gyermekek. Javasoljuk, hogy ők kerüljék a déli, kora délutáni órákban a szabadban való tartózkodást. A lakások szellőztetését lehetőleg a késő esti - éjjeli, kora reggeli órákban végezzék.
 
 
 
 
 
A légszennyezettség további romlását elkerülendő kérjük, kerüljék a személygépjárművek használatát, lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogosan. Lehetőleg csak az esti órákban tankoljanak, és ne használjanak robbanómotoros kerti készülékeket (pl. fűnyíró)!
 
 
 
A legfrissebb levegőminőségi adatokat megtalálják a következő  internetes honlapon: www.kvvm.hu/olm
 
 
 
Együttműködésüket előre is köszönjük!