Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK)

A horvátországi Vukováron rendezte meg éves tavaszi ülésszakát a Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK) június 7-9. között. A rendezvényen részt vettek a Mustárház munkatársai is, akik a jövőben a Juventus Soliditas ifjúságszakmai hálózatot fogják képviselni a MIK-ben. 
 

A MIK a magyar fiatalok legmagasabb szintű egyeztetési fóruma. Tagjai közt tudva a legnagyobb hazai és határon túli ifjúsági intézményeket, célja az ország fiataljainak összefogása, érdekeik érvényesítése.

A három napos konferencia első estéjén a résztvevők ellátogattak az 1991-es délszláv háború egyik szimbólumává vált városi kórházba. Az alagsorban berendezett múzeumban megtekinthették, hogyan élték mindennapjaikat azok az emberek, akik a vöröskereszt zászlaja alatt a kórház falain belül több mint ezer gránát találatát viselték el viszontagságos körülmények között 87 napon át.

A konferencia megnyitóján beszédet mondott Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, aki röviden beszámolt az államtitkárság idei kiemelt fontosságú  programjairól. Téglásy Kristóf, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sport és Ifjúságért Felelős Államtitkárságának ifjúságügyi főosztályvezetője a közösségépítés fontosságát emelte nyitó beszédében.

A konferencia folytatásában a résztvevők megismerhették a 2011-es Mozaik kutatás eredményeit, mely a Határon túli fiatalok kutatásainak eredményeit tartalmazta, az előadó Bauer Béla, a Századvég kutatója volt.

A délután további részében a Stratégiai munkacsoport, a Tagszervezeti kapcsolatokról szóló munkacsoport és a MIK nyári tábort előkészítő munkacsoport ülésezett.

A MIK zárónyilatkozatában elfogadta többek között a kárpátaljai régió felvetésére, hogy a Magyar Ifjúsági Konferencia kezdeményezi egy ukrán-magyar akadémiai szintű  vegyes bizottság létrehozását, amely a vitatott történelmi kérdéseinket tisztázza. A tagszervezetek üdvözölték továbbá Horvátország csatlakozását az Európai Unióhoz,és örömüket fejezték ki, hogy a két ország közelebb került egymáshoz.

A konferencia zárónapján megemlékeztek a trianoni nemzeti tragédiáról, amelyet követően a résztvevők az árvízi védekezés egyik helyszínére látogattak el, hogy kifejezzék együttérzésüket és segítő támogatásukat.

A pénteken kezdődött horvátországi találkozón nyolc régió képviseltette magát: a házigazdák mellett Magyarország, Felvidék, Kárpátalja, Erdély, Vajdaság, Burgenland, valamint a nyugat-európai régió. A soron következő ülés az Anyaországban kerül megrendezésre várhatóan szeptember első heteiben.