Vendégkönyvet kapnak a nyíregyházi szálláshely üzemeltetők

2013. június 1-től – a nyíregyházi Közgyűlés döntése alapján – egységes vendég- és idegenforgalmi nyilvántartást kell vezetniük a nyíregyházi szállásadóknak. A döntésnek köszönhetően pontosabb statisztikai nyilvántartás áll majd mind a szállásadók, mind az önkormányzat rendelkezésére. 

A vendégéjszakák egységes regisztrálása megteremti annak feltételét, hogy a város megnövekedett idegenforgalma az idegenforgalmi adó bevallások tartalmából is mérhető legyen, és a Nyíregyházán vendégéjszakát töltő turisták az idegenforgalmi adót minden esetben megfizessék. Ez azért is fontos, mert a központi költségvetés 1,5 forinttal járul hozzá minden, az idegenforgalmi adóból befolyó forinthoz.
 
Az egységes vendég- és idegenforgalmi nyilvántartást az önkormányzat ingyenesen bocsátja a szállásadók rendelkezésére, amelyet legkésőbb 2013. június 30. napjáig kötelesek átvenni a Nyíregyházi Turisztikai Információs Központ irodájában (Nyíregyháza, Kossuth tér 1.). Ezzel egyidejűleg a régi vendégkönyveket záradékolás céljából be kell mutatni.
A kezdő szálláshely szolgáltatóknak a tevékenység megkezdését megelőzően kell beszerezni a nyilvántartást. Amennyiben a szálláshely-szolgáltató elektronikus módon kívánja nyilvántartását vezetni, a szálláshely szolgáltatási tevékenység engedélyének kiadásával egyidejűleg erről nyilatkoznia kell.
 
A nyilvántartás tartalmazza többek között a vendég nevét, születési helyét és idejét, lakcímét, állampolgárságát, útlevél, személyigazolvány vagy forgalmi engedély számát, az érkezés és a távozás napját és időpontját, valamint az eltöltött vendégéjszakák számát.
 
A Polgármesteri Hivatal Adóosztálya felhívja a szállásadók figyelmét a nyilvántartás pontos vezetésére, hiszen az olyan adatokat is tartalmaz, amelyek megnyugtató módon visszakereshetővé teszik az elszállásolt vendégeket. Felhívja továbbá a figyelmet arra, hogy az idegenforgalmi adó bevallás nyomtatvány adataiban változás következett be, ezért kérnek minden érintettet az új nyomtatvány használatára mely az önkormányzat honlapján (www.nyirhalo.hu) érhető el.