Secondary menu


Kiemelt cikkek

Évértékelő / évindító interjú a Képmás zenekarral

Évértékelő / évindító interjú a Képmás zenekarral A Képmás zenekar az észak-keleti régió egyik meghatározó csapata, amely 2006-ban Nyíregyházán alakult azzal a szándékkal, hogy olyan igényes élő zenét játsszanak, amely valódi intellektuális tartalmat közvetít. Folyamatosan zenélnek és hozzák el a szeretet hangját a számtalan intézménybe, nem csak egyházi berkeken belül. A zenekar vezetőjét, Bolega László énekes-dalszerzőt a legutóbbi turnéjukról, és az előttük álló időszakról is kérdeztük.

Hamarosan befejeződik a Szabadtéri Színpad felújítása

A Szabadtéri Színpad műszakilag igen leromlott állapotban volt, a mai kor követelményeinek, és a helyi igényeknek sem felel meg, így teljes körű felújítása évek óta indokolt. Igen frekventált helyén áll, a városi szövetben való elhelyezkedésénél, a funkciójánál, a térszervezésénél fogva, illetve a területen lévő építmények, épületek, terek formavilága, építészeti megfogalmazása, a vegetációt meghatározó hangulata miatt, a város igen jellegzetes, fontos intézménye.

Ha február, akkor Táncfarsang!

Három napos táncőrület a Móricz Zsigmond Színházban! 2018-ban is megrendezésre kerül a Táncfarsang: Néptánc, flamenco, balett, modern táncfeldolgozások és látványos koreográfiák várják a tánc szerelmeseit!

Irodalmi pályázat - Pegazus Könyvek Antológia 2018

 Irodalmi pályázat - Pegazus Könyvek Antológia 2016 A PegazusTv Média és Oktató Kft pályázatot hirdet a Pegazus Könyvek Antológia 2018 címmel. Az immár negyedik alkalommal megjelenő antológiasorozat mottója: „Mindenkinek adj egy esélyt! A produktum és az alkotója legyen a meghatározó.”

A Móricz Zsigmond Könyvtár Kölcsey Szavalóversenyének felhívása

Szavalóversenyt rendeznek 2018. január. 25. (csütörtök) 10 órától középiskolai tanulók részére a Magyar Kultúra Napja alkalmából a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban.

Dingó kölyök született a Nyíregyházi Állatparkban

Dingó kölyök született a Nyíregyházi Állatparkban Igazi különlegesség, dingó született a Nyíregyházi Állatparkban. Az országban csak itt látható kölyök most 7 hetes, így állatorvosi vizsgálatokon esett át. A 3 éve cseh állatkertből érkezett anya állat, 63 napnyi vemhesség után hozta világra egy kotorékban kicsinyét. A szuka kölyök az első hónapot az anya által vájt búvóhelyen töltötte, ám most 7 hetes korában már előmerészkedik rejtekéből s előszeretettel mászkál szülei után a kifutóban.


Galériák

Felfüggesztve - Perme fotókiállítása

Felfüggesztve - Perme fotókiállítása Dohos Ferenc, vagy ahogy a legtöbben ismerik Nyíregyházán, PERME első fotókiállítása nyílt meg 2018. január 25-én a Mustárházban. Perme évtizedek óta amatőr fotósként örökíti meg Nyíregyháza és környéke eseményeit, követi a város fejlődését. 2005 óta blogot vezet Perme Képeskönyve címmel, ahol több ezer fotóval színesíti írásait. A "Felfüggesztve" című tárlat még egy hónapig lesz megtekinthető!

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán Mintegy 400 diák vett részt azon a közösségi programon, amelyet a nyíregyházi LEGO gyár szervezésében, a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban működő tekerd! csoport részvételével rendeztek meg szerdán Build the Space címmel. A gyerekek nem csak feladatokat oldottak meg és játszottak a nap során, hanem mindeközben az űrkutatással kapcsolatos ismereteiket is gyarapíthatták.

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban 2017. október 13-án mutatták be Olt Tamás rendezésében a Diótörő herceg című mesejátékot a Móricz Zsigmond Színház Nagyszínpadán.

Sherlock Holmes - A sátán kutyája

Sherlock Holmes - A sátán kutyája előadás 2017. szeptember 9-én (szombat) nagy sikerrel mutatták be a Sherlock Holmes A sátán kutyája című darabot a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban.

VIDOR 2017 - a mi szemünkkel

VIDOR 2017 - a mi szemünkkelA 16. VIDOR, vagyis a VIdámság és Derű ORszágos seregszemléje 2017 szeptember 2-án hatalmas tűzijátékkal ért véget. Idén is remek darabokat láttunk a színházban, és érdekes koncertekbe hallgathattunk bele a belvárosban. Képes összeállításunkban egy kis egyveleget kaphatnak az elmúlt több mint 1 hét hangulatából, valamint megtudhatják, hogy az elmaradhatatlan karikaturisták hogyan látták a 2017-es VIDOR egy-egy mozzanatát.

Legyetek jók, ha tudtok! a Szabadtéri Színpadon

Legyetek jók, ha tudtok! a Szabadtéri Színpadon 2017. július 7-én folytatódott a nyíregyházi Szabadtéri Színpad programsorozata a "Legyetek jók, ha tudtok!" című színdarabbal, amely a Budaörsi Latinovits Színház produkciója.

Epebetegségek diétás kezelése

 Mik az ajánlott és kerülendő ételek és nyersanyagok, epeműtöttek, epebetegségben szenvedők számára? Hogyan készítsük el ezeket az ételeket?

 

 

Mik az ajánlott és kerülendő ételek és nyersanyagok, epeműtöttek, epebetegségben szenvedők számára? Hogyan készítsük el ezeket az ételeket?

 

Görccsel járó epekőroham és epeműtöttek diétája:

1. nap folyékony állagú étrend. Szűrt gyümölcslevek, zöldséglevek, vizes gyümölcsturmixok, limonádé, tea, szénsavmentes ásványvíz.

2. nap szénhidrát beépítés tea, barackjam, méz, pirítós, kétszersült, pirított dara, pászka, főtt burgonya, héjában sült burgonya, főtt rizs, tejmentes alma-barackmártás, háztartási keksz, babapiskóta, rizs-zab-daranyákleves, sárgarépafőzelék tejmenetesen, tejmentes tök vagy burgonyafőzelék, zöldségpüreleves (karalábé karfiol mentes).

3. nap: fehérjebeépítés: sovány tej, tea, vizes gyümölcsturmixok, kefir, natúr vagy barackos joghurt, natúr túró, reszelt zsírszegény sajt –Tolnai, Túra, Anikó, Óvári, Mozzarella,- tök-patiszon- cukkini főzelék, háztartási keksz, babapiskóta, zöldségpüreleves (karalábé karfiol mentes), főtt vagy zsírmentesen sütött pulyka csirkemell bőr nélkül, sovány hal, húsgombóc.

4. naptól: zsír és fűszerszegény puffasztó élelmiszereket nem tartalmazó étrend tartása javasolt

 

Ajánlott és kerülendő nyersanyagok

 

Zöldség és főzelékfélék:

Ajánlott:

Sárgarépa, petrezselyem, zeller, saláta, cékla, patiszon, padlizsán, cukkini, spágra, tök, paraj, burgonya, rizs, zöldbab és zöldborsó pürésítve, paradicsom hámozva, valamint egyéni érzékenységtől függ, hogy az uborkát hámozva, a sóskát, a paradicsomot hámozva el tudja-e fogyasztani?

Kerülendő:

káposzta, száraz hüvelyesek, bab, borsó, lencse, karalábé, karfiol, brokkoli, kinai kel, kukorica, zöld és fűszerpaprika, hagyma.

 

Gyümölcsök:

Ajánlott:

alma, birsalma, körte, őszi-kajszi barack, banán, egyéni érzékenység függvénye: citrom, narancs, grape-fruit, mandarin,

az apró magvas gyümölcsök mag nélkül átszűrve lének fogyaszthatók: málna, kiwi, egres, eper, szeder, ribizli.

Kerülendő:

olajos magvak, (mandula dió mogyoró), szilva, dinnye, cseresznye, szőlő, meggy, naspolya.

 

Pékáruk:

Ajánlott:

A graham valamint félbarna és fehér kenyér fogyasztása ajánlható hamlet puffasztott búza-rizsszeletek, Abonett, piskóta.

Kerülendő:

magvas készítmények., a kakaós csiga, tepertős pogácsa, lekváros táska, búrkifli, cukrozott pékáruk-fornetti, túrós batyu, a vajas pogácsa, sajtos rúd, fánk-képviselőfánk, linzertészták, hájastészták, kelt tészták., friss kenyér.

 

Húsok, húskészítmények:

Ajánlottak

az alacsony zsírtartalmú a bőr nélküli baromfihús (comb és mell) marhahús (hátszín-felsál,) hal (busa, lazac, hering, harcsa,) pulykahús, a felvágottak közül a gépsonka, sonka felvágottak, baromfifelvágottak, párizsi, virsli, krinolin.

A sertéshús elkészítése esetén csak a karaj és a comb ajánlható.

Kerülendők

zsíros sertés-liba-kacsa-marha-húsok, belsőségek-velő, szalonnák, tepertők, kolbászok, hurkák, disznósajtok, téli szalámik, (Pick, Rákóczi stb..), löncshús, vörösáruk, mortadella, kenőmájasok, májkrémek, halikra), olasz-soproni felvágott, füstölt pácolt készítmények.

Tej tejtermékek:

Ajánlottak

a zsírszegény valamint a csökkentett zsírtartalmú tej és tejtermékek.

Pl: a sovány tej, 1.5%-os-kék- amennyiben fogyasztása nem okoz panaszt, (egyéni érzékenység függvénye) zsírszegény túró –Bakony-, kefír, joghurtok közül a natúr, a barackos, az almás joghurt,

sajtok közül: a Tolnai, Köményes, Túra, Óvári, Mozarella-sajt, Anikó sajt, Medve light sajt.

Kerülendő

zsíros tej és tejtermékek: házi tej, 20%-os tejföl-piros-, tejszín, juhtúró, vaj, zsíros és ömlesztett sajtok, (trappista, pálpusztai Camambert,), valamint a füstölt sajtok, krémek.

 

Tojás: fogyasztása nem javasolható.

A sertés-liba-kacsazsír fogyasztása még az ételek elkészítésénél is tilos!

Az olaj és a margarin csak kis mennyiségben alkalmazható kizárólag az ételek elkészítésére.

 

Italok: szénsavmentes ásványvíz, zöldséglé (sárgarépa), szűrt gyümölcslé, (alma) fogyasztása ajánlott.

Ajánlott napi mennyiség : 2l.

Kerülendő: az alkohol, kávé szénsavas italok fogyasztása.

 

Ételek elkészítése

 

A zsír és sószegény ételkészítési módok javasolhatók.

Nem ajánlott az erős fűszerek alkalmazása. (bors, fűszerpaprika, chilli, mutsár, majonéz, torma, stb..)

Kerülendő: a bő zsírban-olajban való sütés, (pl.:sült burgonya), pirítás, tejfölös habarás, tejszínel való sűrítés, (pl.:krémlevesek), zsíros rántás készítés.

 

Zsírszegény ételkészítési eljárások amelyek alkalmazása ajánlott: a párolás, főzés, gőzölés, alufóliában mikróban, sütőzacskóban való elkészítés, Wok, cserépedény, grill, valamint a Római-tál.

A látható zsírt távolítsa el a hús készítés előtt. A rántás helyett alkalmazhat zsírszegény habarást, kefírrel, joghurttal, vagy saját főzőlével is sűríthet

A rántást el lehet készíteni diétásan is: a lisztet szárazon megpirítjuk, majd pár csepp olajat teszünk hozzá, vagy egyszerű rántást is alkalmazhat: liszt hozzá a főzőlé vagy kefír.

 

Javasolható ételcsoportok: túró gombóc, alma és barack befőtt, zöldség leves, zsírszegény sajtok, zsírszegény húsok húskészítmények, sovány hal, húsok zsírszegényen elkészítve, sárgarépa, tök, petrezselyem, buronya, rizs, piskóták. (az ajánlott módokon elkészítve)

Kerülendő ételcsoportok: krémlevesek, bő zsírban sült ételek, majonézes saláták, alkoholtartalmú készítmények, erős csípős ételek, puffasztó zöldségek-gyümölcsök (hüvelyesek) kelt tészták, tejszínnel vajjal töltött tészták, zsíros húsok tejtermékek.

Erős csípős fűszerek alkalmazása kerülendő! (bors, ketchup, chilli, mustár, majonéz, stb… kerülendő a magyaros rántás készítése, szalonnával való tűzdelés, füstölés, pácolás, pirított hagyma)

Az ételek elkészítésénél fűszerezhetjük az ételeket petrezselyemzölddel, őrölt köménnyel, kakukkfűvel, bazsaliokommal, majorannával vagy sóval.

Recept

 

Húshassé:

Hozzávalók:

  • tojás 1db
  • sertés comb darálva de lehet más sovány hús is fél kilogramm,
  • áztattott kenyér 10dkg vagy zsemle 2db
  • petrezselyemzöld,
  • őrölt fűszerkömény,

 

Elkészítés:

Az alapanyagokat összegyúrjuk és őzgerincformában kisütjük, szeleteljük.

 

 

Felhsznált irodalom:

Veressné Bálint Márta: Gyakorlati dietetika SE-EFK 2004.

Dr. Pár Alajos: Kis máj és epekönyv Medicina 1998.

 

Összeállította: Horváth Judit- dietetikus

Lektorálta: Dr. Olajos Judit PhD főorvos

 

Main menu

story | by Dr. Radut