Feleségeket kapott Füles, az ország egyetlen grevy zebra hímje!

Füles, a Nyíregyházi Állatpark zebra csődöre az európai fajmegőrzési program (EEP) keretében érkezett 2008-ban érkezett a nyírségi kertbe, s most hogy ivarérett lett, a faj koordinátora két megfelelő genetikai állományú kancát helyezett ki mellé.
 
 
A Yoko nevű 2 éves nőstény Lengyelországból a poznani állatkertből  érkezett, míg a nagyobbik Kora, 3 éves és  Csehországból, az ostravai zoo-ból jött.
 
Az állatok ez idáig karanténban voltak, s most a karantén idő után mutatkoznak be a nagyközönségnek, akik egy bambusz hídról letekintve figyelhetik majd meg a csíkos lovacskák mindennapjait. Az állatok otthona ugyanis a Tarzan ösvénye lesz,  ami fekete kontinens élővilágát bemutató több hektáros kifutórendszer, ahol  zsiráfok, s  ritka antilop fajok –nyársasantilop, fekete lóantilop-szitutunga, nagy kudu- élnek együtt úgy, mint a természetben. 
 
Fülesnek azonban még várnia kell a násszal, hiszen fontos hogy a nőstények először  a csődör jelenléte  nélkül térképezzék fel a területet, így addig a hím egy elkülönített kifutóban él majd.
 
A grevy zebra a legnagyobb termetű zebra faj és egyben a legnagyobb vadon élő lóféle. Természetes élőhelyén mindössze 2000 egyed él belőle. A fajt elsősorban élőhelyének szűkülése és a pásztorkodás terjesztése veszélyezteti. Ma kizárólag Dél-Etiópia és Kenya száraz területein, bozótosan fordul elő egyre kisebb számban.
 
A többi zebrafajtól –az alföldi és hegyi zebrától- könnyen megkülönböztethető, hiszen hasa töve fehér s a hátán a gerinc mentén fehérrel keretezett sáv fut végig, s fülei is jóval nagyobbak. Nevét Jules Grévy 19. századi francia köztársasági elnöktől kapta, aki egy ilyen állatot kapott Abesszíniától
 
 A Nyíregyházi Állatpark igazi kuriózum a zebra fajok kedvelőinek, hiszen a grevy zebra mellett az alföldi zebra 2 alfaja a böhm és a chapman zebra is megtekinthető egy másik kifutóban.