Alternatív évnyitó bicikli csengőszóra

A Down Egyesület a Mindenkinek Becsengettek program egyedi évnyitójaként és a Nyír Plaza egy közös csengetésre invitálja a bringásokat. A figyelemfelhívó kezdeményezés célja, hogy Magyarországon minél több gyermek ismerje meg a fogyatékkal élőket, rajtuk keresztül pedig kialakuljon a befogadó nevelés intézménye mellett a társadalmi elfogadás hazánkban. Az alternatív évnyitón részt vesz az Alma Együttes, valamint a NEMADOMFEL együttes is.

 
A Down Egyesület az ungvári „Élet Útja” – Kárpátaljai Komplex Rehabilitációs Központ civil szervezettel, valamint a szatmárnémeti Caritas-szal közösen végzi a Mindenkinek becsengettek programot harmadik éve a HUSKROUA ENPI CBC programon keresztül. A program - melyet stratégiai együttműködés keretében Hoffmann Rózsa államtitkár asszony és Marekné Pintér Aranka KLIK elnök asszony is támogatásáról biztosított idén tavasszal - célja, hogy erősítse a fogyatékosok társadalmi inkluzióját mindhárom országban. „A tavalyi évhez hasonlóan idén is táborral nyitjuk az iskolásoknak és óvodásoknak szóló programot Nyíregyházán, 2013. augusztus 22-26 között, ahol a magyar ukrán és román fogyatékkal élő gyermekek és családjaikat látjuk vendégül.”- magyarázta Kisari Károly, a Down Egyesület elnöke. „A tábor lehetőséget biztosít a gyermekek számára, hogy különböző készségfejlesztő programokkal ismerkedhessenek meg, valamint a szülők és a szakemberek az inklúzív nevelésről hallgathatnak érdekes előadásokat.” – fűzte hozzá Kisari Károly.
 
 
A különleges évnyitón felcsendül az Alma Együttes „Mutasd meg, mekkora a szíved” dala, mely egyben a program hivatalos indulója is. „Személyes tapasztalatok vezéreltek, amikor ehhez az attitűdformáló kezdeményezéshez csatlakoztunk az együttessel. A környezetünkben van olyan barát, szülő, aki érintett és sokszor szóba kerül a fogyatékkal élő gyermekek helyzete, problémái. A dalhoz készült videóklip forgatása során a Down-szindrómás gyerekek pontosan azt hozták, ami tőlük elvárható, végtelen szeretet, ölelést, örömöt. Megtiszteltetés volt számunkra ezekkel a gyerekekkel dolgozni, remélem jövőre is sok iskolában felcsendül a Mindenkinek becsengettek program indulója.” – nyilatkozta Buda Gábor, az Alma Együttes énekese.
 
 
„Három évvel ezelőtt csatlakoztunk az osztályommal a Mindenkinek becsengettek programhoz, aminek a lényege, hogy heti rendszerességgel meglátogat minket egy Down-szindrómás kisfiú, Peti, akit nem mi akarunk beintegrálni az egészségesekhez, hanem mi próbálunk beilleszkedni az ő életébe. Az első találkozások számunkra, „épek” számára, nem voltak zökkenőmentesek, de néhány találkozás után már minden könnyen ment.” – nyilatkozta Kovácsné Szomolányi Erika, egy programban résztvevő pedagógus. „A hétfői napokat mindig nagyon vártam, mert az azt jelentette, hogy valakinek segíthetünk. Ő Peti, aki a három év alatt nagyon hozzánk nőtt. Ő is megszeretett minket, látszott rajta az öröm, amikor belépett az iskolánkba. Nagy élmény volt, hogy egy közös dalt énekeltünk és örömmel vettük, hogy az óráinkon is részt vett már.” – mesélte Pusztai Pálma, egy programban résztvevő gyermek.
 
Bővebb információ a Down Egyesületről
A Down Egyesület 1998-ban alakult azzal a céllal, hogy a Down-szindrómás gyerekek, felnőttek és családjaik számára segítséget nyújtson. Az egyesület igyekszik a lehető legmagasabb színvonalon foglalkozni a fogyatékos üggyel, és kiemelten küzd az inklúzív nevelés megvalósításáért hazánkban.
 
 
A Down Egyesület és a Nyír Plaza bemutatja:
 
„Mindenkinek becsengettek!” évnyitó
 
 
Program: 
2013. 08. 23 
- 10:00 – Megnyitó 
- 10:00 – Tabuk nélkül: Vakok és Gyengén látók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete, MEREK Guruló Műhely mozgáskorlátozott akadálypálya 
- 10:15 – Szakmai sarok a korai fejlesztésről (Suszter Csabáné, Szátvári Emese, Farkas Ágota) 
- 10:15 – 16:00 – Csodavár ingyenes játszóház, kézműves- foglalkozás, LEGO-zás a Bambini Játekbolt jóvoltából 
- 13:30 – 16:00 - Szakmai sarok az inkluzív nevelésről: Pázmány Viktória, Dr. Szilágyi László, Suszter Csabáné, Iryna Roshkovych 
- 15:30 – A T-Dance inkluzív tánccsoport 
- 16:00 Alma Együttes koncert a parkolóban 
Műsorvezető: Buszlai „Fun” Tamás és Simon Norbert a Retro Rádióból 
 
2013. 08. 24 
- 10:00 – Tabuk nélkül: Vakok és Gyengén látók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete, MEREK Guruló Műhely mozgáskorlátozott akadálypálya 
- 10:00 - Iskolai bemelegítő - Tanulásról, képességfejlesztésről, iskolakezdésről 
- 10:00 – Csodavár játszóház, kézműves foglalkozás, LEGO-zás, társasjátékok 
- 14:00 – hintófelvonulás, tűzoltók, rendőrök a parkolóban, animátorok, arcfestés, léggömbosztás, bohócok, légvár 
- 15:30 - Színpadon a Diridongó 
- 17:00 – bringás gyülekező, majd közös becsengetés, tiszteletkör a parkolóban 
- 18:40 - Ukrán tánccsoport 
- 19:00 - jótékonysági koncert a NEMADOMFEL együttes és barátaik körében 
Műsorvezető: Kovács Edit (Ditke) 
 
Külön a bicajos csengetésről:
 
A Down Egyesület „Mindenkinek becsengettek” program évnyitójaként és a Nyír Plaza egy közös csengetésre invitálja a bringásokat. A figyelemfelhívó kezdeményezés, illetve az egyesület célja, hogy Magyarországon minél több óvodás-, iskoláskorú gyermek ismerje meg a fogyatékkal élőket, rajtuk keresztül pedig kialakuljon a befogadó nevelés intézménye mellett a társadalmi elfogadás hazánkban. 
 
*A programváltoztatás jogát fenntartjuk!