Különleges szaporulat a Nyíregyházi Állatparkban!

Most először kelt ki magyarországi állatkertben kis katona ara ( Ara militaris)! A szülőpár 2008-ban érkezett az Európai Törzskönyvi Program keretében Hollandiából és Franciaországból, s most az ivarérettség elérése után rakták le első fészekaljukat. A kis fiókák jelenleg 8 hetesek, s testükön most kezdett kipattanni - katonás sorban tolltokjaikból- a fajra jellemző színezetű toll.
A katona arák monogámok, egy életre választanak maguknak párt. Az itt élő állatok most lettek tenyészérettek, s miután a gondozók látták hogy a madarak folyamatosan együtt mozognak, egymást etetik s tollászkodnak, sejthető volt, hogy hamarosan elérkezik a nász ideje, így termetes költőodút helyeztek be röpdéjükbe. Az odú nem sokáig állt üresen, hiszen 2 tojást is lerakott a tojó.
A költés sikeres volt, s mindkét tojásból életerős fióka kelt ki. A szaporulat azért is örvendetes, mivel különösebb beavatkozás nélkül cseperednek az apróságok, a szülőpár gondoskodóan neveli és védelmezi a kis madarakat, sőt még egy kékhátú ara ( Ara ararauna) fiókát is, akit az anyja nem nevelt, ők fogadtak örökbe. Természetesen az ara családnak ilyenkor jóval több táplálékot juttatnak gondozói, a változatos menü olajos magvakból és trópusi gyümölcsökből áll.
 
 
A katona ara nevét tollazatáról kapta, hisz a többi arara fajtól eltérően színezete jelentős része zöld, csupán a homlokán visel piros „sapkát”. Dél-Amerika  trópusi erdőségeinek lakója, s élőhelyén tollazata kiválóan alkalmas arra, hogy elrejtőzzön a fák lombozatában. Meglehetősen félénk természetű, s a természetben is párban vagy kisebb csapatokban él.
Sajnos a világban még ma is komoly problémát jelent az illegális kereskedelem. A kis katona ara az egyik legritkább arafaj, s mivel fogságban nehezen szaporodik, a vadorzók a természetes élőhelyükről fogják be a madarakat.  Többek között ezért, valamint élőhelyük drasztikus csökkenése miatt szigorúan védett.
 
A fiókák neme egyenlőre ismeretlen, hiszen szakembereink fél éves korukban fogják tollazatuk DNS vizsgálata alapján megállapítani ivarukat.
 
Fotó és szöveg: Sóstó Zoo