A fiatal pályakezdőknek is a munkaerő-kölcsönzés adhat elhelyezkedési esélyt

A LEGO nyíregyházi gyárában, Dr. Czomba Sándor államtitkár jelenlétében köszöntötte pénteken százezredik kölcsönzött munkavállalóját Magyarország legnagyobb munkaerő-kölcsönző cége, a Trenkwalder. A rendezvényen elhangzott: a munkaerő-kölcsönzés egyre jelentősebb mértékben járul hozzá a munkaerőpiac rugalmasságának megteremtéséhez, miközben az évente több mint 100 ezer kölcsönzött munkavállaló jelentős hányada számára ez a foglalkoztatási forma jelenti a belépési lehetőséget a munka világába.
 
 
A munkaerő-kölcsönzés főként szezonálisan ingadozó termelést végző, szakképzett munkaerőt igénylő vállalatok számára kínál rugalmas, az üzleti helyzetekre gyorsan reagáló megoldást. Nem meglepő, hogy a magyar munkaerőpiacon is gyorsan nő a népszerűsége: míg tíz éve még csupán 30 ezer kölcsönzött munkavállalót tartottak nyilván, 2012-ben már stabilan 100 ezer feletti létszámban dolgoztak ebben az alkalmazási formában.
 
Bár a munkaerő-kölcsönzés továbbra is a fizikai munkakörökben jellemző foglalkoztatási forma, a szellemi kölcsönzöttek aránya azonban növekedésnek indult, a teljes munkaerő-kölcsönzésen belül lassan megközelíti a 20 százalékot. A 25 év alatti kölcsönzött munkavállalók a teljes állomány közel egynegyedét teszik ki, akiknek túlnyomó része, 75 százaléka határozatlan idejű munkaszerződéssel tud elhelyezkedni.
 
„A munkaerő-kölcsönzés különösen a fiatal pályakezdők számára kínál gyakran kizárólagos lehetőséget arra, hogy beléphessenek a munka világába – magyarázza Fehér Tamás, a Trenkwalder ügyvezetője. – Ők a későbbiekben az így szerzett gyakorlati tapasztalatok és referenciák birtokában már jóval nagyobb eséllyel lesznek képesek elhelyezkedni akár a kölcsönző, akár más cég állandó munkatársaként.”
 
„Jelenleg mintegy 1 300 embernek adunk munkát – ez a szám az új gyár megépülésével, termelésünk bővülésével további két-háromszáz fővel fog nőni – mondta el Tóth Csaba, a LEGO Manufacturing Kft. HR igazgatója. Mivel a játékpiac jellegzetességéből adódóan a termelésünkre jellemző bizonyos mértékű szezonalitás, kölcsönzött munkatársakkal is dolgozunk. Büszkék vagyunk rá, hogy időről időre a saját alkalmazotti létszámunkon felül további 3-400 családnak tudunk hónapokra megélhetést biztosítani. Emellett egyre több példa van arra is, hogy a nálunk dolgozó kölcsönzött munkatársak később LEGO alkalmazottként folytatják pályafutásukat.”
 
 
 
 
Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft.
 
A Magyarországon 18 éve jelenlévő Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft. a munkaerő-kölcsönzés területén közel 10% piaci részesedéssel rendelkezik és hetedik éve piacvezető. 8000 fő feletti kölcsönzött munkavállalóval és közel 23 milliárd forint éves árbevétellel az ország 9. legnagyobb foglalkoztatója volt. Több mint 20 irodából álló országos lefedettségű hálózatot működtetve komplex szolgáltatásokat nyújt munkaerő-kölcsönzés, -közvetítés, vezetőkiválasztás, bérszámfejtés-kiszervezés, diákmunka és egyéb HR szolgáltatások terén. A Trenkwalder partnerei főként ipari gyártó/termelő vállalatok és beszállítóik, kereskedelmi és szolgáltató cégek, valamint a pénzügyi szektor, a hazai telekommunikáció és az FMCG prominens képviselői.
A Trenkwalder International AG piacvezető szerepet tölt be Ausztriában és vezető személyzeti szolgáltató Közép- és Kelet-, valamint Dél-Európában. Az 1 milliárd eurós éves árbevétellel rendelkező, 70 000 embert foglalkoztató cégcsoport több mint 300 kirendeltségével Európa 19 országában van jelen. 2011 óta a Trenkwalder a német Droege International AG csoport tagja.
 
 
LEGO Manufacturing Kft.
 
A LEGO Csoport története egészen 1932-ig nyúlik vissza, amikor is Ole Kirk Christiansen dán asztalosmester elhatározta, hogy a játékgyártásnak szenteli az életét. Az 1940-es évek végén fröccsöntött műanyag kockák gyártásával forradalmasította a játékipart. A vállalat napjainkban is a Christiansen család tulajdonában van.
 
A cég növekvő termelési igényeit összesen négy gyár elégíti ki világszerte: a Dániában található központ mellett Csehországban, Mexikóban és Magyarországon folyik az építőelemek gyártása. A LEGO Csoport 1992 óta van jelen a magyar piacon, a nyíregyházi székhelyű LEGO Manufacturing Kft. 2008 óta működik a Nyíregyházi Ipari Parkban.
 
A nyíregyházi termelőbázis a kitűzött célokat folyamatosan meghaladó, többletprofitot eredményező munkájával járul hozzá a LEGO Csoport egészének sikerességéhez. Jelenleg mintegy 1 250 munkavállaló számára biztosít munkalehetőséget és versenyképes jövedelmet a cég. A termelés folyamatos bővítése szükségessé tette egy nagyobb gyár létesítését, amelynek munkálatai jelenleg már folynak egy zöldmezős beruházás keretében Nyíregyháza külterületén. Az új gyár mintegy 200 millió eurós beruházás keretében épül meg, és a tervek szerint 250 további munkavállaló felvételével jár. A bővítést követően már több mint 1 500 dolgozója lesz a LEGO Manufacturing Kft-nek, amely biztos munkát és hosszú távú karrierlehetőséget biztosít a régióban élők és dolgozók számára.