Újabb uniós tőke a városoknak

Az uniós források teljes mértékű felhasználása mindannyiunk érdeke. Ezt szem előtt tartva a kormány úgy döntött, hogy újabb huszonöt esetben támogat funkcióbővítő és szociális célú városrehabilitációs pályázatokat az Észak-alföldi régióban, közel 9 milliárd forint értékben.

 
A szociális városrehabilitációs pályázatok esetében kilenc város  3,4 milliárd forint támogatást kap, míg a funkcióbővítő városrehabilitáció esetében tizenhat város kap 5,4 milliárd forint uniós forrást.
 
A szociális típusú városrehabilitáció alapvető célja a városok leromlott vagy leszakadó városrészeinek leromlását okozó folyamatok megállítása és megfordítása. A városok egyes társadalmi-fizikai-gazdasági szempontból is leszakadó vagy leszakadással fenyegetett településrészeinek fizikai állapota erősen leromlott, lakosságcsoportjaik társadalmi helyzete, foglalkoztatási színvonala, életkörülményei szegényesek, a településrész városi és közösségi funkciókkal való ellátottsága alacsony szintű, a városrész nem képes bekapcsolódni a város gazdasági-társadalmi vérkeringésébe. Egyes területeken koncentráltan jelentkezik a munkanélküliség, melyet tovább súlyosbítanak a hátrányos helyzetű csoportok jelenlétéből és a közbiztonság romlásából származó problémák.
 
A rehabilitáció célja, hogy a helyi hátrányos helyzetű  lakosság életminősége és esélyei javuljanak, az épített környezet minőségi változáson menjen át.
 
A funkcióbővítő konstrukció célja, hogy mind a helyi és vonzáskörzetben élő lakosság, mind pedig a befektetők, turisták számára vonzó szolgáltató városközpontok alakuljanak ki, amelyek megfelelő szintű gazdasági, kulturális, közösségi, turisztikai stb. szolgáltatásokat képesek biztosítani úgy, hogy hozzájárulnak a munkahelyek bővüléséhez. Nem beszélve arról, hogy a mostani fejlesztésekkel a közigazgatási ügyeket is közelebb hozzák az emberekhez járásközpontok, kormányablakok kialakításával. Ennek köszönhetően három új járási székhelyet hoznak létre Újfehértón, Nagykállón és Nyíradonyban és két új kormányablak is kialakításra kerül Hajdúböszörményben és Nyírbátorban, elősegítve ezzel az ügyintézés jóval emberközpontúbb, gördülékenyebb megoldását.
 
A szociális városrehabilitációs pályázatok keretében Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében hat város – Nagykálló,Nagyhalász, Nagyecsed, Ibrány, Kisvárda, Nyírmada - több mint 2,2 (2.268.935.471 Ft) milliárd forint támogatást kap, míg a funkcióbővítő városrehabilitáció esetében hét város – Kisvárda, Nagykálló, Nyírbátor, Csenger, Újfehértó, Záhony, Ibrány - kap több mint 2,2 (2.257.388.899 Ft) milliárd forint uniós forrást.
 
Ezen döntés is hozzájárul ahhoz, hogy a 2007-2013-as időszakban rendelkezésre álló 8200 milliárd forintnyi uniós forrásból, 7871 milliárd forint esetében született eddig támogatói döntés országosan.