Négy szabolcsi település rászorulóin segít az Élelmiszerlavina

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye négy településén véget ért a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Élelmiszerlavina programja. A földeken megtermelt élelmiszernövényekkel több száz nehéz sorsú családon segítettek.

Több mint kétszáz lakost, nagycsaládosokat, egyedülállókat, időseket segített a programon keresztül Biri önkormányzata. Mint megtudtuk: a földeken megtermelt paradicsomból és hagymából 40 kilogrammot, az erős paprikából 7 kilogrammot, a burgonyából pedig 1500 kilogrammot adtak át részükre.
 
Bökönyben több mint 500-an részesülnek az Élelmiszerlavina terményeiből, tudtuk meg Gyalogné Lovas Irén polgármestertől. A megtermelt cukkinit, burgonyát, paradicsomot, paprikát az óvodában és a bentlakásos idősek otthonában, valamint rászoruló családok megsegítésére használták fel.
 
Szakolyban is a nyári étkeztetésre használták fel a burgonyát, paradicsomot, uborkát, mondta Terebesi Csilla koordinátor. Kiemelkedő mennyiségű, 10 mázsa konzervuborka, 20 mázsa cukkini és 6 mázsa sárgadinnye került a konyhára. A gyerekeken kívül a termény a nehéz sorsú családokon is segít.
 
Négy mázsa burgonya, 40 kiló paradicsom, 20 kiló uborka, 24 kiló paprika. Ennyi a mérlege az idei programnak Tuzsérban, mondta Gergely István. A projekt koordinátora hozzátette: a megtermelt javakból nyolc családnak juttatnak.
 
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Kft. negyedik alkalommal hirdette meg az Élelmiszerlavina programot, amelynek keretében huszonhét önkormányzat és civil szervezet kapott támogatást. A program lényege, hogy a Syngenta által felajánlott több millió forint értékű vetőmagból a résztvevők helyben zöldségeket termelnek, az előállított élelmiszert pedig odaadják a környéken élő hátrányos helyzetűeknek.