5 ok amiért nem kapunk választ állásinterjú után

Kiválasztottad a céget ahol dolgozni szeretnél, elküldted az önéletrajzod és még sikeresen be is hívtak állásinterjúra valamiért azonban mégis elégedetlen vagy? Úgy érzed, hogy megfelelően válaszoltál a feltett kérdésekre és lenyűgözted az interjúztatót kis idő múlva aztán felteszed magadnak a kérdést: Miért nem válaszolnak már?

Az alábbiakban bemutatjuk az öt leggyakoribb okot amiért a munkaadó nem válaszol az állásinterjú után – és persze, hogy mit lehet ilyenkor tenni, ezt követően pedig a tutimunkak.hu felmérése alapján megnézzük mi jellemző a hazai munkaadókra.

Íme tehát az öt ok:
 
1. Egyszerűen nem érdekled őket
 
Az ok: Egyszerűen nem számolnak veled. Annak ellenére, hogy úgy érzed mindent megtettél és remekül sikerült az interjú  elképzelhető, hogy valaki más lopta be magát az interjúztató szívébe. Ahelyett pedig, hogy küldene egy e-mailt amiben közli, hogy nem téged választottak egyszerűen semmit sem tesz.
A Megoldás: Abban az esetben ha valóban egy másik pályázót választottak ki az állásra tényleg nem sok mindent tehetsz. „Te is küldhetsz egy e-mailt amiben kifejezed, hogy továbbra is érdeklődsz a cég iránt,” mondta Alexandra Levit HR szakértő. „Hangsúlyozni kell a lelkesedést az adott vállalat iránt és kifejezni reményedet egy jövőbeni kapcsolat érdekében.” Ez mutatja, hogy tudsz sportszerűen veszíteni és a jövőbeni jelentkezéseknél akár előnyben is részesülhetsz.
 
2. A rossz hírnévtől való félelem
 
Az ok: Amikor már egy hete hiába figyeled a telefonod és várod, hogy hívjanak de nem történik semmi, minden amit szeretnél lezárni az egészet, hogy új állás után nézhess. Addig viszont amíg nem érkezik válasz bizonytalan vagy és ez hátráltat az előrehaladásban. A cégek nagy része nem szeretné ha ilyen vagy ehhez hasonló esetek miatt romlana a hírnevük ezért itt lehet egy kicsit ravaszkodni.
A megoldás: Amikor már szinte biztos vagy benne, hogy nem te kaptad az állást írhatsz egy e-mailt a cégnek amiben kifejted, hogy szeretnél végre valamilyen választ kapni különben negatív tapasztalataidat megosztod ismerőseiddel is. Fontos, hogy tölts el egy kis időt az üzenet szövegének megszerkesztésével hiszen nem a fenyegetés a cél. Jelezd, hogy az információra azért van szükséged, hogy továbbléphess és a jövőben erősebb, képzettebb munkavállaló legyél. A sikerre természetesen itt sincs garancia és olykor előfordul, hogy kénytelen vagy együtt élni a bizonytalansággal.
 
3. Még folynak az állásinterjúk
 
Az ok: Elképzelhető, hogy te voltál a második személy akit behívtak a több mint 10 lehetséges jelölt közül. Az is meglehet, hogy valaki mást választottak és jelenleg is zajlik még az egyezkedés közöttük.
A megoldás: Az interjú után két héttel teljesen elfogadható ha e-mail-ben érdeklődsz a felvételi eljárás folyamatáról. Levit azt mondja a kommunikáció legjobb formája az e-mail és nem a közvetlen telefonhívás. Ha az első üzenet után nem érkezik válasz akkor megismételheted a kapcsolatfelvételt. Összesen két hónap alatt maximum három üzenetet küldj.
„Ha ezt követően sem hallasz felőlük, lépj tovább egy másik lehetőség irányába,” mondja Levit.
 
4. A pozíció megszűnt vagy a felvételt elhalasztották
 
Az ok: Miután részt vettél az állásinterjún elképzelhető, hogy hirtelen balul üt ki valami a cégnél és költségvetési megszorításokra van szükség ami miatt pozíciók megszüntetésére kényszerülnek ennek következtében pedig a felvételi folyamatokat is befagyasztják. Másik ok lehet, hogy egy hirtelen felmondás vagy előre nem látható körülmény miatt átszervezésre kényszerül a cég és átmenetileg felfüggesztik a felvételi folyamatokat.
A megoldás: A fent említett helyzetekben egy igazi türelmi játék kezdődik. Bár érdemes várni néhány napot vagy hetet és remélni, hogy sikerül megszerezni az állást, fél szemmel azért érdemes már újabb hirdetéseket böngészni. Ha a cég kapcsolatba lép veled és tájékoztat, hogy újra lehet jelentkezni még mindig  eldöntheted, hogy megpróbálod-e vagy stabilabb munkaadó után nézel.
Függetlenül attól, hogy mennyire szeretnéd az adott állást ne tölts túl sok időt és energiát azzal, hogy folyamatosan a cég tájékoztatására vársz. Szedd össze magad és ülj vissza a nyeregbe.
 
5. Egyszerűen lusták
 
Az ok: Előfordulhat, hogy az állás annyira népszerű, hogy akár több száz jelentkező is pályázik rá. Ekkora számú jelentkezőnél pedig elképzelhető, hogy amennyiben nem rendelkeznek automatikus üzenetekkel egyszerűen megválaszolatlanul hagyják a pályázatokat.
A megoldás: Egy öreg kutyát is meg lehet tanítani új trükkökre de vajon a jó modort lehet-e tanítani? „Sajnos a gyakorlat azt mutatja, hogy abban az esetben ha nem válaszolnak a jelentkezésre lemondhatunk a pozícióról,” mondja Levit.
A grafikonokkal szemléltetett hazai tapasztalatokat elolvashatja a tutimunkak.hu oldalon