Kiállítás és születésnapi megemlékezés a Bencs Villában

 A napokban a Bencs Villa rendezvényein a már szokásos teltházas közönség fogatta Szabó Tibor festő és grafikus művész, valamint Bugya István író-költő kiállítását, illetve ismételt bemutatkozását, hiszen rövid időn belül immáron ez a második közös bemutatkozásuk volt. Szabó Tiborra jellemzően - a végtelen szerénysége okán - egy „ifjú titán” – Balogh László - bemutatkozási lehetőségét is „védőszárnyai” alá vette.

 A művészekre ugyan nem jellemzően, de a segítségét és pályájának kezdetén álló - az első kiállítási bemutatkozását támogatta - a több évtizede művészi pályán tevékenykedő elismert festőművész. Aktualitását a kiállításnak tulajdonképpen a 75. születésnapját ünneplő Szabó Tibor nevezetes évfordulója adta. Bugya Istvánnal több évtizedes barátság és közös munkakapcsolata az összetartó erő, hiszen Bugya István versesköteteihez és különböző helyeken megjelent írásaihoz a képi illusztrációt Ő készítette, illetve készíti.

Sőt, az ihletett a rajzai elkészítéséhez a Bugya István által írott versek hangulatához, témájához Ő álmodta, illetve álmodja meg.

 

Szabó Tibor festőművész "munka közben"  Szabó Tibor festőművész munkája

Szabó Tibor festőművész "munka közben" Szabó Tibor festőművész munkája

Szabó Tibor festőművész munkája  Lengyel Tibor szobrász: Szabó Tibor "indián portréja"

Szabó Tibor festőművész munkája Lengyel Tibor szobrász:
Szabó Tibor "indián portréja"

Csak reménykedhetünk abban, hogy ez az igazán szerény „szerzőpáros” sokáig fogja még megörvendeztetni a művészetet és irodalmat szerető közönségét!A Balogh László által készített és bemutatott képek reményt nyújtanak ahhoz, hogy a későbbiekben még találkozhatunk munkáival, de már nem „szárnybontogató”, hanem elismert festőművészként. Színesítette a programot Stevanyik András író is, hiszen Szabó Tiborról még ez idáig nem publikált titkokat tárta a hallgatóság felé, de feltétlenül meg kell említenünk Abonyiné Antal Anna igen szívbemarkolóan és hatásosan tolmácsolt Bugya István által írott verseit. 

 

Bugya István író-költő előadás közben  Orémusz Maja: "Munka közben"

Bugya István író-költő előadás közben Orémusz Maja: "Munka közben"

Részlet a bemutatón résztvevők "táborából"

Részlet a bemutatón résztvevők "táborából"

Meglepetésként Lengyel Tibor szobrász és rajztanár egy Szabó Tiborról készített korábbi portréját mutatta be, úgymond „indiános kivitelezésben” a jelenlévők számára is érthetővé téve a megfogalmazást. Igen dicséretes a Bencs Villa jelenlegi működtetőjének – Orémusz Majának -, a közreműködése, a sokoldalúsága és az igen változatos műsorszerkesztése. Ezúton is figyelmébe ajánljuk mindazoknak, akik még nem részesülhettek abban a kivételezett helyzetben, hogy az általa rendezett eseményen részt vehessen. 

Tiszadobi Andrássy kastély a Holtági tükröződésben

Tiszadobi Andrássy kastély a Holtági tükröződésben

Születésnapja alkalmából kívánunk mi is Szabó Tibornak további évtizedekre erőt, egészséget, bizakodva abban, hogy további portrékkal, tájképekkel, illusztrációkkal örvendeztet meg bennünket! Hogy szakmai hiúság nem munkálkodik benne, talán bizonyítja és alátámasztja az a tény is, hogy „leendő művésztársának” megrajzolta a portréját, melyet ezúton teszünk közkincsé!

Es.Gyé.