Támogatott mesterképzés a szabolcsi kamarában

Hazánk gazdaságának fontos érdeke a minőségi szakképzés, ehhez kapcsolódóan pedig a mesterképzés, melyben a kamaráknak kiemelt szerepe van. A mesterképzés célja, a szakemberek számára olyan szakmai tudás megszerzése, mely a szakma legmagasabb szintű ismeretét biztosítja.

2015. szeptemberétől már csak azok a szakemberek vehetnek részt a tanulók gyakorlati képzésében, akik mester címmel rendelkeznek. Ez biztosítja azt a tudást, mely a szakmát tanuló fiatalokkal magas színvonalon, tudatosan foglalkozhatnak a gyakorlati oktatók. Annak érdekében, hogy az érintettek minél nagyobb számban szerezhessék meg ezt a címet, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara konzorciumi partnerként csatlakozott a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által koordinált projekthez. 
 
A projektben jelentős, akár 80%-os támogatással vehetnek részt a gyakorlati képzőhelyek oktatói mesterképzésben, és tehetnek mestervizsgát. A mesterképzés több részből álló elméleti és gyakorlati tudást biztosít, melynek eredményeként pedagógia, vállalkozási, gazdasági ismereteket sajátíthatnak el. Mesterképzésre azok jelentkezhetnek, akik rendelkeznek az adott szakképesítésben megszerzett végzettséggel, valamint az előírt, igazolt szakmai gyakorlattal, mely általában 3-5 év. 
A  kereskedelmi és iparkamarák által kiadott mesterlevéllel nem egyenértékűek az egyéb szervezetek által adományozott mesteri címek. A jogszabály által meghatározott és egyes tevékenységekhez előírt mester cím kizárólag a kamarák által szerezhető meg.
 
Bizonyos szakmákban jelenleg sem lehet önálló vállalkozást indítani a mestervizsga hiányában. 
A program támogatásának köszönhetően várhatóan jelentősen nő a mestercím viselésére jogosultak száma, mely hozzájárul a fiatal szakemberek minőségi gyakorlati képzéséhez, piacképes tudás megszerzéséhez és biztosítja a frissen végzett szakmunkások elhelyezkedési esélyeinek javulását a munkaerőpiacon.
 
A program a Társadalmi Megújulás Operatív Program támogatásával valósul meg, további információk a kereskedelmi és iparkamara honlapján www.szabkam.hu olvashatóak.