Török kapcsolatok Szabolcsban

A törökországi Erzincan megye delegációja 2014. június 16-19. között tartózkodott Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, hogy az Európai Unió által társfinanszírozott fejlesztéseket tekintsenek meg és tapasztalatokat cseréljenek a turizmus és a mezőgazdaság fejlesztése területén.

A delegációt Abdurrahman Akdemir, Erzincan megye kormányzója vezette.
Az észak-kelet anatóliai tartomány gazdasági fejlettségét tekintve nem tartozik a legfejlettebb török megyék közé. Nemzetközi kapcsolataik bővítésének célja kettős: igyekeznek a számukra is elérhető előcsatlakozási forrásokat hatékonyan felhasználni és ehhez kapcsolódó intézményrendszert kialakítani, másrészt nemzetközi együttműködési projekteket szeretnének fejleszteni EU országok megyéivel.
 
A delegáció tagjait (Ünal Tuygunt, a megyei közgyűlés elnökét, Cemalettin Bassoyt, a központi Erzincan település polgármesterét, Selcuk Polat, a megyei kereskedelmi és iparkamara vezetőjét, és Fatih Sert, az Észak-Kelet Anatóliai Regionális Fejlesztési Ügynökség Erzincani Befektetési Irodájának igazgatóját) Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke fogadta. Bemutatásra kerültek a megyei önkormányzat nemzetközi kapcsolatai és a megye 2014-2020-as időszakra előkészítés alatt álló stratégiai programja. A vendégek elismerően szóltak arról a munkáról, melynek révén a megyébe a 2007-2013-as időszakban mintegy 500 milliárd forint értékű EU fejlesztési forrás érkezett.
 
A négy nap alatt a Megyeházán sorra kerülő hivatalos találkozókon túl lehetőségük nyílt megismerni Nyíregyháza városfejlesztési projektjeit, Sóstógyógyfürdő turisztikai látványosságait (Múzeumfalu, Fürdőház), melyekről Kósa Tímea alpolgármester asszony tájékoztatta a vendégeket. 
 
Kerekes Miklós, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés Határmenti Együttműködés és Nemzetközi Kapcsolatok Bizottságának elnökének, Ajak város polgármesterének vezetésével Felső-Szabolcs élelmiszeripari vállalkozásait és egy lovasklubot látogattak meg a török delegáció tagjai. Ajak Európai Unió által támogatott fejlesztései mellett a vendégeknek lehetőségük nyílt betekintést nyerni a minden év augusztusában megrendezésre kerülő lakodalmas fesztivál hangulatába egy hagyományos vacsora keretében.
 
Dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő meghívására a szatmári-beregi térségbe is eljutottak a vendégek Baracsi Endre, a Terület- és Vidékfejlesztési Bizottság elnökének vezetésével a zárónapon, ahol a zöldség-gyümölcs feldolgozás és a falusi turizmus megismerése állt a középpontban.