A Mustárház és Burgenland

Ausztriában folytatódott a Mustárház „Többség, kisebbség” című ifjúsági demokrácia projektje.

A programban három országból összesen hat város vesz részt, Ausztriából Alsóőr és Felsőőr, Magyarországról Debrecen és Nyíregyháza, míg Romániából Csíkszereda és Gyergyószentmiklós. A program célja, hogy a fiatalok megismerkedjenek azzal, hogy az adott településeken milyen nemzetiségek élnek, hogyan viszonyulnak a többségi társadalomhoz és melyek azok a problémák, amelyekkel meg kell küzdeniük a mindennapokban. A fiatalok megismerhetik ebből eredő előnyeiket, hátrányaikat, mindennapi életüket és a találkozók végén mindezt átgondolva ajánlásokat tesznek a helyi érintettek felé.

 
A mostani találkozó első állomása Alsóőrbe vezetett, ahol a község polgármestere, Horváth József mutatta be az itt élő magyarság helyzetét. A község az egyetlen olyan települése Burgenlandnak, ahol a magyarság többségben él (75%). Az itt élők többek között a magyar nyelvű kulturális események és programok megrendezésével szeretnék elérni, hogy továbbra is fennmaradjon a magyar nyelv ismerete, amiben segítséget a Magyar Média és Információs Központ (UMIZ) nyújt számukra, erről Kelemen László, a központ vezetője beszélt részletesebben.
 
Másnap Felsőőrbe látogattak el a résztvevők. Itt a Burgenlandi Magyar Kultúregyesülettel ismerkedtek meg a fiatalok. Ezután a felsőőri Református Egyházközséget mutatta be Gúthy László lelkész, majd a felsőőri Kétnyelvű Szövetségi Gimnáziumot látogatták meg a résztvevők. Következő nap az ORF (Osztrák Rádió és Televízió) kismartoni stúdiójának megtekintése volt a program, ahol a tévézés és rádiózás kulisszatitkaiba leshettek be, a vállalkozó szelleműek pedig a mikrofonok és kamerák mögött is kipróbálhatták magukat. Kulturális programként a részt vevő fiatalok megismerkedtek Szombathely történelmével, látnivalóival, Alsóőrben megtekintették az ottani Tájházban, hogyan éltek elődeink a településen, Észak-Burgenlandba pedig megtekintették a fraknói várat és a kismartoni Esterházy-kastélyt is.
 
Ez a találkozó is segített a fiataloknak abban, hogy ne problémaként tekintsenek a kisebbség kérdésére, hanem lehetőséget és esélyt lássanak benne, mint ahogy a burgenlandi magyarság is ezt teszi nap mint nap. A legközelebbi találkozót jövő év tavaszán rendezik Debrecenben.