Hófehér gereza majom született a Nyíregyházi Állatparkban

Már a nagyközönség is láthatja az egy hete született gereza kölyköt a Nyíregyházi Állatparkban.
 
 
Az Európai Fajmegőrzési Program keretében Magyarországon csak itt élő  tenyészcsapat igen sikeres, hiszen évek óta bőséges a szaporulat.
 
A fél évig tartó vemhesség után világra jött kölyök legfeltűnőbb sajátossága a szüleitől eltérő szín, hiszen – míg az ivarérett egyedek sötét színűek –, a kis újszülött hófehér bundájú. Az apróság szőrzete 2–3 hónap elteltével fokozatosan fog megváltozni s egyévesen már ugyanolyan szőrzettel büszkélkedhet majd, mint a felnőtt egyedek: fekete arcát fehér szakáll keretezi majd, valamint oldalán és farkán is meg fog jelenni a névadó fehér szőrdísz.
 
 
 
 
A zászlósfarkú gerezák (Colobus guereza guereza)feltűnő megjelenése 100 évvel ezelőtt csaknem a vesztüket okozta: fehér szőrgallérjukat az afrikai törzsek fejdísz készítésére használták, és Európában is nagy volt a kereslet a bundájuk iránt. A főleg Közép- és Kelet-Afrikában előforduló faj nappali életmódot folytat. Elsősorban levelekkel táplálkoznak,ehhez alkalmazkodva a gyomruk sokkal inkább a kérődző patásokéhoz hasonlít, mint a többi főemlőséhez, ezért állatkerti takarmányozásuk is speciális: sok lombot és magas rosttartalmú zöldséget fogyasztanak.