„Városok hálózata” - konferencia Nyíregyházán

A „Városok hálózata” című projekt nyitó konferenciájával megkezdődött az az európai uniós projekt, mely a Mustárház Ifjúsági Információs és Tanácsadó Irodát működtető Kulturális Életért Közhasznú Egyesület szervezésében valósul meg a következő 24 hónapban.

A megnyitón beszélt többek között a nyíregyházi fiatalok helyzetéről Dr. Ulrich Attila Nyíregyháza MJV alpolgármestere, Székely Levente ifjúságkutató segítségével pedig megismerhettük a 2012-es ifjúságkutatás eredményeit és annak elemzését. Az Ifjúsági Szolgáltatók Országos Szövetségét (ISZOSZ) és a magyar fiatalok helyzetét ismerhették meg a résztvevők Kósa András Csaba az ISZOSZ elnökének előadásában. A nap folyamán Dr. Kerülő Judit a Nyíregyházi Főiskola intézetigazgatója a be- és elvándorlásról beszélt Magyarország vonatkozásában, Vitál Attila szociológus pedig a munkanélküliség alakulásáról a magyar fiatalok tekintetében.
 
A két éves projekt 8 ország (Magyarország, Románia, Lengyelország, Spanyolország, Olaszország, Litvánia, Szlovénia, Ciprus), 11 városának (Nyíregyháza, Szatmárnémeti, Kolozsvár, Czestochowa, Valencia, Palermo, Novara, L'Aquila, Siauliai, RogaskaSlatina, Nicosia) közreműködésével valósul meg. A pályázat célja többek között, hogy közösen megfelelő megoldást találjanak a be- és elvándorlás, az inaktivitás és a munkanélküliség problémájára, és egy olyan ifjúsági programot dolgozzanak ki, amelyek nemcsak a résztvevő nemzetek fiataljainak, hanem átfogóan a fiatalságnak nyújtanak segítséget. A konferencia utáni két napban egymás megismerésén kívül az elkövetkező időszak eseményeit és feladatait vázolják fel és pontosítják a résztvevők.