Cicabiztos tövisodú-barkácsolás Nyíregyházán

Az E-misszió Egyesület 2015 február 21-én, szombaton délelőtt 9:30-tól 12 óráig újabb önkéntes odúkészítési akcióra vár minden érdeklődőt a Sóstói-erdőbe, az Erdei Tornapályára.

A korábbi években már több mint 100 fészekodút készítettek az önkéntesek, amelyeket a Sóstói-erdőbe, Nyíregyháza óvodáiba, az Oláh-rét Természetvédelmi Területre és a bokortanyákra helyeztek ki az Egyesület szakemberei. A rendszeres odúellenőrzések adatai alapján ezekből legalább 500 ott világra jött kismadár (széncinegék, kékcinegék, csuszkák, örvös légykapók, mezei verebek) repült ki, mogyorós pelék tucatjai és denevérek százai teleltek át, és már nagyon várjuk az első bagolycsaládok megtelepedését is – mondta el Dr. Szigetvári Csaba, az E-misszió Egyesület projektvezetője.
Idén azoknak a madaraknak szeretnénk segíteni, amelyek alacsonyan, bokros helyen, viszonylag nyitott résekben, zugokban, odúkban fészkelnek (pl. vörösbegy, ökörszem, barázdabillegető), ezért különösen ki vannak téve a kóbor macskák és menyétféle ragadozók fosztogatásának. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a közelmúltban „kifejlesztett” egy könnyen összerakható, kifejezetten az ilyen madarak védelmét szolgáló odútípust. Ebből a „tövisodúból” készítünk szombaton 8 darabot, melyeket a Sóstói-erdőben, illetve a bokortanyás térségben fogunk kihelyezni. Aki eljön az akcióra, megtanulhatja, hogy akár odahaza, saját kertjében  hogyan rakhat össze és helyezhet ki hasonló „cicabiztos” odút. – tette hozzá a szakértő.
 
A természetvédők gondolnak egyúttal az év madarára, a búbosbankára is. A szombati akción bemutatják és az erdőbe ki is helyezik azt az odútípust, amely e rendkívül érdekes és látványos madár megtelepítésére alkalmas, továbbá információs anyagokkal, tanácsokkal várják a faj iránt érdeklődőket.
 
A szombaton 12 óráig tartó barkácsolást követően az odúk kihelyezéséhez is csatlakozhatnak az érdeklődők.
 
A szervezők mindenkit örömmel látnak, aki szívesen segít fűrészelni, csavarozni, fúrni, faragni, szögelni. A szükséges anyagokat, szerszámokat valamint egy kis forró frissítőt, harapnivalót biztosít az E-misszió Egyesület. Az elkészülő odúk a Sóstói-erdőben, az Oláh-rét Természetvédelmi Területen, és a bokortanyák vidékén kerülnek kihelyezésre.
 
További információ:
Szigetvári Csaba projektvezető, 20/512-3311; szcsaba@e-misszio.hu; www.sostoierdo.hu; https://www.facebook.com/sostoierdo