Odafigyeléssel megelőzhető az erdőtűz

 Magyarországon évente több ezer erdőtűz és vegetációtűz keletkezik, amelyek 99 százaléka emberi gondatlanságból fakad. A tavaszi vegetációtüzek fellobbanásával károsodnak az erdők, értékes gyepterületek pusztulnak el, beleértve a helyszín teljes ökoszisztémáját, élővilágát. Nem ritka, hogy a tűz emberi életeket és lakott területeket is veszélyeztet. Ennek csak az odafigyelés, a megelőzés szabhat gátat.

Hazánkban gyakran előfordulnak az úgynevezett tavaszi tüzek. A közvetlenül a hóolvadás után kezdődő és lombfakadásig, a növényzet kizöldüléséig tartó időszak kiemelten veszélyes az erdő és vegetációtüzek szempontjából, ezért Nagy Dániel, a NÉBIH Erdészeti Igazgatóságának igazgató-helyettese mindenkit fokozott odafigyelésre int. Az erdőtüzek miatt sokszor kell autópályákat, főutakat lezárni, és az erdőben kialakuló koronatüzek nemcsak a teljes növényzetet semmisítik meg (fákat, cserjéket, lágyszárúakat), sok élőlény sem tud elmenekülni a tűz elől – említi az elképzelhető károkat a szakember. Mint mondja, a lángokat már egy kisebb erősségű szél is jelentősen felgyorsíthatja, továbbviheti a szomszédos erdőterületekre.

 

Közvetett módon a változó klimatikus viszonyok is hatással vannak az erdőtüzekre. Egyrészt megnő a tűzveszélyes időszakok hossza, másrészt a keletkező erdő és vegetációtüzeket nehezebb eloltani. A tűz kialakulása ellen a legjobb védekezés az odafigyelés, csak a megelőzés segíthet! Az erdőtűz kialakulásának kockázata jelentősen függ az időjárási viszonyoktól. Ezért indokolt esetben az erdészeti hatóság tűzgyújtási, illetve látogatási tilalmat rendelhet el egyes erdőterületekre. Tűzgyújtási tilalom idején a kijelölt tűzrakóhelyeken sem szabad tüzet rakni.

A témában további információk olvashatók a NÉBIH honlapján és az erdotuz.hu honlapon.

 

(forrás:kozepnyirseghacs.hu - FM Sajtóiroda)

Kézi Viktor Munkaszervezet vezető