Tavasznyitó csillagvirág-számlálás a Sóstói-erdőben

A tavasz biztos beköszöntét jelzi, hogy a nyíregyházi Sóstói-erdőben újra nyílik védett növényritkaságunk, a ligeti csillagvirág. De vajon menyi van belőle? Az E-misszió Egyesület 2003 óta önkéntesek segítségével minden évben felméri, hogyan alakul ennek a veszélyeztetett növényritkaságának az állománya.

2015. március 27-én, pénteken 14:30-kor az Egyesület ismét várja az erdő barátait a csillagvirág populáció megszámlálására. Találkozó a Tölgyes Csárda előtt, ahonnan gyalog közelítik meg a csillagvirág lelőhelyét. A virágok megcsodálása és pontos megszámlálása mellett – részben az ünnep tiszteletére – a környéken a szemetet is összeszedik a természetvédők.
 
A ligeti csillagvirág (Scilla vindobonensis) a Nyírségben csupán 5-6 helyen, például Bátorligeten, a debreceni Nagyerdőben, illetve a nyíregyházi Sóstói-erdőben él (a Szatmár-Beregben közeli rokona, az egy-két héttel hamarabb nyíló erdélyi csillagvirág csodálható meg). A ligeti csillagvirág tövenkénti természetvédelmi értéke 5000 forint.
 
Minden évben ünnepi pillanat a csillagvirág nyílása, ami egyben az igazi tavasz kezdetét is jelzi. A Sóstói-erdőben egyetlen helyen ismerjük állományát, amely mintegy másfél évtizede egy tarvágást követő teljes talajelőkészítés miatt veszélybe került. - Tájékoztatott dr. Szigetvári Csaba, az E-misszió Egyesület munkatársa. - Szerencsére az évről évre ismétlődő felmérések arra engednek következtetni, hogy a védett ritkaság állománya kiheverte a megrázkódtatást. A 2003 óta vizsgált mintaterületen az állomány 220 tőről tíz év alatt 4325 tőre növekedett, de 2013-ban – alighanem a márciusi fagyos idő miatt csak 2660 tő bújt elő. 2014-ben újra 4000 fölé nőtt a virágok száma, és reméljük, hogy az emelkedő tendencia idén is tovább folyik. A számolás részben bozótos, nehezen járható területen történik, ezért a résztvevőknek javasolt az ennek megfelelő, strapabíró ruházat.
 
Sajnos másrészről féltenünk is kell ezt az apró virágcsodát, mert évről-évre azt tapasztaljuk, hogy tavasszal lelkiismeretlen virágszedők is garázdálkodnak az erdőben. Szeretnénk tehát felhívni minden erdőjáró figyelmét arra, hogy véletlenül se tépjenek le semmiféle virágot az erdőben és zugárusoktól se vásároljanak ismeretlen eredetű virágot. – tette hozzá a szakértő.