FOTOVOLTAIKUS RENDSZER KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI POLGÁRMESTERI HIVATALBAN

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében valósította meg a „Fotovoltaikus rendszer kialakítása a nyíregyházi Polgármesteri Hivatalban” című projektjét. A projekt támogatási szerződés szerinti összköltsége 22.393.900 Ft, amely 100%-os támogatási intenzitás mellett valósult meg.
A beruházás célja a Polgármesteri Hivatal épületének napelemmel történő fejlesztése, amely hozzájárul a környezetterhelés és az üvegházhatású gázok kibocsájtásának csökkentéséhez, valamint a megújuló  energiaforrások használatával megindul az energia hatékony felhasználása, amellyel csökken a felhasznált fosszilis energiahordozók használata, így ezáltal a CO2 kibocsájtás is. A projekt közvetlenül hat a munkavállalókra és közvetve az épületet használó lakosokra. 
 
A projekt során a kivitelező (Solar Holding Kft.) összesen 172 db, egyenként 250 W névleges teljesítményű polikristályos napelemet telepített az alábbiak szerint:
  • az „A” jelű épületrész északi szárnyának déli hajlású magastetős szerkezetén 72 db 250 W napelem tábla került elhelyezésre. A napelem táblák új acél szerkezetű tartóváz szerkezetre lettek elhelyezve. 
     
  • a „B” jelű épületszárny lapostetős felületén új acél vázszerkezetre terhelve, 100 db 250 W-os fektetett napelem tábla kerül elhelyezésre. A napelem tábla elhelyezése miatt került kiépítésre az acél vázszerkezet, amely a terhek viselésére alkalmas és azokat a meglévő függőleges tartószerkezetekre továbbítja.
     
  • A napelemes rendszer 3 db háromfázisú inverterrel rendelkezik; ez 1 db 17 kW-os, 1 db 17 kW-os ill., 1 db 8 kW-os berendezést jelent. Összteljesítmény: 42 kWp. 
     
  • A rendszer várható éves villamosenergia-termelése: min. 48.200 kWh/év.
     
  • Egy egyszerű hasonlat: a rendszer 15 db családi ház éves energiafogyasztását tudná ellátni 
 
Projekt összköltsége: 22.393.900 Ft (támogatási intenzitása 100%)
Projekt megvalósítás időtartama: 2015.02.01.-2015.05.30.