Secondary menu


Kiemelt cikkek

Kutyakiállítást rendeznek Nyíregyházán

A TESE (Tiszántúli Ebtenyésztők Sportegyesülete) Országos  CAC-Kutyakiállítást rendez minden fajta részére (Fajtanélküli, El nem ismert és Hobbi Kategória is!) Nyíregyházán 2018. április 22 - én, vasárnap a Guido Lovasparkban.

Rekordkísérletre készülnek a nyíregyházi menhelyen

Az Állatbarát Alapítvány 2018.április 8-án, vasárnap rekordot szeretne dönteni - már ami a kutyák sétáltatását illeti. 10-15 óra között várnak minden állatbarátot a Csatorna u. 2.szám alatti menhelyen. Szép időt jósolnak, döntsük meg a korábbi rekordot!

Fülöp kutya megkínzói súlyosabb büntetést kaptak másodfokon

A Nyíregyházi Törvényszék másodfokú tanácsa 2018. április 6-án 8-8 hónap börtönbüntetésre súlyosbította a B. A. és társa vádlottakkal szemben állatkínzás bűntette miatt elsőfokon kiszabott 4-4 hónap fogházbüntetést. Az elsőfokú ítéletet egyebekben helybenhagyta a másodfokú bíróság.

Megjelent a Képmás Zenekar harmadik klipje

A klip ötlete egy baráti borozgatás alkalmával merült fel, és már régóta tervezgették.  Ez lírai, szerelmes dal, amelynek képeit Nyíregyházán és Bodrogkeresztúron forgatták, Kondás Kristóf a rendező segédletével. Újabb mérföldkőhöz érkezett a nyíregyházi Képmás zenekar pályafutása, hiszen bemutatták legújabb videóklipjüket, amely a MINDEN MIT ELLOPTÁL című dalból készült.

Csillagvirág-számlálás a Sóstói erdőben

Sokadik nekifutásra végre tényleg beköszöntött a tavasz. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a nyíregyházi Sóstói-erdőben újra nyílik védett növényritkaságunk, a ligeti csillagvirág. 2018. április 2-án, húsvét hétfőn 15:00-kor az E-misszió Egyesület ismét várja az erdő barátait a csillagvirág állomány megszámlálására. Találkozó a Tölgyes Csárda előtt, ahonnan gyalog közelítik meg a csillagvirág lelőhelyét.

Piacok húsvéti nyitva tartása és parkolási rend Nyíregyházán

A NYÍRVV Nonprofit Kft. tájékoztatja a Tisztelt Vásárlókat, hogy a Búza téri Piaccsarnok, valamint az Örökösföldi piac március 30-án (péntek) és 31-én (szombat) nyitva tart, április 1-én ( vasárnap) és 2-án (hétfő) ZÁRVA lesz.
 


Galériák

Don Carlos a nyíregyházi színházban

Don Carlos a nyíregyházi színházban A Móricz Zsigmond Színházban 2018. március 10-én szombaton a Nagyszínpadon mutatták be Szabó Máté rendezésében Friedrich Schiller DON CARLOS című drámáját.

Egészségügyi szűrések a NyírPlázában

Egészségügyi szűrések a NyírPlázában A Vese Világnapja jegyében március 9-én Egészségnapot rendeztek Nyíreyázán. A NyírPlázában megrendezett eseményen résztvevő szervezetek segítségével megmérhettük vérnyomásunkat, vércukorszintünket, testzsírunk mértékét, tüdőnk teljesítményét, C-vitaminszintünket is.

Felfüggesztve - Perme fotókiállítása

Felfüggesztve - Perme fotókiállítása Dohos Ferenc, vagy ahogy a legtöbben ismerik Nyíregyházán, PERME első fotókiállítása nyílt meg 2018. január 25-én a Mustárházban. Perme évtizedek óta amatőr fotósként örökíti meg Nyíregyháza és környéke eseményeit, követi a város fejlődését. 2005 óta blogot vezet Perme Képeskönyve címmel, ahol több ezer fotóval színesíti írásait. A "Felfüggesztve" című tárlat még egy hónapig lesz megtekinthető!

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán Mintegy 400 diák vett részt azon a közösségi programon, amelyet a nyíregyházi LEGO gyár szervezésében, a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban működő tekerd! csoport részvételével rendeztek meg szerdán Build the Space címmel. A gyerekek nem csak feladatokat oldottak meg és játszottak a nap során, hanem mindeközben az űrkutatással kapcsolatos ismereteiket is gyarapíthatták.

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban 2017. október 13-án mutatták be Olt Tamás rendezésében a Diótörő herceg című mesejátékot a Móricz Zsigmond Színház Nagyszínpadán.

Sherlock Holmes - A sátán kutyája

Sherlock Holmes - A sátán kutyája előadás 2017. szeptember 9-én (szombat) nagy sikerrel mutatták be a Sherlock Holmes A sátán kutyája című darabot a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban.

Légy jó mindhalálig - a XXIV. Mandala Nyár programján

Légy jó mindhalálig (musical 2 felvonásban)2015 augusztus 7-én láthatjuk a Légy jó mindhalálig musicalt a XXIV. Mandala Nyár műsorán. A Mandala Dalszínház előadása a Múzeumfaluban pénteken 21:00-kor kezdődik.

 

 

A „Légy jó mindhalálig” egy kiváló író, Móricz Zsigmond kiváló regénye, mely kötelező olvasmány. Nyilas Misi példája örök, hiszen ma is ugyanúgy belerendül a világ, ha egy tiszta és becsületes gyermeknek csalódást okoz a felnőttek világa.

A szülői ház áldott emlékével, érzékeny lélekkel és határtalan bizalommal érkezik az alig tizenegy éves kisfiú a Debreceni Református Kollégiumba, amely akkoriban a nemzeti nevelés fellegvárának számított. A fizikailag gyenge, ám önérzetében erős diák azokat a lépcsőket járja, melyeket korábban Csokonai, Kölcsey és Arany János, akikre rajongó csodálattal gondol. Szellemi képességei az osztály legjobbjai közé emelik, ám tapasztalnia kell, hogy a tanárokat a tanulók származása is befolyásolja az értékelésben. Amikor szorosabb kapcsolatba kerül a debreceni felnőtt világgal, útravalója – a gyermeki hit, bizalom és az emberek iránt érzett tisztelet – fokozatosan szertefoszlik. Egy lutricédula ellopása mellett a felnőttek csalással, hazugsággal vádolják, jóllehet épp a felnőttek dúlják szét az ő bizalmát. Erkölcsi tartása szemünk előtt formálódik: jóhiszeműségéért keservesen megfizet…

Nyilas Misi fogalma mindannyiunk számára a lelki tisztaság. Történetünkben ez a lelki tisztaság áll konfliktusban a pénzzel. A pénz ritkán kerül ki vesztesként, még ha a lélek tisztaságával is áll szemben. Ez a tanulság összegződik a mű címében, amelyet a bibliából, a Jelenések könyvéből kölcsönzött Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig...

Légy jó mindhalálig (musical 2 felvonásban)

A Mandala Dalszínház e nagyszerű regény musical változatát 1992-ben már bemutatta. Akkor 3 év alatt közel 150 alkalommal játszottuk határon innen és túl. Több mint 20 év elteltével úgy gondoltuk újból színpadra állíthatjuk ennek az örökérvényű klasszikus műnek a zenés színpadi változatát.

A darab újbóli bemutatója 2014. november 28-án Nyíregyházán, az Egészségügyi Főiskola Zilahi termében volt. Természetesen a darab új díszletet, jelmezeket és kellékeket „kapott” és a bemutató új szereposztásban valósult meg.
Az előadást - melyet két részben játszunk, s melynek játékideje 2,5 óra - 3-8. osztályos tanulóknak ajánljuk.
A produkció a musical műfajának sajátságait viseli, tehát több mint 50 %-ban zenés. Kocsák Tibor zenéje, Miklós Tibor dalszövegei remekül illeszkednek Móricz Zsigmond történetéhez, szellemiségéhez. A zenés színpadi változat az egyik legjobban sikerült magyar musical, mely az elmúlt két évtizedben nagy sikerrel járta körbe az ország színházait. Zenei világa miatt könnyebben befogadható, így a zene, valamint a színpadon játszó 11 éves főszereplő és a diáktársait alakító 10-13 éves gyermekek őszinte játéka közelebb hozzák Nyilas Misi történetét és annak üzenetét a XXI. század diákjaihoz.

Azóta a darabot közel 25 alkalommal játszottuk és Nyíregyházán kívül bemutattuk pl. Vásárosnaményban 5, Kisvárdán 3, Újfehértón 3 alkalommal. Ez azt jelenti, hogy az adott településen a helyi oktatási intézmények és a Mandala Dalszínház közös szervezésével a darab iránt érdeklődő diákság közel teljes létszámban megtekinti az előadást.
Nyíregyházán várhatóan az általános iskolák felső tagozatának diákjai teljes létszámban megtekintik majd a darabot. Előkészületben van tovább a produkció hajdúnánási, balmazújvárosi és kazincbarcikai vendégjátéka is.

 

Szereposztás:

Nyilas Misi | BABICZ ÁGOSTON

Igazgató | BENCZE ISTVÁN

Valkay tanár úr | NAGY ZOLTÁN/BÓDIS GÁBOR

Gyéres tanár úr, osztályfőnök | TÓTH PÉTER

Sarkadi tanár úr, elnök | KOVÁCS ATTILA

István bácsi, pedellus | BÁNHIDI PÉTER

Nagy úr, öregdiák | ROZSÁLYI MÁRKÓ

Viola kisasszony | CSERJÉSI BEATRIX

Bella kisasszony | PONCZ EDINA/NAGY FRUZSINA

Doroghy Sándor | NAGY ZSOMBOR

Török néni | VAJNÁROVICS VIKTÓRIA

Török bácsi | KOVÁCS ATTILA

Török JÁnos | BACSKAI ZSOLT

Ilonka | ILLÉS NIKOLETTA

Pósalaky, öreg vak úr | TÓTH PÉTER

Lutris | VARGA TIBOR

Orczy | GAVOLA BÁLINT

Gimesi | GAVALLÉR ÁKOS

Böszörményi | BABICZ ÁBRIS/SZŐKE BENCE

Sándor Mihály | GÖNCZI NORMAN

Tök Marci | CZEGLE PÉTER/KÁSA RÓBERT

Csicsó | MAGYAR CSANÁD/ HERCZ BOTOND

Andrási - HUSZÁR MEDÁRD

Szegedy - BENKŐ DÁVID

továbbá Misi osztálytársai – Balogh Balázs, Ladó Ivett, Halmi Bianka, Bihari Boglárka, Pál Lilien Vivien, Szabó Levente, Nagy Nóra, Nagy Abigél

________________________________________________________________

Jelmez: MALLÁR MÓNIKA

Díszlet: DOBOS LÁSZLÓ

Korrepetitor: KISSNÉ MOGYORÓSI PÁLMA

Koreográfus: VAJNÁROVICS VIKTÓRIA-KOVÁCS ATTILA-ROZSÁLYI MÁRKÓ

Konzultáns: DOBOS LÁSZLÓ

Rendező: BÓDIS GÁBOR

 

 

Main menu

story | by Dr. Radut