Secondary menu


Kiemelt cikkek

Irodalmi pályázat - Pegazus Könyvek Antológia 2018

 Irodalmi pályázat - Pegazus Könyvek Antológia 2016 A PegazusTv Média és Oktató Kft pályázatot hirdet a Pegazus Könyvek Antológia 2018 címmel. Az immár negyedik alkalommal megjelenő antológiasorozat mottója: „Mindenkinek adj egy esélyt! A produktum és az alkotója legyen a meghatározó.”

A Móricz Zsigmond Könyvtár Kölcsey Szavalóversenyének felhívása

Szavalóversenyt rendeznek 2018. január. 25. (csütörtök) 10 órától középiskolai tanulók részére a Magyar Kultúra Napja alkalmából a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban.

Dingó kölyök született a Nyíregyházi Állatparkban

Dingó kölyök született a Nyíregyházi Állatparkban Igazi különlegesség, dingó született a Nyíregyházi Állatparkban. Az országban csak itt látható kölyök most 7 hetes, így állatorvosi vizsgálatokon esett át. A 3 éve cseh állatkertből érkezett anya állat, 63 napnyi vemhesség után hozta világra egy kotorékban kicsinyét. A szuka kölyök az első hónapot az anya által vájt búvóhelyen töltötte, ám most 7 hetes korában már előmerészkedik rejtekéből s előszeretettel mászkál szülei után a kifutóban.

Karácsonyfagyűjtő akcióval indul a 2018. Nyíregyházán

A Térségi Hulladék-Gazdálkodási Nonprofit Kft. és Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata 2018. január 8. és január 20. között karácsonyfagyűjtő akciót szervez. Az akció két hete alatt minden egyes - Korányi F. u. 3., valamint Kerék u. 1. sz. alatti Hulladékudvarokba – beszállított karácsonyfáért sorsjegyet kapnak a résztvevők, amivel sorsoláson vesznek részt, és ajándékokat nyerhetnek.

Jaguár ikrek születtek 2017. végén a Nyíregyházi Állatparkban

Első látásra igazán meglepő, hogy a 103 napnyi vemhesség után világra jött jaguár testvérpár egyik tagja sárga, míg a másik fekete bundával született. A magyarázat azonban egyszerű; A jaguár, mely az Újvilág egyedüli nagymacskája, több színváltozatban létezik, a gyakoribb sárga szőrű, fekete foltos egyedek mellett, melanisztikus, azaz fekete példányok is előfordulnak. 

20 év, 400 ezer km Garai Zoltán nyomdokában

20 év, 400 ezer km Garai Zoltán nyomdokában A karácsonyi ünnepek előtt a kerékpáros évadzáró, értékelő rendezvényünkön, beszámoltunk a 2017- es év történéseiről. Számba vettük merre is gurultunk ebben az évben.


Galériák

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán Mintegy 400 diák vett részt azon a közösségi programon, amelyet a nyíregyházi LEGO gyár szervezésében, a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban működő tekerd! csoport részvételével rendeztek meg szerdán Build the Space címmel. A gyerekek nem csak feladatokat oldottak meg és játszottak a nap során, hanem mindeközben az űrkutatással kapcsolatos ismereteiket is gyarapíthatták.

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban 2017. október 13-án mutatták be Olt Tamás rendezésében a Diótörő herceg című mesejátékot a Móricz Zsigmond Színház Nagyszínpadán.

Sherlock Holmes - A sátán kutyája

Sherlock Holmes - A sátán kutyája előadás 2017. szeptember 9-én (szombat) nagy sikerrel mutatták be a Sherlock Holmes A sátán kutyája című darabot a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban.

VIDOR 2017 - a mi szemünkkel

VIDOR 2017 - a mi szemünkkelA 16. VIDOR, vagyis a VIdámság és Derű ORszágos seregszemléje 2017 szeptember 2-án hatalmas tűzijátékkal ért véget. Idén is remek darabokat láttunk a színházban, és érdekes koncertekbe hallgathattunk bele a belvárosban. Képes összeállításunkban egy kis egyveleget kaphatnak az elmúlt több mint 1 hét hangulatából, valamint megtudhatják, hogy az elmaradhatatlan karikaturisták hogyan látták a 2017-es VIDOR egy-egy mozzanatát.

Legyetek jók, ha tudtok! a Szabadtéri Színpadon

Legyetek jók, ha tudtok! a Szabadtéri Színpadon 2017. július 7-én folytatódott a nyíregyházi Szabadtéri Színpad programsorozata a "Legyetek jók, ha tudtok!" című színdarabbal, amely a Budaörsi Latinovits Színház produkciója.

A Gyöngyhajú lány című Omega musical a Szabadtéri Színpadon

 2017. július 1-jén az ExperiDance Gyöngyhajú lány című Omega musicallel folytatódott a Szabadtéri Színpad programsorozata.

Légy jó mindhalálig - a XXIV. Mandala Nyár programján

Légy jó mindhalálig (musical 2 felvonásban)2015 augusztus 7-én láthatjuk a Légy jó mindhalálig musicalt a XXIV. Mandala Nyár műsorán. A Mandala Dalszínház előadása a Múzeumfaluban pénteken 21:00-kor kezdődik.

 

 

A „Légy jó mindhalálig” egy kiváló író, Móricz Zsigmond kiváló regénye, mely kötelező olvasmány. Nyilas Misi példája örök, hiszen ma is ugyanúgy belerendül a világ, ha egy tiszta és becsületes gyermeknek csalódást okoz a felnőttek világa.

A szülői ház áldott emlékével, érzékeny lélekkel és határtalan bizalommal érkezik az alig tizenegy éves kisfiú a Debreceni Református Kollégiumba, amely akkoriban a nemzeti nevelés fellegvárának számított. A fizikailag gyenge, ám önérzetében erős diák azokat a lépcsőket járja, melyeket korábban Csokonai, Kölcsey és Arany János, akikre rajongó csodálattal gondol. Szellemi képességei az osztály legjobbjai közé emelik, ám tapasztalnia kell, hogy a tanárokat a tanulók származása is befolyásolja az értékelésben. Amikor szorosabb kapcsolatba kerül a debreceni felnőtt világgal, útravalója – a gyermeki hit, bizalom és az emberek iránt érzett tisztelet – fokozatosan szertefoszlik. Egy lutricédula ellopása mellett a felnőttek csalással, hazugsággal vádolják, jóllehet épp a felnőttek dúlják szét az ő bizalmát. Erkölcsi tartása szemünk előtt formálódik: jóhiszeműségéért keservesen megfizet…

Nyilas Misi fogalma mindannyiunk számára a lelki tisztaság. Történetünkben ez a lelki tisztaság áll konfliktusban a pénzzel. A pénz ritkán kerül ki vesztesként, még ha a lélek tisztaságával is áll szemben. Ez a tanulság összegződik a mű címében, amelyet a bibliából, a Jelenések könyvéből kölcsönzött Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig...

Légy jó mindhalálig (musical 2 felvonásban)

A Mandala Dalszínház e nagyszerű regény musical változatát 1992-ben már bemutatta. Akkor 3 év alatt közel 150 alkalommal játszottuk határon innen és túl. Több mint 20 év elteltével úgy gondoltuk újból színpadra állíthatjuk ennek az örökérvényű klasszikus műnek a zenés színpadi változatát.

A darab újbóli bemutatója 2014. november 28-án Nyíregyházán, az Egészségügyi Főiskola Zilahi termében volt. Természetesen a darab új díszletet, jelmezeket és kellékeket „kapott” és a bemutató új szereposztásban valósult meg.
Az előadást - melyet két részben játszunk, s melynek játékideje 2,5 óra - 3-8. osztályos tanulóknak ajánljuk.
A produkció a musical műfajának sajátságait viseli, tehát több mint 50 %-ban zenés. Kocsák Tibor zenéje, Miklós Tibor dalszövegei remekül illeszkednek Móricz Zsigmond történetéhez, szellemiségéhez. A zenés színpadi változat az egyik legjobban sikerült magyar musical, mely az elmúlt két évtizedben nagy sikerrel járta körbe az ország színházait. Zenei világa miatt könnyebben befogadható, így a zene, valamint a színpadon játszó 11 éves főszereplő és a diáktársait alakító 10-13 éves gyermekek őszinte játéka közelebb hozzák Nyilas Misi történetét és annak üzenetét a XXI. század diákjaihoz.

Azóta a darabot közel 25 alkalommal játszottuk és Nyíregyházán kívül bemutattuk pl. Vásárosnaményban 5, Kisvárdán 3, Újfehértón 3 alkalommal. Ez azt jelenti, hogy az adott településen a helyi oktatási intézmények és a Mandala Dalszínház közös szervezésével a darab iránt érdeklődő diákság közel teljes létszámban megtekinti az előadást.
Nyíregyházán várhatóan az általános iskolák felső tagozatának diákjai teljes létszámban megtekintik majd a darabot. Előkészületben van tovább a produkció hajdúnánási, balmazújvárosi és kazincbarcikai vendégjátéka is.

 

Szereposztás:

Nyilas Misi | BABICZ ÁGOSTON

Igazgató | BENCZE ISTVÁN

Valkay tanár úr | NAGY ZOLTÁN/BÓDIS GÁBOR

Gyéres tanár úr, osztályfőnök | TÓTH PÉTER

Sarkadi tanár úr, elnök | KOVÁCS ATTILA

István bácsi, pedellus | BÁNHIDI PÉTER

Nagy úr, öregdiák | ROZSÁLYI MÁRKÓ

Viola kisasszony | CSERJÉSI BEATRIX

Bella kisasszony | PONCZ EDINA/NAGY FRUZSINA

Doroghy Sándor | NAGY ZSOMBOR

Török néni | VAJNÁROVICS VIKTÓRIA

Török bácsi | KOVÁCS ATTILA

Török JÁnos | BACSKAI ZSOLT

Ilonka | ILLÉS NIKOLETTA

Pósalaky, öreg vak úr | TÓTH PÉTER

Lutris | VARGA TIBOR

Orczy | GAVOLA BÁLINT

Gimesi | GAVALLÉR ÁKOS

Böszörményi | BABICZ ÁBRIS/SZŐKE BENCE

Sándor Mihály | GÖNCZI NORMAN

Tök Marci | CZEGLE PÉTER/KÁSA RÓBERT

Csicsó | MAGYAR CSANÁD/ HERCZ BOTOND

Andrási - HUSZÁR MEDÁRD

Szegedy - BENKŐ DÁVID

továbbá Misi osztálytársai – Balogh Balázs, Ladó Ivett, Halmi Bianka, Bihari Boglárka, Pál Lilien Vivien, Szabó Levente, Nagy Nóra, Nagy Abigél

________________________________________________________________

Jelmez: MALLÁR MÓNIKA

Díszlet: DOBOS LÁSZLÓ

Korrepetitor: KISSNÉ MOGYORÓSI PÁLMA

Koreográfus: VAJNÁROVICS VIKTÓRIA-KOVÁCS ATTILA-ROZSÁLYI MÁRKÓ

Konzultáns: DOBOS LÁSZLÓ

Rendező: BÓDIS GÁBOR

 

 

Main menu

story | by Dr. Radut