Telekom a Digitális Nyíregyházáért

A Digitális Magyarország komplex kormányzati program megvalósításának első állomása Nyíregyháza: idén tavasszal a Magyar Telekom a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal és Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatával együttműködve átfogó fejlesztéseket indított a megyeszékhelyen.
 

A hálózatfejlesztési munkák jelenleg is több városrészben folynak, a Telekom tervei szerint az év végére több mint 7.000 háztartás számára válhat elérhetővé a szupergyors internet. Emellett a digitális írástudás fejlesztése érdekében folytatódik a Telekom Okosdigitális program a városban: intenzív, kezdő internetezőknek szóló előadássorozat indult szeptemberben felnőttek és nyugdíjasok számára, és ősztől további iskolákba jutnak el a program önkéntesei.

A Digitális Nyíregyháza program keretein belül a Magyar Telekom idén saját költségén (mintegy félmilliárd forint értékben) intenzív hálózatfejlesztést hajt végre a városban. Rozsrétszőlő városrészben a tavasszal elkezdett munkálatok már befejeződtek, illetve további fejlesztések történtek az új Spanyolkert lakóparknál, így a beköltözők már a legkorszerűbb telekommunikációs szolgáltatásokat vehetik igénybe. Július közepétől városszerte több helyszínen indultak munkálatok, és indulnak még továbbiak ősz folyamán. Ezek közül a legjelentősebb, legtöbb háztartást érintő fejlesztések helyszínei: Oros, Nyírszőlős, Hímes valamint a Kállói, Mező, Debreceni, Simai, Hajdú, Szarvas, Pazonyi, Orosi utcák/utak térségében, továbbá Borbánya déli részén. Érintik a fejlesztések a városhatáron túl fekvő Nyírjes, Nagyszállás, Kőlapos településrészeket is. A munkálatoknak köszönhetően - terveink szerint – több mint 7 ezer háztartás számára válik elérhetővé év végéig a legalább 30 Mb/s sebességű internet. A Telekom a munkálatokkal járó kellemetlenségekért a lakók türelmét és elnézését kéri, és a szolgáltató reményei szerint a munkálatok végeztével a javuló szolgáltatásminőség és az újonnan elérhető szolgáltatások kárpótolni fogja őket.

És hogy mit is jelentenek pontosan ezek a fejlesztések a nyíregyháziak számára? Elsősorban nagyobb adatátviteli sebességet, a korábbinál gyorsabb internetet. Ez pedig egyszerűbb kapcsolattartást, gyors és biztos kép- és videóletöltést és -megosztást is jelent. Új szolgáltatások válnak elérhetővé, így például már itt is használható lesz az interaktív tévézés számos már meglévő funkciója, mint például a megállítható és visszatekerhető élő adás, a programozható és egy gombnyomással rögzíthető műsorok, a digitális műsorújság, a Videotéka, vagy a tévé képernyőjén elérhető változatos online alkalmazások.

A vezetékes hálózatfejlesztés mellett a nagysebességű 4G mobilhálózata kiépítését is folytatja a Telekom Nyíregyházán és a környékén. Jelenleg már 99% a 4G hálózat lakosságra vonatkoztatott kültéri lefedettsége a városban. A beltéri ellátás javítása érdekében az év második felében 9 további állomáson indítják el a 4G szolgáltatást a Telekom szakemberei.

Folytatódnak a Telekom kezdeményezései a városban a digitális kompetenciák fejlesztésére is. A Telekom Okosdigitális program keretében 2015 első félévben mintegy 750 nyíregyházi diák vett részt az internet tudatos és biztonságos használatáról szóló előadáson. A második félévben további iskolákba is eljut a program. Júniusban 2 alkalommal 2 napos internetbiztonsági képzésen vehettek részt általános iskolai és középiskolai pedagógusok. Augusztus végén Okosdigitális játszótérrel és kezdőknek szóló interaktív digitális oktatással jelent meg a Telekom a Sunshine fm születésnapi rendezvényén. Szeptemberben öt-öt alkalomból álló ingyenes, intenzív kurzusok indultak felnőtteknek és nyugdíjasoknak, ahol a kezdő internetezők megtudhatták, hogy mi is az a világháló, mire használható, hogyan tudja közelebb hozni az egymástól távol élő embereket, és hogyan, miben segíti a hétköznapok problémáit megoldani. Az előadásokat és gyakorlati tanácsadást is magában foglaló program Nyíregyháza Város Önkormányzatának támogatásával valósult meg.  A szervezett oktatásokon túl a nyíregyházi Telekom üzletekben Mobiltudósok segítik az oda látogatókat az internettel, eszközökkel, szolgáltatásokkal, újdonságokkal kapcsolatos kérdésekben.  A Telekom nemcsak Nyíregyházán, hanem a környező kistelepüléseken is hangsúlyt fektet a digitális kompetenciák fejlesztésére, amire jó példa az idén tavasszal Kótaj, Buj és Nyírtura településeken megszervezett Digitális Híd Fest.