Kezdje el időben a téli felkészülést!

Vízparti Kutyás Hétvége 2018
 

Kezdje el időben a téli felkészülést! Az elmúlt napok bebizonyították, hogy a tél bizony igencsak közel van. A fagyos, ködös hajnalok, és a nappali egyre alacsonyabb hőmérséklet mind óva intik az autósokat a nyári gumi használatától. Ha tehát még nem cseréltette le a gumikat, nem érdemes tovább várni. 

A biztonságos közlekedés azonban nem csak az abroncsok állapotán múlik, hanem olyan további tényezőkön is, mint a gépjármű rendszeres ellenőrzése, annak télre való felkészítése, továbbá nem elhanyagolható szempont a vezetési stílus sem. Fontos, hogy a baleseteket is gyakrabban indukáló időjárásban a biztosítással is minden rendben legyen, hiszen csak így érezheti magát teljes biztonságban az utakon. A netrisk.hu is azt javasolja az autósoknak, hogy a kötelező felelősség biztosítás és a biztosítóváltás kapcsán mindig tartsák be a határidőket, így semmilyen hátránnyal nem kell számolniuk.

Ne maradjon el a gumicsere!

Kezdje el időben a téli felkészülést!

Nem véletlen hangsúlyozzák a szakemberek minden átmeneti időszakban a gumicsere fontosságát, hiszen a téli és a nyári gumik merőben eltérő jellemzőkkel bírnak. Anyagösszetételét illetően a téli gazdag szilika tartalommal rendelkezik, ez gondoskodik arról, hogy a hideg aszfalton is megfelelően viselkedjen az abroncs. Természetesen fontos szerep jut a futófelület eltérő kialakításának is, a lamellák, barázdák nem csak a megfelelő vízelvezetésről gondoskodnak, de a stabilitást és az aquaplaning elleni védekezést is megvalósítják. Világos tehát, hogy a téli útviszonyok között korántsem alkalmas a nyári abroncs. 

Ugyanakkor a téli szett ellenőrzésére is figyelmet kell fordítani, hiszen ha nem megfelelően tároltuk azt, sugárzó hő, fény, vagy vegyi anyagok érték, annak állapota is kárát láthatja. A kritikus négymilliméteres profilmélység elérésekor pedig azonnal ajánlott lecserélni a gumit, ugyanis ezzel a kopással már nem érvényesülnek előnyös tulajdonságai. A futófelület egyenetlen kopása szintén figyelmet érdemel, ez utalhat a tavalyi hibás beállításokra, de az biztos, hogy az egyenlőtlenül lekopott gumi már nem teljesít maximálisan.

 

Baleset megelőzés körültekintő vezetéssel

Nem elegendő pusztán az autót felkészíteni a téli körülményekre, de gondolkodásunkban is át kell állnunk. Míg a nyár és a napsütés gyakran visz magával az úton, addig télen fokozottan ügyelni kell a környezeti hatásokra, a csúszós, jeges, havas útszakaszokra, a hóátfúvásokra, az ónos eső veszélyeire, és persze a reggelente rendszeresen megjelenő ködre. Ha nem megfelelő gumival gurul az utakra, akkor a féktávolság akár duplájára is megnőhet, de egyébként is odafigyelést érdemel a fékezés a nedves körülmények között. Ügyeljen arra, hogy a mindennapi rohanás közepette ne útközben igyekezzen behozni az időt, ezzel ugyanis saját és szerettei testi épségét veszélyeztetheti!. 

 

A Casco jóval nagyobb védelmet nyújt!

Azzal minden autós tisztában van, hogy a közlekedés biztonsága sokszor nem saját magán, sokkal inkább a többi autóstárson múlik. Még ha minden eddig felsoroltra oda is figyelünk, akkor is előfordulhat, hogy mások korántsem ilyen körültekintőek, és máris bekövetkezik a baj. Kisebb koccanás, vagy egy nagyobb baleset - ha az anyagi károkat vesszük figyelembe, akkor a biztosítás mindkét esetben kiemelt jelentőséggel bír. Már egy egészen apró sérülés javítása is komoly összegekbe kerülhet, ezért nem mindegy milyen biztosítás mellett tesszük le a voksot. Ha saját autóját is a legnagyobb biztonságban tudná, akkor ajánlott a Casco kínálta lehetőségeken elgondolkodni. A szükséges plusz kiadás az utolsó fillérig megéri, hiszen ha esetleg mi magunk lennénk a vétkesek, a Casco keretein belül akkor is lehetőségünk nyílik a kárrendezésre saját autónkat illetően is.