Secondary menu


Kiemelt cikkek

Évértékelő / évindító interjú a Képmás zenekarral

Évértékelő / évindító interjú a Képmás zenekarral A Képmás zenekar az észak-keleti régió egyik meghatározó csapata, amely 2006-ban Nyíregyházán alakult azzal a szándékkal, hogy olyan igényes élő zenét játsszanak, amely valódi intellektuális tartalmat közvetít. Folyamatosan zenélnek és hozzák el a szeretet hangját a számtalan intézménybe, nem csak egyházi berkeken belül. A zenekar vezetőjét, Bolega László énekes-dalszerzőt a legutóbbi turnéjukról, és az előttük álló időszakról is kérdeztük.

Hamarosan befejeződik a Szabadtéri Színpad felújítása

A Szabadtéri Színpad műszakilag igen leromlott állapotban volt, a mai kor követelményeinek, és a helyi igényeknek sem felel meg, így teljes körű felújítása évek óta indokolt. Igen frekventált helyén áll, a városi szövetben való elhelyezkedésénél, a funkciójánál, a térszervezésénél fogva, illetve a területen lévő építmények, épületek, terek formavilága, építészeti megfogalmazása, a vegetációt meghatározó hangulata miatt, a város igen jellegzetes, fontos intézménye.

Ha február, akkor Táncfarsang!

Három napos táncőrület a Móricz Zsigmond Színházban! 2018-ban is megrendezésre kerül a Táncfarsang: Néptánc, flamenco, balett, modern táncfeldolgozások és látványos koreográfiák várják a tánc szerelmeseit!

Irodalmi pályázat - Pegazus Könyvek Antológia 2018

 Irodalmi pályázat - Pegazus Könyvek Antológia 2016 A PegazusTv Média és Oktató Kft pályázatot hirdet a Pegazus Könyvek Antológia 2018 címmel. Az immár negyedik alkalommal megjelenő antológiasorozat mottója: „Mindenkinek adj egy esélyt! A produktum és az alkotója legyen a meghatározó.”

A Móricz Zsigmond Könyvtár Kölcsey Szavalóversenyének felhívása

Szavalóversenyt rendeznek 2018. január. 25. (csütörtök) 10 órától középiskolai tanulók részére a Magyar Kultúra Napja alkalmából a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban.

Dingó kölyök született a Nyíregyházi Állatparkban

Dingó kölyök született a Nyíregyházi Állatparkban Igazi különlegesség, dingó született a Nyíregyházi Állatparkban. Az országban csak itt látható kölyök most 7 hetes, így állatorvosi vizsgálatokon esett át. A 3 éve cseh állatkertből érkezett anya állat, 63 napnyi vemhesség után hozta világra egy kotorékban kicsinyét. A szuka kölyök az első hónapot az anya által vájt búvóhelyen töltötte, ám most 7 hetes korában már előmerészkedik rejtekéből s előszeretettel mászkál szülei után a kifutóban.


Galériák

Felfüggesztve - Perme fotókiállítása

Felfüggesztve - Perme fotókiállítása Dohos Ferenc, vagy ahogy a legtöbben ismerik Nyíregyházán, PERME első fotókiállítása nyílt meg 2018. január 25-én a Mustárházban. Perme évtizedek óta amatőr fotósként örökíti meg Nyíregyháza és környéke eseményeit, követi a város fejlődését. 2005 óta blogot vezet Perme Képeskönyve címmel, ahol több ezer fotóval színesíti írásait. A "Felfüggesztve" című tárlat még egy hónapig lesz megtekinthető!

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán Mintegy 400 diák vett részt azon a közösségi programon, amelyet a nyíregyházi LEGO gyár szervezésében, a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban működő tekerd! csoport részvételével rendeztek meg szerdán Build the Space címmel. A gyerekek nem csak feladatokat oldottak meg és játszottak a nap során, hanem mindeközben az űrkutatással kapcsolatos ismereteiket is gyarapíthatták.

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban 2017. október 13-án mutatták be Olt Tamás rendezésében a Diótörő herceg című mesejátékot a Móricz Zsigmond Színház Nagyszínpadán.

Sherlock Holmes - A sátán kutyája

Sherlock Holmes - A sátán kutyája előadás 2017. szeptember 9-én (szombat) nagy sikerrel mutatták be a Sherlock Holmes A sátán kutyája című darabot a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban.

VIDOR 2017 - a mi szemünkkel

VIDOR 2017 - a mi szemünkkelA 16. VIDOR, vagyis a VIdámság és Derű ORszágos seregszemléje 2017 szeptember 2-án hatalmas tűzijátékkal ért véget. Idén is remek darabokat láttunk a színházban, és érdekes koncertekbe hallgathattunk bele a belvárosban. Képes összeállításunkban egy kis egyveleget kaphatnak az elmúlt több mint 1 hét hangulatából, valamint megtudhatják, hogy az elmaradhatatlan karikaturisták hogyan látták a 2017-es VIDOR egy-egy mozzanatát.

Legyetek jók, ha tudtok! a Szabadtéri Színpadon

Legyetek jók, ha tudtok! a Szabadtéri Színpadon 2017. július 7-én folytatódott a nyíregyházi Szabadtéri Színpad programsorozata a "Legyetek jók, ha tudtok!" című színdarabbal, amely a Budaörsi Latinovits Színház produkciója.

Kezdje el időben a téli felkészülést!

Kezdje el időben a téli felkészülést! Az elmúlt napok bebizonyították, hogy a tél bizony igencsak közel van. A fagyos, ködös hajnalok, és a nappali egyre alacsonyabb hőmérséklet mind óva intik az autósokat a nyári gumi használatától. Ha tehát még nem cseréltette le a gumikat, nem érdemes tovább várni. 

 

 

A biztonságos közlekedés azonban nem csak az abroncsok állapotán múlik, hanem olyan további tényezőkön is, mint a gépjármű rendszeres ellenőrzése, annak télre való felkészítése, továbbá nem elhanyagolható szempont a vezetési stílus sem. Fontos, hogy a baleseteket is gyakrabban indukáló időjárásban a biztosítással is minden rendben legyen, hiszen csak így érezheti magát teljes biztonságban az utakon. A netrisk.hu is azt javasolja az autósoknak, hogy a kötelező felelősség biztosítás és a biztosítóváltás kapcsán mindig tartsák be a határidőket, így semmilyen hátránnyal nem kell számolniuk.

Ne maradjon el a gumicsere!

Kezdje el időben a téli felkészülést!

Nem véletlen hangsúlyozzák a szakemberek minden átmeneti időszakban a gumicsere fontosságát, hiszen a téli és a nyári gumik merőben eltérő jellemzőkkel bírnak. Anyagösszetételét illetően a téli gazdag szilika tartalommal rendelkezik, ez gondoskodik arról, hogy a hideg aszfalton is megfelelően viselkedjen az abroncs. Természetesen fontos szerep jut a futófelület eltérő kialakításának is, a lamellák, barázdák nem csak a megfelelő vízelvezetésről gondoskodnak, de a stabilitást és az aquaplaning elleni védekezést is megvalósítják. Világos tehát, hogy a téli útviszonyok között korántsem alkalmas a nyári abroncs. 

Ugyanakkor a téli szett ellenőrzésére is figyelmet kell fordítani, hiszen ha nem megfelelően tároltuk azt, sugárzó hő, fény, vagy vegyi anyagok érték, annak állapota is kárát láthatja. A kritikus négymilliméteres profilmélység elérésekor pedig azonnal ajánlott lecserélni a gumit, ugyanis ezzel a kopással már nem érvényesülnek előnyös tulajdonságai. A futófelület egyenetlen kopása szintén figyelmet érdemel, ez utalhat a tavalyi hibás beállításokra, de az biztos, hogy az egyenlőtlenül lekopott gumi már nem teljesít maximálisan.

 

Baleset megelőzés körültekintő vezetéssel

Nem elegendő pusztán az autót felkészíteni a téli körülményekre, de gondolkodásunkban is át kell állnunk. Míg a nyár és a napsütés gyakran visz magával az úton, addig télen fokozottan ügyelni kell a környezeti hatásokra, a csúszós, jeges, havas útszakaszokra, a hóátfúvásokra, az ónos eső veszélyeire, és persze a reggelente rendszeresen megjelenő ködre. Ha nem megfelelő gumival gurul az utakra, akkor a féktávolság akár duplájára is megnőhet, de egyébként is odafigyelést érdemel a fékezés a nedves körülmények között. Ügyeljen arra, hogy a mindennapi rohanás közepette ne útközben igyekezzen behozni az időt, ezzel ugyanis saját és szerettei testi épségét veszélyeztetheti!. 

 

A Casco jóval nagyobb védelmet nyújt!

Azzal minden autós tisztában van, hogy a közlekedés biztonsága sokszor nem saját magán, sokkal inkább a többi autóstárson múlik. Még ha minden eddig felsoroltra oda is figyelünk, akkor is előfordulhat, hogy mások korántsem ilyen körültekintőek, és máris bekövetkezik a baj. Kisebb koccanás, vagy egy nagyobb baleset - ha az anyagi károkat vesszük figyelembe, akkor a biztosítás mindkét esetben kiemelt jelentőséggel bír. Már egy egészen apró sérülés javítása is komoly összegekbe kerülhet, ezért nem mindegy milyen biztosítás mellett tesszük le a voksot. Ha saját autóját is a legnagyobb biztonságban tudná, akkor ajánlott a Casco kínálta lehetőségeken elgondolkodni. A szükséges plusz kiadás az utolsó fillérig megéri, hiszen ha esetleg mi magunk lennénk a vétkesek, a Casco keretein belül akkor is lehetőségünk nyílik a kárrendezésre saját autónkat illetően is.

 

 

Main menu

story | by Dr. Radut