Madárkarácsony a nyíregyházi Sóstói-erdőben

 Madárkarácsony a nyíregyházi Sóstói-erdőben Az E-misszió Egyesület közös madárkalács-készítésre és madárgyűrűzésre várja az érdeklődőket a Sóstói-erdőbe, az Erdei Tornapályára 2015 december 19-én, szombaton 10 órától 13 óráig.

A program során a résztvevől megismerhetik a téli madáretetés csínját-bínját, és a madárkalács-készítés fortélyait. A marhafaggyúból és különféle magokból készülő, fantáziadús formákba önthető madárkalács nem csupán a télen gyakran éhező kismadarakat segíti, de a kert dísze is lehet az ünnepi időszakban
Karácsony előtt gondoljunk egy kicsit az erdő élővilágára is! A téli madáretetés nagy könnyebbséget és biztonságot jelent a kis tollas jószágoknak a zimankós és táplálékszegény időszak átvészeléséhez. Számukra pedig jó mókát és rengeteg megfigyelési élményt nyújthat a madárkalácskészítés és maga az etetés is. Olajos magvakból és némi állati zsiradékból, főként faggyúból, kreatív ötletekből, valamint egy csipetnyi szeretetből ügyes kezek által hamar madárkalács készíthető. Az E-misszió Egyesület várja a természet és a madarak barátait közös akciójára, amelynek során megismerjük, hogyan és miből lehet a téli madáretetéshez használható madársütit készíteni.

 Madárkarácsony a nyíregyházi Sóstói-erdőben

A programot madárgyűrűzéssel is kiegészítjük, hogy közelebbről is megismerhessük az óriás-madáretetőt látogató madarakat. Immár évek óta minden télen több mázsa napraforgómagot fogyasztanak el az Erdei Tornapályán álló etetőnkből az arra járó madarak – főleg széncinegék, kék cinegék, barátcinegék, csuszkák, harkályok, fekete rigók, szajkók, zöldikék, meggyvágók. A szombati programon ornitológus szakember közreműködésével a kismadarak egy részét befogjuk, és jelölőgyűrűt helyezünk el a lábukon. Ezáltal hosszú távon nyomon tudjuk kísérni a sorsukat, de alkalom nyílik arra is, hogy az érdeklődők közvetlen közelről, szakértő segítséggel megtekinthessék az etető látogatóit. – Nyilatkozta dr. Szigetvári Csaba, az E-misszió Egyesület programvezetője.
A madárkalács-készítéshez alapvető anyagokat az Egyesület biztosítja, de hogy finomabb, tartalmasabb, változatosabb és szebb legyen a madárcsemege, aki tud, hozzon magával faggyút, hájat, nyers olajos (napraforgó, dió) és apró szemes (köles, lenmag, mák) magokat, aszalt gyümölcsöket (mazsola), süteményformát, fenyőtobozt, kiszárított narancshéjat.

További információk az akcióról a sostoierdo@e-misszio.hu címen, és Szigetvári Csabánál (20/512-3311), továbbá a  www.sostoierdo.hu illetve a www.facebook.com/sostoierdo oldalakon.