Nyíregyházán is emelkednek az ingatlanárak! De mit hoz a jövő?

Nyíregyházi ingatlan árak Naponta halljuk, hogy emelkednek az ingatlanárak, de vajon ez érvényes-e Nyíregyházára is? Szakemberek segítségével jártuk körbe a kérdést.

Egy kis történelem

Érdekes módon a lakóingatlanok árai 2006 elején tetőztek, majd némi stagnálás után 2009 nyarán estek vissza igazán drasztikusan a nyíregyházi ingatlanok árai. Az okok közismertek mindenki előtt, a Lehmann Brothers csődje és az azt követő gazdasági világválság.

 

A visszaesés több hullámban zajlott a mélypontot a 201-2014 közötti időszakban jelölhetjük meg. Ekkor egy átlagos lakóingatlan négyzetméterára 165 ezer Ft/m2 értékig süllyedt, az ingatlannet nyíregyházi statisztikai adatai szerint. Ez akkor megdöbbentő adat, ha tudjuk, hogy a visszaesést megelőzően ez az adat 250 ezer felett volt, sőt volt olyan időszak, amikor a 350 ezret is megközelítette.

 

Nyíregyházi ingatlan árak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Van út felfelé!

Az első bíztató jelek 2014 év vége felé kezdtek el jelentkezni. 2014 októberében már a nyíregyházi ingatlanok értékesítési ára is elkezdett emelkedni. Akkor még nem volt egyértelmű, hogy a javulás átmeneti-e, vagy tartós.

Az azóta eltelt időszakot elemezve, azonban egyértelműen látszik, hogy az ingatlanárak emelkedése tartósnak mondható. Bár az emelkedés nem kiemelkedő, de látható, hogy az elmúlt egy év alatt nagyjából tízezer forinttal emelkedtek a nyíregyházi lakóingatlanok átlagos négyzetméterárai. Örömteli az is, hogy az emelkedés, ha lassú is, de folyamatos, a tendencia hónapról-hónapra észlelhető.

Lakás, vagy családi ház?

Az ingatlannet adataiból az is kiderül, hogy mely ingatlantípusok iránt élénkült meg a kereslet.

A családi házak esetén az elmúlt egy esztendőben nagyjából 8 ezer forinttal emelkedtek az ingatlanok értékesítési árai. A nyíregyházi eladó lakásoknál ennél meredekebb emelkedés látszik. A téglalakások esetén a 169 ezres átlagos négyzetméterárról ma már 188 ezerre emelkedett az eladási ár. A panellakások esetén az emelkedés üteme mérsékeltebb, és némi megtorpanás is megfigyelhető az utóbbi hónapokban, de ez akár szezonális hatás is lehet. A Sorházak esetén szintén megfigyelhető ez az emelkedő tendencia.

 

 

 

Mi lesz a hosszú távú tendencia?

Komoly kérdés, hogy vajon meddig folytatódhat az ingatlanárak emelkedése? A lakáspiacon egyszerre több tényező is jelen van, és ezek együttesen befolyásolják a jövőbeni ingatlanárakat. Az árak további emelkedését hozhatja a szocpol kiterjesztése, és az alacsony kamatok. Tudni kell azt is, hogy a lakásvásárlások egy része befektetési célból történik, bár ez nyíregyházára kevésbé jellemző. Az ingatlanárak emelkedését mozdítja elő az is, hogy sokan a válság miatt elhalasztották ingatlanvásárlásukat, azaz váltani szerettek volna, de ezt évekre elhalasztották. Most a kedvezőbb piaci körülményeknek köszönhetően sor kerülhet ezeknek az elhalasztott ingatlanvásárlásoknak a megtételére.

Negatív tendencia lehet a kedvezőtlen demográfia, és a magas elvándorlás, ami inkább a nem nagyvárosi településeket sújtja. A szakértők összességében azonban azon a véleményen vannak, hogy egyelőre a lakáspiac fellendülőben van, és még nem értük el az emelkedés tetejét, tehát a jövőben további áremelkedésre lehet számítani, itt nyíregyházán is.