KVÍZ-PARTI a könyvtárban

KVÍZ-PARTI a könyvtárban A QuizNight az angolszász területeken méltán népszerű pubquiz (magyarul bárkvíz, vagy kocsmakvíz) műfaj magyarországi változata. A játék -mint a neve is mutatja- alapvetően egy kvízjáték, amit jellemzően bárokban, kávézókban, pubokban tartanak minden héten, és az itthon népszerű kvízjátékokkal szemben nem egyéni játékosok nevezhetnek, hanem csapatok versenyeznek egymással.

 A nyeremény jellemzően a kvíznek otthont adó szórakozóhely által biztosított értékes italnyeremény, amit a nyertes csapatok a játék végén fogyaszthatnak el. A játékba minden kötelezettség nélkül, akár a játék közepén is be lehet szállni. Magyarországon 2009 óta szervezik meg szórakozóhelyeken, kezdetben egyetemisták részére.

Nyíregyházán jelenleg 1 helyen lehet játszani, az Öreg Motoros sörözőben 2015 októberétől. 

 

Innen jött az ötlet, hogy ilyen kvízjátékokat könyvtári környezetben is lehetne szervezni. A legnehezebben megszólítható korosztály manapság a fiataloké, középiskolásoké. 

KVÍZ-PARTI a könyvtárban

Ezért szerettünk volna kifejezetten nekik szóló programot szervezni, amiben szórakoztató keretek között tesztelhetik tudásukat, s a játék hatására minél többen lesznek könyvtári tagok is. A felhívást közzétettük a könyvtár honlapján, facebook oldalán valamint plakátotokat, szórólapokat készítettünk, amit eljuttattunk a nyíregyházi középiskolákba. Több helyen a magyartanárok segítségét kértük a diákok ösztönzésében. Jelenleg 5 csapatunk van már, az első fordulóra pedig január 28-án 16.00-kor kerül sor.

 

A játék menete

KVÍZ-PARTI a könyvtárban

A játék havi rendszerességgel kerül majd megrendezésre. Minden játékon lesznek apróbb nyeremények, s akár menet közben is lehet csatlakozni. Minden forduló végén összesítjük a pontokat, és a legtöbb pontot szerzett csapatot a bajnokság végén külön jutalomban részesítjük. Az eredményeket minden forduló végén közzétesszük a könyvtár honlapján, facebook oldalán is.

A játék időtartama kb. 60 perc. A kérdések az általános műveltség, történelem, irodalom, művészetek, földrajz, sport témaköréből kerülnek ki. A játék tisztasága érdekében tilos a mobiltelefon vagy más külső segítség igénybe vétele! 

A bajnokság januártól szeptember végéig tart (kivéve a nyári szünet), a díjak kiosztására az októberi Őszi Könyvtári Napok keretében kerül sor.

A fotó forrása MZSK Kazai Béla.

 

A Könyvtár továbbra is várja a jelentkezőket! A további érdeklődők a www.mzsk.hu honlapon regisztrálhatnak, ill. a szervezőnél: simon.szilvia@mzsk.hu címen.