Az energiahatékonyság jegyében szerződött az MVM és a Megyei Jogú Városok Szövetsége

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és a Megyei Jogú Városok Szövetsége stratégiai együttműködési megállapodást kötött az Európai Unió 2014-2020 közötti időszakravonatkozó operatív programjai alapján rendelkezésre álló fejlesztési forrásainak minél eredményesebben és hatékonyabban történő felhasználása érdekében.

A megállapodás értelmében a felek ösztönözni kívánják a környezetbarát energiaforrásokra történő átállást és azok minél szélesebb körű elterjedését, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését ésaz innovatív technológiák alkalmazását.

Csiba Péter, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója a megállapodás aláírásakor elmondta, hogy az európai uniós fejlesztési programok tervezése és végrehajtása során egymással együttműködve szeretnék előmozdítani a versenyképes és hatékony energiaellátással összefüggő fejlesztések megvalósítását.

A partnerségi szerződés célterületei a megyei jogú városok innovatív energetikai fejlesztése, a fejlesztendő területekre vonatkozó, helyi pályázati kiírások közös kidolgozása, továbbá az önkormányzatok tulajdonában álló ingatlanok, közintézmények energetikai célú felülvizsgálata.

A megyei jogú városoknak fontos szerepe lesz a helyi fejlesztési igényekhez illeszkedő területi operatív programok végrehajtásában, melyhez nagy segítséget jelent az MVM Zrt. több évtizedes energetikai szakértelme, magas színvonalú kompetenciája.A szövetség tagvárosainak és polgárainak együttes erővel történő és hatékony érdekképviseletéhez és az együttműködésük szorgalmazásához az MVM tízmillió forintos támogatást nyújt.

Szita Károly, a szövetség elnöke elmondta: fontos, hogy a nagyvárosok is élhető, egészséges környezetet tudjanak teremteni a lakosaiknak, s az is, hogy az energiaellátás területén minél nagyobb függetlenséget érhessenek el, ezzel is garantálva a megfizethető árakat és az ellátás biztonságát.