A tavasz első újszülöttje a Nyíregyházi Állatparkban

Gibbon bébi született a Nyíregyházi Állatparkban A 2 hónapos apróságot a jó időnek köszönhetően már a látogatók is megtekinthetik a majom szigeten,ahol csupán egy vizesárok választja el a vendégeket a főemlősöktől.

A család az utód születésével öttagúvá vált: a svéd állatkertből érkezett nőstény és a magyar származású hím 2007 óta él együtt egy tenyészprogram keretében, s frigyük igen szerencsésnek mondható, hiszen ez a harmadik kicsinyük  ami itt, Nyíregyházán született.

A fehérkezű gibbonok ( Hylobates lar) monogám párkapcsolatban élnek, és a nőstények harminchetes vemhesség után általában egy kölyköt hoznak a világra, akit 4-7 hónapos korig szoptatnak. A kicsi élete első négy hónapját anyjába csimpaszkodva tölti, majd a későbbiekben fokozatosan egyre több időt fog tölteni egyedül is a fák ágai között.

A szülőpár napfelkeltekor duettet énekel, jelezve lakó- és táplálkozási területük határait. A különleges ének a szárazföldi emlősök talán legfelejthetetlenebb hangjai közé tartozik, amit az ide érkezők ( s a park hotelében megszállok) a kora reggeli és a déli órákban is hallhatnak.

 

 

A gibbonok a legakrobatikusabb főemlősök, minden egyes porcikájukkal a fákon való életmódhoz alkalmazkodtak. Karjuk hossza  kétszerese  testhosszuknak, s legjellegzetesebb mozgásformájuk az mikor egyik kezükről a másikra lendülve közlekednek a fákon.

Főként élőhelyük megfogyatkozása miatt veszélyeztetettek, de a vadászat és állatkereskedelem miatt is csökken állományuk a természetben.

Az európai állatkertek a nemzetközi fajmegmentési program keretében tartják őket, s ehhez a programhoz csatlakozott  a Nyíregyházi Állatpark  is, így a kölykök, amint ivarérettek lesznek (6-7 éves korban), más európai állatkertbe kerülnek majd.