Tavaszi madárköszöntő a bokortanyákon

Az E-misszió Egyesület minden érdeklődőt szeretettel vár egy bokortanyasi madárgyűrűzésre és odúkészítére, természet- és tanyanézéssel egybekötve.

Időpont: 2016 február 27., szombat, 8-13 óráig.

Helyszín: Nyíregyháza-Istvánbokor 14.

Az egyesület egyik közkedvelt programja a sok éve minden tél végén rendezett madárodú-készítés, amelynek szokásos helyszíne a Sóstói-erdő. Ezúttal viszont a bokortanyák vidékén szeretnék köszönteni és segíteni a költésre készülő madarakat.

 A Nyíregyháza környéki tanyák vidéke igazi madárparadicsom, de akár a kertvárosi övezetben vagy lakótelepek parkjaiban is sokat tehetünk odúk készítésével és szakszerű kihelyezésével a madarak odacsalogatásáért és költésük elősegítéséért. A program során az ilyen környezetben legjobban alkalmazható odútípusok barkácsolásában lehet részt venni. Az érdeklődők élő példát is láthatnak arra, hogy egy ház körül hogyan kell ezeket elhelyezni, hogy cinegéket, vörösbegyeket, rozsdafarkúkat, esetleg búbosbankát vagy kuvikot csalogassunk a környezetünkbe. Az odúkészítés közben ornitológus szakember közreműködésével madárgyűrűzést is szervezünk, így a látogatók testközelből is megfigyelhetik a ház körül élő, szakszerűen befogott, majd a jelölőgyűrű elhelyezése után szabadon engedett madarakat. – Nyilatkozta dr. Szigetvári Csaba, az E-misszió Egyesület elnöke.

Mindenkit szívesen látnak, aki segít fűrészelni, csavarozni, fúrni, faragni, szögelni. A szükséges anyagokat, szerszámokat valamint egy kis forró frissítőt, harapnivalót biztosítják a szervezők. Természetesen örömmel veszik, ha az önkéntesek is hoznak egy kis forró teát, szíverősítőt, nassolnivalót, továbbá bármikor barkácsolós eszközöket (akkus fúró, kézi fűrész, fogó, kalapács, stb.).

Az akció során közösen készített odúkat a bokortanyás térségbe és a Sóstói-erdőbe helyezi ki.

Részletek és fontosabb tudnivalók:

Időpont: 2016. február 27. szombat. Kezdés: 8:00. A program zárása: 13:00. Ezt követően az érdeklődőket (időjárástól függően) egy kisebb kirándulásra hívjuk a kb. 1 km távolságban levő Nagyszék (Hosszúháti-tó) megnézésére.

Helyszín: Nyíregyháza-Istvánbokor, a 14-es házszámot viselő tanya. Koordináták: É: 47,93796; K: 21,641046. Részletesebb útbaigazítás az egyesület honlapján (www.e-misszio.hu) található. Jó idő esetén kora reggeli biciklis csapatvezetést is biztosítanak a városból, amely a "Repülő híd" kertvárosi lábától indul, pontosan 7:45-kor.

További információ: Szigetvári Csaba projektvezető: 20/512-3311 – szcsaba@e-misszio.hu

A program a Földművelésügyi Minisztérium „Zöld Forrás” pályázati programjának támogatásával valósul meg.