Tavaszköszöntő csillagvirág-számlálás a Sóstói-erdőben

 Tavaszköszöntő csillagvirág-számlálás a Sóstói-erdőben A tavasz biztos beköszöntét jelzi, hogy a nyíregyházi Sóstói-erdőben újra nyílik védett növényritkaságunk, a ligeti csillagvirág. 2016. március 12-én, szombaton 10:00-kor az E-misszió Egyesület ismét várja az erdő barátait a csillagvirág populáció megszámlálására. Találkozó a Tölgyes Csárda előtt, ahonnan gyalog közelítik meg a csillagvirág lelőhelyét. A virágok megcsodálása és pontos megszámlálása mellett a környéken a szemetet is összeszedik a természetvédők.

A ligeti csillagvirág (Scilla vindobonensis) a Nyírség egy igen ritka védett növényfaja, lelőhelyeinek számát egy kezünkön meg tudjuk számolni. Termőhelyei kizárólag az ősi eredetű tölgyerdők, melyekből már csak nagyon kevés maradt fenn olyan szép állapotban, mint a Nyíregyházi Sóstói-erdő.

Minden évben ünnepi pillanat a csillagvirág nyílása, ami egyben az igazi tavasz kezdetét is jelzi. A Sóstói-erdőben egyetlen helyen ismerjük állományát, amely mintegy másfél évtizede egy tarvágást követő teljes talajelőkészítés miatt veszélybe került. - Tájékoztatott dr. Szigetvári Csaba, az E-misszió Egyesület munkatársa. - 

 Tavaszköszöntő csillagvirág-számlálás a Sóstói-erdőben

Szerencsére az évről évre ismétlődő felmérések arra engednek következtetni, hogy a védett ritkaság állománya kiheverte a megrázkódtatást, az erdei ökoszisztéma lassan helyreáll. A 2003 óta vizsgált mintaterületen az akkor mindössze 220 tövet számláló állomány 2015-re közel 7000 tőre növekedett. Reméljük, hogy az emelkedő tendencia idén is tovább folyik. A résztvevőknek emellett bemutatjuk az erdő további, már nyíló vadvirágait, és reményeink szerint az első pillangókat is. A számolás részben bozótos, nehezen járható területen történik, ezért a résztvevőknek javasolt az ennek megfelelő, strapabíró ruházat.

Bár jó látni, hogy a csillagvirág állománya növekszik, mégis féltenünk kell ezt az apró virágcsodát. Évről-évre tapasztaljuk, hogy tavasszal lelkiismeretlen virágszedők is garázdálkodnak az erdőben. Szeretnénk tehát felhívni minden erdőjáró figyelmét arra, hogy véletlenül se tépjenek le semmiféle virágot az erdőben és zugárusoktól se vásároljanak ismeretlen eredetű virágot. – tette hozzá a szakértő.

További információ: Szigetvári Csaba projektvezető; tel: +36 42/423-818; mobil: +36 20/512-3311; email: sostoierdo@e-misszio.hu; honlap: www.sostoierdo.hu