Kincskeresés a bokortanyákon – fedezzük fel közösen a védett ritkaságokat!

A Nyíregyháza környéki bokortanyák vidéke számos ritka, védett növénynek és állatnak nyújt menedéket. Ezeknek a természeti kincseknek a felkutatásához kéri az E-misszió Egyesület mindazok segítségét, akik nyitott szemmel és füllel járnak a bokortanyás térségben.

 A nemrég indult www.bokortanya.hu honlap térképezős felületén mostantól bárki feltöltheti megfigyeléseit, aki kuvikot, búbosbankát, orrszarvú bogarat, kék búzavirágot, konkolyt, vagy idős fákat fedezett fel a tájegységben.

A tanyavilágnak sajátos, a hagyományos gazdálkodáshoz, a tradicionális emberi környezethez alkalmazkodott élővilága van, melyek napjainkban sajnos kipusztulás fenyeget. – Mondta el dr. Szigetvári Csaba, az E-misszió Egyesület elnöke. – A kuvik fokozottan védett, kis termetű bagolyfajunk, amely a régi tanyaépületekben fészkel, és esténként éles, panaszos hangjáról könnyű megismerni. A jellegzetes külsejű búbosbanka márciustól szeptemberig látható tanyás vidéken, gyakran költ épületekben vagy azok környékén. A konkoly nyár elején nyíló, védett vadvirágunk, a kisparcellás, nem intenzíven művelt szántókon, gabonavetésekben fordul elő, akárcsak a szintén nagyon megritkult májustól szeptemberig virító kék búzavirág. A védett orrszarvúbogár korhadt faanyagban fejlődik, kifejlett példányai a nyár első felében pillanthatók meg. Emellett keressük az idős, termetes fákat, amelyek fontos természeti és táji értékei a vidéknek.

A keresett hat természeti érték mind olyan, amelyek jól jelzik a tanyás vidék környezeti állapotát, és egyúttal könnyű egyértelműen felismerni őket. A honlapon felhasználóbarát felület segíti a megfigyelések dokumentálását. Reméljük sikerül minél több érdeklődő, a bokortanyák hagyományos értékeit szívén viselő embert bevonni ebbe a kincskeresésbe.

A kuvik költése már megkezdődött, a búbosbankák a napokban érkeznek vissza telelőhelyükről a bokortanyákra, és nemsokára a védett virágok nyílása is megkezdődik. A www.bokortanya.hu honlapon mostantól számít a megfigyelők adataira az E-misszió Egyesület.

További információ: E-misszió Egyesület, dr. Szigetvári Csaba, email: szcsaba@e-misszio.hu, tel: 42/423-818 illetve 20/512-3311

A projektet a Földművelésügyi Minisztérium „Zöld forrás” programja támogatja.