Múzeumi Világnap Nyíregyházán is

Első ízben 1978. május 18-án tartottak Múzeumi Világnapot, melyről az előző esztendő májusában, a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa XI. konferenciáján határoztak Moszkvában. A múlt emlékeit bemutató - ma már 30000 – intézmény, száznál is több országban rendez programokat, illetve tárja szélesre kapuit a látogatók előtt az ünnepen.

A szakrális művészet talán legjelentősebb kincsei a középkori templomok, a magyar művészettörténet kiemelkedő emlékei, melyek Szabolcs-Szatmár- Bereg megyében koncentráltan mutatják gazdagságukat. Ennek tablókkal dokumentált bemutatóját vállalta a Jósa András Múzeum olyan teljességben, ahogyan nem volt még látható Nyíregyházán. A Múzeumi Világnapon, délután 16 órakor nyílik kiállítás a megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft gyűjteményéből, mely a „Középkori Templomok útja„ örökségtúrákat hivatott népszerűsíteni és megismertetni az érdeklődőkkel.

A Múzeumi Világnapon a Jósa András Múzeum rendhagyó tárlatvezetéssel fogadja látogatóit a " Restaurátorok műhelytitkai", a Tevan Interaktív család- és nyomdatörténeti vándorkiállítás, valamint a fegyvertörténeti gyűjtemény, illetve az állandó kiállítások bemutató tereiben.

 

Sóstói Múzeumfalu

A múzeumi világnapot 1978. május 18-án tartották meg első alkalommal. Az ünnep célja, hogy az "év eme napján komolyabb figyelem forduljon a múlt emlékeit őrző és bemutató intézmények felé".  E cél szellemében állítottuk össze mi is programjainkat, hogy látogatóink bepillanthassanak a kulisszák mögé, megismerhessék, hogyan dolgoznak munkatársaink.
Ezen a napon nyitjuk meg újra a nagyközönség előtt borbélyműhelyünket, amelyet a mezővárosi iparos foglalkozásokat bemutató Műhelysorról a faluközpontba költöztettünk át. Itt 11 órától „Figaro itt, Figaro ott…” címmel interaktív tárlatvezetést tartunk, melynek során a mesterség történetét bemutató előadás hátterében az önként jelentkező férfi vendégek a nyíregyházi Földi Béla fodrászmestertől új frizurát rendelhetnek maguknak. A zenei aláfestést a Garabonciás Művészeti Iskola Eötvös József Gyakorló Általános Iskolába járó citerásai biztosítják.
10 és 14 órától „Leg…leg…leg…” címmel néprajzi raktáraink legjeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Melyik a gyűjtemény legrégibb és legújabb darabja? Melyik a legnagyobb és a legkisebb? Melyik tárgy története a legérdekesebb? Melyikből van a legkevesebb, melyikből a legtöbb? Ezekre a kérdésekre kaphatnak választ azok, akik részt vesznek különleges zseblámpás raktári túráinkon. Arra kérjük kedves látogatóinkat, hogy zseblámpát hozzanak magukkal!
Pünkösdkor nyíló új időszaki kiállításunkat is szeretnénk népszerűsíteni. Ezért 10 óra 30 perckor és 13 óra 30 perckor „Tengerimalac leves sok zöldséggel?” címmel ismeretterjesztő előadásokat ajánlunk az Andok térségében élő indiánok – számunkra furcsának tűnő – szokásairól.
Gyűjteményünk megismerését, a porták megtekintését gyűjteményőrők, illetve interpretátorok segítik. Ők azok, akikkel látogatóink nap mint nap találkozhatnak, ők kalauzolják vendégeinket, elmesélik az épületekhez és építményekhez kapcsolódó érdekesebb információkat, vagy éppen valamilyen házi, ház körüli munkát, esetleg kézműves tevékenységet végeznek, melybe látogatóink is bekapcsolódhatnak.  A „Gyűjteményőr akcióban” programunkkal arra a széles és érdekes kínálatra szeretnénk felhívni a figyelmet, melytől azt reméljük, hogy múzeumunk látogatóinak száma gyarapodni fog. Jánkmajtisi portánkon eszközös népi játékokat lehet kipróbálni. A besztereci házban szövés bemutatót, a tarpai házban csigapergőt tartunk. A temetőcsősz házánál gyógyteákat készíthetnek és kóstolhatnak az érdeklődők. Anarcsi portánkon édes „kőttesek” dagasztásába és sütésébe lehet bekapcsolódni, illetve a gyertyamártást lehet kipróbálni. Kállósemjéni portánkon a nagymosás és mángorlás fáradtságos munkájába lehet belekóstolni. Kerékgyártó mesterünk szakmája fortélyaiba vezeti be látogatóinkat.  Az Árpád-kori faluban a kézi őrlést lehet kipróbálni, illetve lepénykenyeret lehet sütni.
A borbélyműhellyel szomszédos fényképész műtermünket is átköltöztetjük, így ez is a Múzeumfalu központjában fogadja ezentúl a látogatókat. A nap során vendégeink itt népviseletbe öltözve fényképet készíttethetnek magukról.
 Azt kérjük minden kedves látogatónktól, hogy szelfizzenek munkatársainkkal a Múzeumfalu területén és osszák meg a képeket a nagyvilággal (s persze velünk is)!
A múzeumi világnapon a belépőjegy ára egységesen 100 Ft/fő.