Secondary menu


Kiemelt cikkek

Zsiráfborjú látott napvilágot a Nyíregyházi Állatparkban

Zsiráfborjú látott napvilágot a Nyíregyházi Állatparkban Kopogtatott a gólya a Nyíregyházi Állatpark Afrika élővilágát bemutató kifutórendszerében, a Tarzan ösvényén. Az eddig 5 egyedből álló zsiráf család egy újabb taggal gyarapodott. A 450 napnyi  vemhességi idő után világra jött kis zsiráf jó egészségnek örvend, s egyelőre anyjával él együtt, de pár nap múlva meg fog ismerkedni a csapat többi tagjával is.

Szabó Márta Jászai Mari-díjas lett

Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere, állami művészeti és miniszteri szakmai díjakat adott át március 15-e alkalmából. Szabó Mártát, a Móricz Zsigmond Színház színművészét is díjazták.

Hulladékért virágot akció Nyíregyházán

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata és a TÉRSÉGI HULLADÉK-GAZDÁLKODÁSI Nonprofit Kft. 2018. március 5. és március 20. között ismét megszervezi a Hulladékért virágot elnevezésű akciót. A két hét során a különválogatott papír-, műanyag-, öblösüveg-, fém- csomagolási hulladékokért, valamint italos kartondobozokért, utalványt, vagy növényi hulladékból készült komposztot kapnak a résztvevők.

Évértékelő / évindító interjú a Képmás zenekarral

Évértékelő / évindító interjú a Képmás zenekarral A Képmás zenekar az észak-keleti régió egyik meghatározó csapata, amely 2006-ban Nyíregyházán alakult azzal a szándékkal, hogy olyan igényes élő zenét játsszanak, amely valódi intellektuális tartalmat közvetít. Folyamatosan zenélnek és hozzák el a szeretet hangját a számtalan intézménybe, nem csak egyházi berkeken belül. A zenekar vezetőjét, Bolega László énekes-dalszerzőt a legutóbbi turnéjukról, és az előttük álló időszakról is kérdeztük.

Hamarosan befejeződik a Szabadtéri Színpad felújítása

A Szabadtéri Színpad műszakilag igen leromlott állapotban volt, a mai kor követelményeinek, és a helyi igényeknek sem felel meg, így teljes körű felújítása évek óta indokolt. Igen frekventált helyén áll, a városi szövetben való elhelyezkedésénél, a funkciójánál, a térszervezésénél fogva, illetve a területen lévő építmények, épületek, terek formavilága, építészeti megfogalmazása, a vegetációt meghatározó hangulata miatt, a város igen jellegzetes, fontos intézménye.

Ha február, akkor Táncfarsang!

Három napos táncőrület a Móricz Zsigmond Színházban! 2018-ban is megrendezésre kerül a Táncfarsang: Néptánc, flamenco, balett, modern táncfeldolgozások és látványos koreográfiák várják a tánc szerelmeseit!


Galériák

Don Carlos a nyíregyházi színházban

Don Carlos a nyíregyházi színházban A Móricz Zsigmond Színházban 2018. március 10-én szombaton a Nagyszínpadon mutatták be Szabó Máté rendezésében Friedrich Schiller DON CARLOS című drámáját.

Egészségügyi szűrések a NyírPlázában

Egészségügyi szűrések a NyírPlázában A Vese Világnapja jegyében március 9-én Egészségnapot rendeztek Nyíreyázán. A NyírPlázában megrendezett eseményen résztvevő szervezetek segítségével megmérhettük vérnyomásunkat, vércukorszintünket, testzsírunk mértékét, tüdőnk teljesítményét, C-vitaminszintünket is.

Felfüggesztve - Perme fotókiállítása

Felfüggesztve - Perme fotókiállítása Dohos Ferenc, vagy ahogy a legtöbben ismerik Nyíregyházán, PERME első fotókiállítása nyílt meg 2018. január 25-én a Mustárházban. Perme évtizedek óta amatőr fotósként örökíti meg Nyíregyháza és környéke eseményeit, követi a város fejlődését. 2005 óta blogot vezet Perme Képeskönyve címmel, ahol több ezer fotóval színesíti írásait. A "Felfüggesztve" című tárlat még egy hónapig lesz megtekinthető!

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán Mintegy 400 diák vett részt azon a közösségi programon, amelyet a nyíregyházi LEGO gyár szervezésében, a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban működő tekerd! csoport részvételével rendeztek meg szerdán Build the Space címmel. A gyerekek nem csak feladatokat oldottak meg és játszottak a nap során, hanem mindeközben az űrkutatással kapcsolatos ismereteiket is gyarapíthatták.

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban 2017. október 13-án mutatták be Olt Tamás rendezésében a Diótörő herceg című mesejátékot a Móricz Zsigmond Színház Nagyszínpadán.

Sherlock Holmes - A sátán kutyája

Sherlock Holmes - A sátán kutyája előadás 2017. szeptember 9-én (szombat) nagy sikerrel mutatták be a Sherlock Holmes A sátán kutyája című darabot a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban.

Múzeumi Világnap Nyíregyházán is

Első ízben 1978. május 18-án tartottak Múzeumi Világnapot, melyről az előző esztendő májusában, a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa XI. konferenciáján határoztak Moszkvában. A múlt emlékeit bemutató - ma már 30000 – intézmény, száznál is több országban rendez programokat, illetve tárja szélesre kapuit a látogatók előtt az ünnepen.

 

 

A szakrális művészet talán legjelentősebb kincsei a középkori templomok, a magyar művészettörténet kiemelkedő emlékei, melyek Szabolcs-Szatmár- Bereg megyében koncentráltan mutatják gazdagságukat. Ennek tablókkal dokumentált bemutatóját vállalta a Jósa András Múzeum olyan teljességben, ahogyan nem volt még látható Nyíregyházán. A Múzeumi Világnapon, délután 16 órakor nyílik kiállítás a megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft gyűjteményéből, mely a „Középkori Templomok útja„ örökségtúrákat hivatott népszerűsíteni és megismertetni az érdeklődőkkel.

A Múzeumi Világnapon a Jósa András Múzeum rendhagyó tárlatvezetéssel fogadja látogatóit a " Restaurátorok műhelytitkai", a Tevan Interaktív család- és nyomdatörténeti vándorkiállítás, valamint a fegyvertörténeti gyűjtemény, illetve az állandó kiállítások bemutató tereiben.

 

Sóstói Múzeumfalu

A múzeumi világnapot 1978. május 18-án tartották meg első alkalommal. Az ünnep célja, hogy az "év eme napján komolyabb figyelem forduljon a múlt emlékeit őrző és bemutató intézmények felé".  E cél szellemében állítottuk össze mi is programjainkat, hogy látogatóink bepillanthassanak a kulisszák mögé, megismerhessék, hogyan dolgoznak munkatársaink.
Ezen a napon nyitjuk meg újra a nagyközönség előtt borbélyműhelyünket, amelyet a mezővárosi iparos foglalkozásokat bemutató Műhelysorról a faluközpontba költöztettünk át. Itt 11 órától „Figaro itt, Figaro ott…” címmel interaktív tárlatvezetést tartunk, melynek során a mesterség történetét bemutató előadás hátterében az önként jelentkező férfi vendégek a nyíregyházi Földi Béla fodrászmestertől új frizurát rendelhetnek maguknak. A zenei aláfestést a Garabonciás Művészeti Iskola Eötvös József Gyakorló Általános Iskolába járó citerásai biztosítják.
10 és 14 órától „Leg…leg…leg…” címmel néprajzi raktáraink legjeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Melyik a gyűjtemény legrégibb és legújabb darabja? Melyik a legnagyobb és a legkisebb? Melyik tárgy története a legérdekesebb? Melyikből van a legkevesebb, melyikből a legtöbb? Ezekre a kérdésekre kaphatnak választ azok, akik részt vesznek különleges zseblámpás raktári túráinkon. Arra kérjük kedves látogatóinkat, hogy zseblámpát hozzanak magukkal!
Pünkösdkor nyíló új időszaki kiállításunkat is szeretnénk népszerűsíteni. Ezért 10 óra 30 perckor és 13 óra 30 perckor „Tengerimalac leves sok zöldséggel?” címmel ismeretterjesztő előadásokat ajánlunk az Andok térségében élő indiánok – számunkra furcsának tűnő – szokásairól.
Gyűjteményünk megismerését, a porták megtekintését gyűjteményőrők, illetve interpretátorok segítik. Ők azok, akikkel látogatóink nap mint nap találkozhatnak, ők kalauzolják vendégeinket, elmesélik az épületekhez és építményekhez kapcsolódó érdekesebb információkat, vagy éppen valamilyen házi, ház körüli munkát, esetleg kézműves tevékenységet végeznek, melybe látogatóink is bekapcsolódhatnak.  A „Gyűjteményőr akcióban” programunkkal arra a széles és érdekes kínálatra szeretnénk felhívni a figyelmet, melytől azt reméljük, hogy múzeumunk látogatóinak száma gyarapodni fog. Jánkmajtisi portánkon eszközös népi játékokat lehet kipróbálni. A besztereci házban szövés bemutatót, a tarpai házban csigapergőt tartunk. A temetőcsősz házánál gyógyteákat készíthetnek és kóstolhatnak az érdeklődők. Anarcsi portánkon édes „kőttesek” dagasztásába és sütésébe lehet bekapcsolódni, illetve a gyertyamártást lehet kipróbálni. Kállósemjéni portánkon a nagymosás és mángorlás fáradtságos munkájába lehet belekóstolni. Kerékgyártó mesterünk szakmája fortélyaiba vezeti be látogatóinkat.  Az Árpád-kori faluban a kézi őrlést lehet kipróbálni, illetve lepénykenyeret lehet sütni.
A borbélyműhellyel szomszédos fényképész műtermünket is átköltöztetjük, így ez is a Múzeumfalu központjában fogadja ezentúl a látogatókat. A nap során vendégeink itt népviseletbe öltözve fényképet készíttethetnek magukról.
 Azt kérjük minden kedves látogatónktól, hogy szelfizzenek munkatársainkkal a Múzeumfalu területén és osszák meg a képeket a nagyvilággal (s persze velünk is)!
A múzeumi világnapon a belépőjegy ára egységesen 100 Ft/fő.
 

 

Main menu

story | by Dr. Radut