Secondary menu


Kiemelt cikkek

Zsiráfborjú látott napvilágot a Nyíregyházi Állatparkban

Zsiráfborjú látott napvilágot a Nyíregyházi Állatparkban Kopogtatott a gólya a Nyíregyházi Állatpark Afrika élővilágát bemutató kifutórendszerében, a Tarzan ösvényén. Az eddig 5 egyedből álló zsiráf család egy újabb taggal gyarapodott. A 450 napnyi  vemhességi idő után világra jött kis zsiráf jó egészségnek örvend, s egyelőre anyjával él együtt, de pár nap múlva meg fog ismerkedni a csapat többi tagjával is.

Szabó Márta Jászai Mari-díjas lett

Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere, állami művészeti és miniszteri szakmai díjakat adott át március 15-e alkalmából. Szabó Mártát, a Móricz Zsigmond Színház színművészét is díjazták.

Hulladékért virágot akció Nyíregyházán

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata és a TÉRSÉGI HULLADÉK-GAZDÁLKODÁSI Nonprofit Kft. 2018. március 5. és március 20. között ismét megszervezi a Hulladékért virágot elnevezésű akciót. A két hét során a különválogatott papír-, műanyag-, öblösüveg-, fém- csomagolási hulladékokért, valamint italos kartondobozokért, utalványt, vagy növényi hulladékból készült komposztot kapnak a résztvevők.

Évértékelő / évindító interjú a Képmás zenekarral

Évértékelő / évindító interjú a Képmás zenekarral A Képmás zenekar az észak-keleti régió egyik meghatározó csapata, amely 2006-ban Nyíregyházán alakult azzal a szándékkal, hogy olyan igényes élő zenét játsszanak, amely valódi intellektuális tartalmat közvetít. Folyamatosan zenélnek és hozzák el a szeretet hangját a számtalan intézménybe, nem csak egyházi berkeken belül. A zenekar vezetőjét, Bolega László énekes-dalszerzőt a legutóbbi turnéjukról, és az előttük álló időszakról is kérdeztük.

Hamarosan befejeződik a Szabadtéri Színpad felújítása

A Szabadtéri Színpad műszakilag igen leromlott állapotban volt, a mai kor követelményeinek, és a helyi igényeknek sem felel meg, így teljes körű felújítása évek óta indokolt. Igen frekventált helyén áll, a városi szövetben való elhelyezkedésénél, a funkciójánál, a térszervezésénél fogva, illetve a területen lévő építmények, épületek, terek formavilága, építészeti megfogalmazása, a vegetációt meghatározó hangulata miatt, a város igen jellegzetes, fontos intézménye.

Ha február, akkor Táncfarsang!

Három napos táncőrület a Móricz Zsigmond Színházban! 2018-ban is megrendezésre kerül a Táncfarsang: Néptánc, flamenco, balett, modern táncfeldolgozások és látványos koreográfiák várják a tánc szerelmeseit!


Galériák

Don Carlos a nyíregyházi színházban

Don Carlos a nyíregyházi színházban A Móricz Zsigmond Színházban 2018. március 10-én szombaton a Nagyszínpadon mutatták be Szabó Máté rendezésében Friedrich Schiller DON CARLOS című drámáját.

Egészségügyi szűrések a NyírPlázában

Egészségügyi szűrések a NyírPlázában A Vese Világnapja jegyében március 9-én Egészségnapot rendeztek Nyíreyázán. A NyírPlázában megrendezett eseményen résztvevő szervezetek segítségével megmérhettük vérnyomásunkat, vércukorszintünket, testzsírunk mértékét, tüdőnk teljesítményét, C-vitaminszintünket is.

Felfüggesztve - Perme fotókiállítása

Felfüggesztve - Perme fotókiállítása Dohos Ferenc, vagy ahogy a legtöbben ismerik Nyíregyházán, PERME első fotókiállítása nyílt meg 2018. január 25-én a Mustárházban. Perme évtizedek óta amatőr fotósként örökíti meg Nyíregyháza és környéke eseményeit, követi a város fejlődését. 2005 óta blogot vezet Perme Képeskönyve címmel, ahol több ezer fotóval színesíti írásait. A "Felfüggesztve" című tárlat még egy hónapig lesz megtekinthető!

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán Mintegy 400 diák vett részt azon a közösségi programon, amelyet a nyíregyházi LEGO gyár szervezésében, a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban működő tekerd! csoport részvételével rendeztek meg szerdán Build the Space címmel. A gyerekek nem csak feladatokat oldottak meg és játszottak a nap során, hanem mindeközben az űrkutatással kapcsolatos ismereteiket is gyarapíthatták.

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban 2017. október 13-án mutatták be Olt Tamás rendezésében a Diótörő herceg című mesejátékot a Móricz Zsigmond Színház Nagyszínpadán.

Sherlock Holmes - A sátán kutyája

Sherlock Holmes - A sátán kutyája előadás 2017. szeptember 9-én (szombat) nagy sikerrel mutatták be a Sherlock Holmes A sátán kutyája című darabot a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban.

Mátészalkán és Tiszaszalkán ad ingyenes koncertet a Budapesti Fesztiválzenekar

Mátészalkán és Tiszaszalkán ad ingyenes koncertet a Budapesti Fesztiválzenekar Miután a Budapesti Fesztiválzenekar TérTáncKoncertjére több ezer ember volt kíváncsi Budapesten, a zenekar újra vidéki települések felé veszi az irányt, és 21 ingyenes kamarakoncertet ad június 15. és 24. között, többek között Mátészalkán és Tiszaszalkán is.

 

 

ÚJRA FELRÁZTA BUDAPESTET A KLASSZIKUS ZENE ÉS A TÁNC

Közel 500 fiatal táncos, 6000 megtett kilométer, 6000 néző – idén is rengetegen voltak kíváncsiak a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) TérTáncKoncertjére a Hősök terén. A többségében hátrányos helyzetű gyerekek egy napra igazi hősökké váltak: megmutatták tehetségüket, kitartásukat, és a közös alkotásban rejlő lehengerlő erőt. A nagyszabású budapesti eseményt követően a zenekar újabb Közösségi Hetet szervez, és országszerte 21 helyszínen, köztük a Szabolcs-Szatmár- Bereg megyei Mátészalkán és Tiszaszalkán ad ingyenes kamarakoncerteket. 

„Ott kezdődik a tolerancia, ahol meg tudjuk szeretni egymás értékeit, ahol szépnek tudjuk találni azt is, ami a másé. A toleranciához az is hozzátartozik, hogy tiszteljük egymás vallását, és meglátjuk a másik vallásában is a szépet” – mondta Fischer Iván karmester a Budapesti Fesztiválzenekar TérTáncKoncertjén. A téren táncoló gyerekek hónapokon át készültek erre a napra az ország 17 különböző településén és 23 iskolájában. Ez volt számukra a nyár csúcspontja, tanáraik szerint pedig láthatóan kinyíltak a próbák során. A koncert vezető koreográfusa a Harangozó-díjas Vári Bertalan volt, aki a Varidance profi táncosait is bevonta a nagyszabású eseménybe.

A Fesztiválzenekar idén a fellépésen kívül még egy kulturális és közösségi programokkal tarkított plusz napot ajándékozott a fiataloknak Budapesten, akik közül sokan most jártak először a fővárosban. Voltak, akik a Fővárosi Állat- és Növénykertbe látogathattak el, más csoportok pedig a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Zeneakadémia által ingyenesen felajánlott programokon vettek részt. A gyerekek kezét később sem engedik el: a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány munkatársainak bevonásával a júniusi közös fellépést és annak feldolgozását követően is foglalkoznak velük, és az őket támogató felnőttekkel.

„Ahol csak az ember van” – újabb Közösségi Hét a BFZ-vel

A BFZ kamaraformációi a TérTáncKoncert után ismét útra kelnek: június 15. és 24. között újabb ingyenes koncertekkel folytatják közösségépítő munkájukat. 

Közösségi Hetük során ezúttal egy katolikus és két református templomi közösségnek zenélnek, Pannonhalmán bekapcsolódnak a Szent Márton Évbe, Sellyére az egész Ormánságot meghívják, és Hódmezővásárhelyen is koncerteznek. A Zsinagógakoncertek első állomása Mátészalka lesz, majd Bonyhádon muzsikálnak, az egyik első magyarországi zsinagógában, amely néhány éve még festékraktár volt. A koncertsorozat Kunszentmártonban ér véget, a jelenleg kulturális központként működő épület a magyar szecesszió egyik kiemelkedő alkotása, bár 25 éven át itt is magtár és bútorraktár működött. (A Zsinagógakoncertek programsorozat a Budapesti Fesztiválzenekar, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének közös rendezvénye.)

A fiataloknak szóló, Zenevár című interaktív-integratív koncertet ezen a Közösségi Héten a bódvaszilasi, a tiszaszalkai és a toldi gyerekek is élvezhetik. Toldon az Igazgyöngy Alapítvány hátrányos helyzetű fiataljainak zenél a BFZ, melynek igazgatója, L. Ritók Nóra így nyilatkozott a kezdeményezésről: „A zene egy pillanat alatt felemeli a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket egy csodás közegbe. Oda, ahol öröm van, gyermeki tisztaság, harmónia… ahol nincsenek társadalmi különbségek. Ahol csak az ember van. A lehetőségek embere. A komolyzene ezt a kaput nyitja meg. A lélek kapuját.”

A Fesztiválzenekar muzsikusai mindezeken túl most is tizenkét idősotthonban adnak kamarakoncerteket Budapesttől Csókakőn át Csongrádig.

A közösségi koncertek célja, hogy azok az emberek is találkozhassanak a klasszikus zenével, akiknek ez önerejükből a hétköznapokban nem adatik meg.

A KÖZÖSSÉGI HÉT RÉSZLETES PROGRAMJA

TEMPLOMI KONCERTEK

2016. június 16. 17:30

 • Pannonhalma, Boldogasszony-kápolna, Vár u. 1.

2016. június 17. 18:00

 • Sellye, Református templom, Domb u. 11.

2016. június 18. 18:00

 • Hódmezővásárhely, Ótemplom, Kossuth tér

ZSINAGÓGAKONCERTEK

2016. június 20. 18:00

 • Mátészalka, Zsinagóga, Kossuth u. 19

2016. június 21. 19:00

 • Bonyhád Zsinagóga, Mártírok tere 8.

2016. június 23. 18:00

 • Kunszentmárton, Bartók Béla Terem, Deák Ferenc u. 20.

ZENEVÁR

2016. június 15. 14:00

 • Tiszaszalka, Hétvezér Baptista Általános Iskola, Petőfi Sándor utca 6-8.

2016. június 16. 14:00

 • Bódvaszilas, Petőfi Sándor Művelődési Ház, Petőfi út 8.

2016. június 17. 14:00

 • Told, Kultúrház, Kossuth u. 5.

KONCERTEK IDŐSOTTHONOKBAN

 • június 20. 14:00 Olajág otthonok IV.,  2085 Törökbálint, Kazinczy u. 105. 
 • június 21. 10:00 X. ker. Önkormányzat Szivárvány Idősek Háza,  1108 Budapest, Sütöde u. 4. 
 • június 21. 10:30  Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona, 2635 Vámosmikola, Ipolyság u. 9-11. 
 • június 21. 10:30 CSMÖ Aranysziget Otthona,  6640 Csongrád, Gyöngyvirág u. 7-9.  
 • június 21. 15:00  Harmónia Idősek Háza, 2330 Gyömrő, Táncsics u. 2/a 
 • június 22. 10:30  Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona, 2025 Visegrád, Mogyoróhegyi u. 10. 
 • június 22. 10:30 Nagyboldogasszony Ház,  2087 Piliscsaba, Kálmán király u. 15.
 • június 22. 15:00 Szent Erzsébet Otthon, 2085 Pilisvörösvár,  Szent Erzsébet u. 135. 
 • június 23. 10:00  Őszi Napfény Idősek Otthona, 2870 Kisbér, Deák u. 69.  
 • június 23. 15:00  Farkas Edith Szeretetotthon,  1013 Budapest, Krisztina krt. 61/a 
 • június 24. 15:00  Békásmegyer Evangélikus templom,  Budapest, Mező u. 12. 
 • június 25. 10:00  Aranyhegyi Idősek otthona, Csókakő, Tölgyfa u. 2.

 

A koncerteken a részvétel ingyenes, de a regisztráció ajánlott.

Regisztrálni a rendeles@bfz.hu címen lehet.

 

 

Main menu

story | by Dr. Radut