Szárnyas Sárkány Fesztivál - Megtelt élettel a Papok rétje

Szárnyas Sárkány Fesztivál - Megtelt élettel a Papok rétje  Nagy érdeklődés fogadta az idén is a Szárnyas Sárkány Fesztivált. A három napos utcaszínházi eseményre több ezer látogató volt kíváncsi. A gyönyörű, műemlékekkel teli helyszíneken 4 ország művészeinek több mint 60 előadása, közel 300 fellépője szórakoztatta a közönséget. A nem mindennapi rendezvényen megannyi műfaj szinte minden változatát felsorakoztatták a szervezők, hogy mindenki kedvére csemegézhessen a sokféle kínálatból.

Voltak ott táncoló marionettek, bábjátékok, gólyalábasok, kiváló komikusok, pantomimművészek, mozgásművészek, tűztáncosok, tűz-zsonglőrök, ütőegyüttesek - felsorolni is hosszú lenne, hogy mi minden színesítette még a programot.

 

A nagyszínpados élőzenés koncertek mellett az egyszemélyes előadóestek, a több fellépős színházi társulatok, a népi és hagyományőrző zenékig, zenekarokig mindenki felsorakozott ezen a hétvégén, hogy a felnőtteknek és a gyermekeknek egyaránt remek és felejthetetlen élményt nyújtsanak.

 

 A világzenéktől a magyar világirodalom kortárs és klasszikus költőinek alkotásai mellett a hagyományos népi, illetve modern hangszerek kíséretében a zenei sokszínűség, sokféleség jellemezte a Szárnyas Sárkány Hetét. A kiváló vásári árusok tárgyait nézegetve gasztronómiai különlegességeket is kóstolhattak az ide látogatók.

 

A város megtelt élettel és a Papok rétje erre a pár napra a színházi világ pezsgő életének otthonává vált. Remek munkát végzett az a hét tagú kreatív csapat, amely erre az alkalomra egy 6-8 m hosszú, 2 m magas, kb. 4 m szárnytávolságú sárkányt is alkotott. Ezt az óriásbábot 6-8 ember mozgatta egyszerre. De készült még sárkánykapu, rengeteg címeres zászló, jelmezek és más egyéb dekoráció is. „Először dolgoztunk együtt” - jegyezte meg Nagy Fruzsina, a „látványosok” összefogója. A Kaposvári Egyetemen öten, alkalmazott látványtervező szakon, ketten pedig a Budapesti Képzőművészeti Egyetemen festészeten végeztünk. Igyekeztünk olyan hangulatot teremteni, hogy minél látványosabb legyen ez az amúgy is csodás rendezvénytér.

 

Nyírbátor szinte minden lakója megmozdult a Szárnyas Sárkány hallatán. Huszonhárom évvel ezelőtt Dózsa György álmodta meg ezt a három napos rendkívüli utcaszínházi eseményt. Az ötletgazda kiváló fesztivál-nevet és helyszíneket választott ehhez a nem mindennapi eseményhez, Nyírbátorhoz - mondta Vona Éva, a Kulturális Központ művészeti vezetője. - A város ünnepe ez, hiszen megmozgatta a település apraját-nagyját egyaránt. Összefogott ez a történelmi múltú kisváros, hogy olyan élményt nyújtson és hangulatot varázsoljon az érdeklődőknek, hogy máskor is szívesen felkeressék ezt a programokkal teli utcaszínházi forgatagot.”

 

Pótor Mellinda