TáncKluzív – DanceClusive

A „4 FOR DANCE” Tánc, Sport és Kulturális Egyesület 2016. júniusában megkezdte az EGT Finanszírozási Mechanizmus keretében megvalósuló „TáncKluzív” (DanceClusive) című projektjének megvalósítását.

A projekt elsődleges célja: interkulturális kortárs táncművészeti alkotás bemutatása, a norvég együttműködő Trondheim International World Festival szervezőjével, mint partnerszervezettel, a TRANSFORM-mal (http://www.transform.no/) és meghívott művészeivel közösen. Az előadás 2 alkalommal lesz látható, egyszer idén ősszel Norvégiában, egyszer pedig jövő év januárjában Nyíregyházán. A projekt kiemelt célja emellett az is, hogy a befogadó társadalom filozófiáját táncművészi eszközökkel értelmezve, felhívja a figyelmet a kultúrák közötti párbeszéd, az antidiszkriminációs tevékenységek és a társadalomban élő kisebbségek értékeinek fontosságára.

A TáncKluzív (DanceClusive) projekt megnevezésében is azt célozza, hogy a kortárs előadó-művészeti tevékenység exkluzivitásának értékével hívja fel a figyelmet az inkluzív társadalom kialakításához kapcsolódó társadalmi, kiemelten kulturális értékekre. A projekt keretében elsődlegesen a norvég multikulturális és összművészeti fesztivál eddigi tapasztalatai kerülnek alkalmazásra, az etnikai, nemi, faji és egyéb természetű esélyegyenlőségre való figyelemfelkeltés érdekében.

A projekt 2017. január végéig tart, és összesen több mint 37 millió forintból valósul meg, amelyből az EGT Finanszírozási Mechanizmus Kulturális és természeti örökség megőrzése, megújítása programja által biztosított támogatás összege több mint 33,5 millió forint.