Fehér nandu fiókák keltek ki a Nyíregyházi Állatparkban

Fehér nandu fiókák keltek ki a Nyíregyházi Állatparkban

 A csibék jelenleg a madárházban nevelkednek, de ha elérik az 1 méteres magasságot,  csatlakozni fognak az ivarérett állatok csapatához.

A nanduk  párzási időszaka bárki számára azonnal felismerhető, hiszen a kakasok jellegzetes táncukkal, imponáló magatartásukkal,  kiterjesztett szárnyaikkal hívják fel magukra a tojók  figyelmét, s a dürrögés időszakában a  betolakodókkal is igen agresszívan viselkednek.

A párosodást követően a kakas földbevájt mélyedést készített, melyet  növényi anyagokkal bélelt ki. Ebbe a védett fészekbe rakták le a tojásokat a tyúkok, melyeket a kakas költött ki.

 

Fehér nandu fiókák keltek ki a Nyíregyházi ÁllatparkbanA tojásokból  36 nap után keltek ki a fészekhagyó fiókák, akik kezdetben főleg rovarokkal táplálkoztak, de most már a szülőkhöz hasonlóan elkezdték csipegetni a zöld leveleket is.

Mivel az Állatparkban élő  két nandu tojó máskor rakta le a tojását, a 2 héttel korábban kikelt fióka egyelőre magasabb mint a másik 2 csibe, de hamarosan mindannyian  1.7 méteresre nőnek majd s 25 kilogramm körüli súlyúak lesznek.

A nanduk (Rhea americana) Dél-Amerikában Bolívia, Uruguay, Paraguay, Brazília és Argentína nyílt füves térségeinek lakói. Első pillantásra olyan, mintha kis struccok lennének, de alkatuk lényegesen karcsúbb. A vad szürkésbarnás színezet mellett kitenyésztettek fehér tollazatú állatokat is, ilyen színűek a nyíregyházi nanduk is.

A dél-amerikai futómadaraknak rendkívül jó a látásuk és a hallásuk.

Fehér nandu fiókák keltek ki a Nyíregyházi ÁllatparkbanÉberségük  miatt gyakran csatlakoznak hozzájuk a természetben szarvas csapatok. Erőteljes lábukon gyorsan tudnak futni, óránként akár 60 kilométeres sebességgel is.

Az őslakosok felhasználják  húsukat és tollukat is,  és a juhtenyésztő farmerek  is kedvelik, mert megeszik a bogáncshoz hasonló gyomnövényeket, így a legelőkön a birkák gyapját nincs ami összekuszálja.

 

Csaknem minden világrésznek megvan a maga jellegzetes futómadara. Afrikában a strucc él, Ausztráliában az emu, Új-Guineában a kazuár, Dél-Amerikában pedig a nandu. A Nyíregyházi Állatparkban jelenleg struccokat, emukat és nandukat is láthat a nagyközönség.