Új kenyér ünnepe a Sóstói Múzeumfaluban

Új kenyér ünnepe a Sóstói Múzeumfaluban Az államalapítás hivatalos ünnepéhez ma már hozzátartozik az új búzából sütött kenyér megáldása, megszentelése és megszegése. Ennek – a lassan hagyománnyá váló – rítusnak lehetnek részesei mindazok, akik augusztus 20-án kilátogatnak a Sóstói Múzeumfaluba.

Programunkat 10 órától egy interaktív bemutatóval kezdjük, melynek során az érdeklődők nyomon követhetik azokat a munkafolyamatokat (cséplés, szelelés, őrlés, dagasztás, sütés), melyek eredményeként a learatott búzából frissen sült kenyér lesz.

  • 11 órától az Ákom-BÁkom BÁBcsoport egy klasszikus mesével szórakoztatja a legkisebbeket. A király kihirdette: annak adja szépséges leányát és fele királyságát, aki úgy el tud bújni, hogy a királykisasszony nem találja meg. A kiskondás is útnak indul, hogy szerencsét próbáljon…
  • 12 órától működésbe hozzuk a faluközpont nyugati végében álló matolcsi szárazmalmot.
  • 13 órától a Pálinkaházba várjuk kedves látogatóinkat, ahol „Első pohár a barátságé…” címmel számos érdekességet elárulunk a pálinka és a pálinkafőzés történetéből. Az ismeretterjesztő előadáshoz desszertet is ajánlunk, olyan finomságokat, melyeket a korábbi évek eredetvédett pálinkákkal készülő országtortái ihlettek.
  • 14 órától a faluközpontban hálaadó istentiszteletet tartunk. Igét hirdet Kósa László lelkipásztor, aki ezt követően új kenyerünket is megáldja.
  • 15 órától Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke tart előadást „A magyarok kenyere” címmel.

 

Új kenyér ünnepeLátogatóink között a Kamara munkatársai 600 db kiscipót fognak kiosztani, melyet a  Magyarok Kenyere program keretében összegyűjtött búzából az Apagyi Sütőüzem Kft. dolgozói készítenek el.

 

Egész napos programjaink során felnőttek és gyerekek egyaránt belekóstolhatnak több népi kismesterség rejtelmeibe. Kézművesek segítségével szalmadíszeket és mézeskalácsot készíthetnek. Kinyit a kádár- és fazekasműhelyünk is. A gyerekek népi játszóudvarunkban szórakozhatnak.

 

Tiszabecsi portánkon lovaglásra és szekerezésre, a nagyhódosi porta udvarán pedig íjászatra biztosítunk lehetőséget.

 

Anarcsi portánkra népi gasztronómiai bemutatóval várjuk az érdeklődőket.

 

A belépés díjtalan.