A vallások közötti párbeszéd megélése Nyíregyházán

A Vidor Fesztivállal párhuzamosan egy ifjúsági csereprogram is megvalósult városunkban az Erasmus+ Programon belül, amely a „Living the interfaith” („ Vallások közötti párbeszéd megélése”) címet viseli, és 2016. augusztus 30. és szeptember 5. között került megrendezésre 25 fiatal részvételével, akik Magyarországról, Olaszországból, Litvániából, Észtországból és Törökországból érkeztek.
 

Az Erasmus+ egy hatalmas ifjúsági mobilitási program, amely 2014-ben indult azzal a céllal, hogy hangsúlyozza és erősítse a társadalmi értékeket és szakmai készségeket főként (de nem kizárólag) az európai fiatalok körében. A csere központi témája a vallások közötti párbeszéd volt, ami manapság nagyon aktuális téma, a résztvevők pedig különböző vallásúak voltak: protestánsok, katolikusok, keresztények, szunnita muzulmánok, síita alevi muszlimok, a Hare Krishna tagjai, de ateisták is voltak a csoportban, így egy elképesztően heterogén csoportot alkottak.

A résztvevők 7 napot töltöttek együtt párbeszéddel, egymás meghallgatásával, elmélkedéssel, kölcsönös megismeréssel, és olyan nem-formális oktatáson (mindazon tevékenységek, amelyek kívül esnek a hagyományos oktatási rendszeren, beleértve olyan módszereket, ahol a résztvevő egy aktív és dinamikus tanulás része) alapuló feladatokban vettek részt, mint a kincsvadászat a városban (kapcsolatba lépve a helyi lakossággal), a Kossuth Lajos Gimnázium tanulóinál tett látogatás vagy a “templomtúra”, ahol a lutheránus és a görög katolikus templomban például a lelkipásztor és a pap is személyesen fogadta a résztvevőket.

A projekt a nyíregyházi KÉK Egyesület és az olasz Gentle Giant Szervezet együttműködésében valósult meg.