Kelet-magyarországi mentőkutyás sikerek

A hétvégén Jászberényben rendezett mentőkutya vizsgán és bajnokságon az idén is szép sikereket értek el a Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület mentőkutyái és kutyavezetői.
 

Az október 14. és 16. között megrendezett XII. Berényi IRO Mentőkutya Vizsga és Versenyen idén több mint hetven versenyző indult, öt kategóriában, Magyarország és a környező országok mentőcsapatainak képviseletében. A mentőkutyák alkalmassági, rom, alap és emeltszintű, valamint terület alap és emelt szintű kategóriákban versenyeztek. A sikeres vizsga jelenti a mentőkutyák alkalmasságát vizsgatípustól függően belföldi, vagy akár a világ bármely táján előálló vészhelyzet helyszínén a bevethetőségre. A vizsga minden kategóriában két részből állt, egyik részében a kutya engedelmességét, irányíthatóságát ellenőrzik, egy gyakorlópályán végrehajtott feladatsorral. A megmérettetés másik eleme maga a keresés, kategóriától függően, a területkutató ebek erdős nyílt terepen keresnek személyeket, a romkutatók pedig egy katasztrófahelyzetet utánzó mesterséges romterületen kutatnak élő emberek után, ahol az épületmaradványok mellett járművekben rekedt emberek mentésére is számítani kell.

 

A KMSME csapata idén kibővült, hat kutya és kutyavezető indult a versenyen, közülük négy egység sikeresen teljesítette a vizsgát, ketten pedig kategória győztesként zárták a viadalt. Területkutatás „alkalmas” kategóriában az első teljesített vizsgáját szerző Balogh Péter és beagle kutyája Berci rögtön első helyezést szereztek. Emelt szintű – nemzetközi bevethetőséget jelentő – vizsgát tett Tovai Ildikó és tapasztalt, világbajnokságot is megjárt belga juhásza Django, akik szintén kategória győztesként tértek haza a Jászságból. Ezen kategória második helyezése is a KMSME egyik keresőkutyáját illette, akivel azonban a Kutyákkal az Életért Alapítvány kutyavezetője Dánffy Brigitta lépett pályára, mivel Nápolyi a labrador vezetője az egyesület elnöke Vincellér Tibor épp az Egyesült Államokban tartózkodik nemzetközi gyakorlaton, illetve a sors úgy hozta, hogy a Matthew-hurrikán okozta károk enyhítésében is segédkezik. A csapat további tagjai, Simon Emese és mudija Csí, Bajnay Eszter és német juhásza Nico, valamint Mészáros Gábor és labradorja Merlot voltak.

 

 

A mostani versenyen elért eredmények és az eredményeket megalapozó komoly és intenzív felkészülés, illetve a csapat bővülése tovább erősíti a KMSME mentőkutyás egységeinek felkészültségét, bevethetőségét, biztosítva ezzel, hogy az egyesület munkatársai mindig a bajbajutottak segítségére siethessenek.

Szöveg és fotó: Máté János - KMSME