Megérkezett Fiete, az új jegesmedve fiú!

 Már láthatja a nagyközönség Fietet, a Nyíregyházi Állatpark legújabb jegesmedvéjét. A 2 éves hím állat a rostocki állatkertben született s ez idáig ott élt anyjával, ám most hogy tenyészérett lett, a fajmegőrzési program tovább helyezte Nyíregyházára, az ott élő idősebb nőstény mellé.

A Nyíregyházi Állatpark négy munkatársa ment el a termetes, jelenleg 250kg-os  fiatal mackóért, aki felnőtt korára elérheti a 7-8 mázsát is. Észak-Németországban a nyíregyházi  gondozók megismerték a hím állat szokásait,és  kedvenc csemegéit ill. megbeszélték az ottani kollégákkal az állat probléma mentes átszoktatását új otthonába.

Fiete, szemmel láthatóan kitűnően érzi magát, bár még csak néhány napja lakik a szabolcsi megyeszékhely állatkertjében, nagyon aktív, sokat pancsol és játszik  s már távolról ismerkedik a nyíregyházi jegesmedve nősténnyel is.

Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) különleges figyelmet szentel a jegesmedvéknek s nemzetközi tenyészprogram keretében helyezi ki őket. Az állatkerti jegesmedve állomány fontos szerepet játszik a faj fennmaradása szempontjából. Európában állatkertekben 122 jegesmedve él, Magyarországon pedig csak Nyíregyházán látható.

 

 

A két nagy kifutóból, a 300m3-es medencéből és a légkondicionált barlangból álló kifutót tovább szeretnék fejleszteni a nyíregyháziak, és Európában egyedülálló sarkvidéki bemutatót szeretnének építeni.

A két állatot egyelőre fokozatosan szoktatják egymáshoz,  így az ismerkedési időszak után hamarosan összeengedhetik őket a tágas tenyészkifutóban.  A tervek szerint néhány hónapon belül egy fiatal nőstény állat is csatlakozik majd hozzájuk.