Nyíregyházi diákok Mortil városában

Nyíregyházi diákok Mortil városában Az Empíria Európai Tanácsadó Nonprofit Kft. 2016. 10.08-10.29-ig sikeresen pályázott az Erasmus plusz programra. A pályázat részeként Spanyolországba, Motril városába utazhatott a nyíregyházi Bárczi Gusztáv Speciális Iskola két tanulója.

A három hét a diákok számára egy nyaralással is felérhetett volna, de Ők elsősorban tapasztalatszerzés, új és alapismeretek  elsajátítása céljából utazhattak a gyönyörű spanyol városba. A fogadó szervezett a már 30 éve működő Aprosmo Egyesület volt, akik értelmi fogyatékos emberekkel foglalkoznak a korai fejlesztéstől fogva a felnőttkori foglalkoztatottságig. A tanulók az Aprosmo Terra Horti tanáruda és szakiskolai képző intézményében a parkápolást és a kertészeti ismerhették meg.

Az utazás előtt felkészítő tréninget tartottak számukra az iskolában, ebben a felkészítő és egyben velük is Motrilban résztvevő tanár Ádám Edina volt. Edina elmondta, hogy ez azért volt fontos, mert más ország, más földrajzi jellemzők, más kultúra és fel kellett készíteni őket a rájuk váró feladatokra. Beszélgettek a viselkedési szabályokról, munkavédelemről. A fiatalok számára a Motrilba való eljutás is nagy élményt jelentet, hiszen közülük senki sem járt repülőtéren és nem utazott repülőn.

 

Nyíregyházi diákok Mortil városában

 

A gyakorlat helyszíneinek sokszínűsége (kertészeti fóliasátor, tanáruda, gyakorlókert) biztosította az elsajátított ismeretanyag új helyzetben való alkalmazkodásának lehetőségét. A megszokottól eltérő környezet, az előre nem látható feltételekhez való alkalmazkodás az új ismeretek révén alkalmat teremtett a tanulásra. A gyakorlat lehetőséget nyújtott a tanítás-tanulás folyamatában megmutatkozó gyengébb vagy sérült funkciók korrigálására, kompenzálására, felzárkóztatására, az eszköztudás, a szociális képességek fejlesztésére is. A feladatok során fejlődött a tanulók önállósága, önbizalma.

 

Nyíregyházi diákok Mortil városában

 

Minden hétvégén szervezett programokon vehettek részt, ahol többek között elutazhattak Bubion városába is. Az út csodálatos volt számukra: a szerpentin, a szikrázó tenger, a fehér mediterrán házak, pálmafák sora mindenütt - igazi újdondonság volt. A spanyolok életében a Hallowen is nagy szerepet játszik, így a diákok láthatták, ahogy minden ember jelmezbe öltözött. A nap végén munkanaplót kellett írniuk és tanárukkal megbeszélhették az aznapi munkafolyamatot.

 

Nyíregyházi diákok Mortil városában

 

A fényképes-videó élménybeszámoló és a napló felolvasó bemutatása az iskolán belül november 10-n volt, természetesen sok kérdésre is választ kellett adniuk a már itthon résztvevő „világutazóknak”, mert egyedülálló élményt szereztek.

Hajzer Andy