Egy hét a hulladékcsökkentés jegyében

 2016. november 19-27. között a Baktalórántházi Reguly Antal Általános Iskola is aktívan bekapcsolódott az Európai Hulladékcsökkentési Hétbe. A tartalmas egy hét alatt több program is várta a diákokat, szülőket és érdeklődőket.
Az iskolának az európai kampányban nem csak a szemléletformálás volt a szerepe, hanem az is hogy több féle kapcsolódó tevékenységet kipróbáljon és tapasztalatait átadja a jövő évi kampány csatlakozóinak. Ennek értelmében mintaeseményeket szerveztünk, melyeket későbbiekben szeretnénk tapasztalatainkat feldolgozva hatékonyabban folytatni.

Csere-bere börze:

Célja volt a megunt, kinőtt tárgyak cseréje és adományozás. A megmaradt tárgyakat – főleg ruhanemű – 2 szervezetnek adjuk oda adományként (RÉHE Egyesület és Kistérségi Szociális Központ (ami egyben egy átmeneti otthont is működtet).

Komposztálás az iskolakiskertben

Iskolánkban előző félévben elindult az iskolai kiskert program, ahol a tanulók, kiskerti gyakorlati munkákkal ismerhetik meg a kerti munkákat a „vetéstől az aratásig”. A felsős osztályok közül a 6-7 évfolyamot vontuk be aktívan a feladatok elvégzésébe, elsősorban a technika- életvitel és gyakorlat szaktantárgy kapcsán. Másodsorban a környezetvédelmi szakköröseink végeznek tudományos-felfedezéseket a kiskertben.

A fenti időszakban a technika órákon a komposztálás a kiemelt szerepet kapott, a régi rosszul kezelt (beállt, nem forgatott, homogén) komposztálót szétbontottuk, későbbiekben összerakjuk újra; illetve a helyi önkormányzattól kért használt raklapokból készítettünk egy „iker” komposztálót, melyeket a gyerekek már használatba is vettek.

Hulladékanalízis

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét kapcsán szakköröseink az iskolában hulladékanalízist végeztek – amiből látható, hogy tömeg százalékban a – konyhai hulladékokat nem számítva majdnem fele a kidobott komposztálható hulladék. (második legtöbb szemétre kerülő hulladéktípus a papír, majd a műanyag (térfogatban ez jóval tetemesebb mennyiség, mint a komposzt) – azt követi a fém, alumínium hulladék.

Iskola heti hulladéktermelése: 75 kg

Ebből (tömeg százalékban):

Komposzt

32 %

Papír

23 %

Műanyag

14 %

Fém

1 %

Maradék

30 %



Kijelenthető, hogy ha szelektív hulladékgyűjtés mellett komposztálnának is rendszeresen az iskolában a hulladék mennyisége drasztikusan csökkenthető lenne 30%-ra. Azaz évente kb. 2500 kg hulladékkal kímélhetnénk meg iskolai szinten Föld bolygónkat.

 „Csináld magad!” workshop – hulladékból új tárgyak készítése

Újrahasznosítási hét technika órák keretein belül - Nagyon sok hulladék újrahasznosítási ötlet merült fel technika óráink során (fűszertartó, váza, tolltartó, persely, madáretető, játékautó, repülő, játék figurák, tálca, képkeret stb.). Sok esetben az idő és a megfelelő eszköz hiánya akadályozza a használható hasznos tárgyak elkészítését, így csak inkább prototípusok, modellek, makettek készültek többségében, melyek még kifejlesztésre várnak. A legfontosabb, hogy a gyerekek nagyon élvezték a munkát. A „hulladék-hulladéka” az órák során természetesen a technika szaktanterembe kialakított szelektív hulladéktárolókba kerültek.

„Pörgesd fel a kreativitásod!” - újrahasználati verseny

Az iskola és tagintézményei számára meghirdetett verseny, melyben leginkább a technika órákon elkészült újrahasznosított tárgyak versenyeztek. Legközelebb, hogy nagyobb számú pályamű érkezzen be, hamarabb kell hirdetnünk és több időt kell adnunk az elkészítésre.

„Láss a polcok mögé” c. kiállítás

A sok-sok kreatív program mellett sikerrel tudtunk a hétre egy kiállítással is szolgálni az iskola tág közösségének. A „Láss a polcok mögé” c. kiállítás a Magyar Természetvédők Szövetségének és a Bors Alapítvány jóvoltából került az iskolába – mely a tudatos vásárlási szokások kapcsán a hulladékmegelőzzéssel is foglalkozik.

A kiállítás az iskola bejáratánál az aulába lett kihelyezve egy hétre. Hozzá kapcsolódva egy „Környezettudatos TOTÓ” kitöltésével a résztvevők egy versenyben is részt vehettek ahol a nyertesek a küldött és felajánlott kiadványokat a Hét keretében készült vászonszatyrokba tudtuk átadni. A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata is nagyban segítette munkánkat.

A kiselőadások mellett a kisebb gyerekekkel a Öko Palkó és Panna történeteivel ismerkedhettek meg a nagyobbakkal délutáni foglalkozásokon a küldött társasjátékkal játszottunk – és jól szórakoztunk.

Kulacs és vászontáska festés

A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület jóvoltából a 40 db vászontáska és ugyanennyi kulacs állt rendelkezésünkre ahhoz, hogy miközben dekupázs technikával, textilfilccel, akril festékkel egyénivé varázsoljuk kapott ajándékainkat, beszélgethessünk a hulladékcsökkentés és a mindennapos kulacshasználat illetve a vásárlási szokásaink kapcsolatáról.