Farsang a Sóstói Múzeumfaluban

Farsang a Sóstói Múzeumfaluban Farsangosok kopogtatnak február 18-án, 14 órakor a Sóstói Múzeumfalu kapuján.  A néphit úgy tartja lármázásukkal, jókedvű mókázásukkal, vigadozásukkal elűzik a  telet. Most, hogy a mínuszok szokatlanul uralkodnak vidékünkön, talán nem lesz haszontalan a munkájuk.

A panyolai Szamosparti Nyugdíjas Klub tagjai hűen ápolják lakóhelyük hagyományait, ma is olyan jelmezekbe, maskurákba bújnak, amelyekben nagypapáik és nagymamáik táncoltak, bolondoztak a régi világban. Aki át akarja élni, milyen az igazi farsangi hangulat, annak most szatmári utazás helyett a Sóstói Múzeumfalu felkeresését ajánljuk.

A szatmári farsangolók dramatikus játéka mellett a látogatók szórakoztatásáról a Nyírség Táncegyüttes gondoskodik. S aki kedvet kap a tánchoz, farsangi batyubálon rophatja kifulladásig. A talpalávalót a Bürkös zenekar húzza.

S amíg a szülők táncolnak, gyermekeik sem fognak unatkozni. A nagyvilág farsangi  álarcait készíthetik el, s ölthetik magukra. Játékos táncházban ismerkedhetnek vidékünk népi mozgásos gyermekjátékaival, valamint a néptánc alaplépéseivel. Ez utóbbiban Lauber Laura és Kurinszky Márk segítségére számíthatnak.

 

Farsang a Sóstói Múzeumfaluban

 

A farsangi hagyomány szerves része az evés-ivás, amiről természetesen a szervezők sem feledkeztek meg: zsíros kenyérrel, tepertővel, forralt borral és forró teával várják a vendégeket. S persze nem maradhatnak el a farsangi sütemények sem, melyek közül – a madarak azt csicsergik – egy-egy finom fánkra mindenki a skanzen vendége.

A Sóstói Múzeumfalu külön köszönetét fejezi ki Panyola Község Önkormányzatának, akik a program megvalósításában oroszlánrészt vállaltak.