Lai Véjus ( Szabad Szél ) - A Jósa András Múzeum Baráti Körének megemlékezése Normantas Pauliusra

Lai Véjus ( Szabad Szél ) - A Jósa András Múzeum Baráti Körének megemlékezése Normantas Pauliusra Normantas Paulius, a litván fotós derűs, mosolygós arca fogadta egy projektor képén a Múzeum Baráti Köre és a népes tisztelők, érdeklődők körét a Jósa András Múzeumban a legutóbbi találkozón.

Boros György a barát, a pályatárs, a munkatárs idézte meg a világjáró művész életét, munkásságát . Mesélt Paulius törekvéseiről, múltjáról, utazásairól, szokásairól , de még álmairól is. Sokat tudtunk már életében is a fotóművész sikereiről. A 17 országban rendezett mintegy 300 kiállítása témáit, legújabb albumait rendre bemutatta Nyíregyházán, hiszen családja révén Ő „ idevalósi”, jósavárosi ember  volt. 15 buddhista országban fotózott, de felkereste a Szovjetúnió területén élő finnugor népeket is.

Dardzsilingben ő helyezte el a nyíregyházi címert Kőrösi sírjánál. Néprajzkutatók és szociológusok mércéjével is jelentős hagyatéka, beleértve a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében dokumentált cigánysorsot és hagyományokat megörökítő fotósorozatot is. Személyiségét jelentősen átformálta a buddhista világban töltött számos esztendő, s az expedíciói során ajándékba kapott lehetőség, néhány találkozás a Dalai Lámával.

 

Lai Véjus ( Szabad Szél ) - A Jósa András Múzeum Baráti Körének megemlékezése Normantas Pauliusra

Normantas Paulius , a Litván és Magyar Fotóművészeti Szövetség, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete, a Litván és Nemzetközi Újságírók Szövetsége  és az MMA tagja, 1992-ben Pro Cultura Hungariae kitüntetést kapott.

A Jósa András Múzeum kegyelettel emlékezik egykori munkatársára!
(Normantas Paulius nyíregyházi búcsúztatója február 27-én, 14 órakor lesz az Északi temetőben.)