Kokárdás Nap a Jósa András Múzeumban

Kokárdás Nap a Jósa András Múzeumban „Hitvallásom istensége, hazánk függetlensége” című időszaki kiállításunkkal, ünnepi programmal, interaktív korabeli fegyver-, egyenruha és felszerelés bemutatóval, megannyi izgalmas játékos feladattal, alkotó foglalkozással és puskalövésekkel várjuk a 2017. március 15-én a látogatókat a Jósa András Múzeum.

A kiállítás Kossuth Lajosnak állít méltó emléket, amely életének nagy sorsfordulóit - a szabadságharcban betöltött szerepén keresztül egészen a kiegyezésig - mutatja be. A kiállításban a Ceglédi Kossuth Múzeum jóvoltából Kossuth eredeti tárgyainak válogatott relikviáit korhű enteriőrbe helyezve tárjuk a látogatók elé.
A játékos kedvű ’honvédőink’ a Rímfaragó dominó, a Betűforgató, az Egérrágta levél, a Tárgyviadal és még seregnyi játékban virtuskodhatnak és gyűjthetnek Kossuth bankót. A múzeumi Pilvax kávéházban Kossuth kiflit és a zamatos gyógyteákat szolgálunk fel verses-zenés történelmi visszaemlékezéssel. Farigcsa műhelyünkben nemzetiszínű szívet és madárkát készítünk, valamint lúdtollal írunk.

 

Kokárdás Nap a Jósa András Múzeumban

A rendezvény teljes ideje alatt a Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány honvédei és gyalogosai történelmi kalandozásra várják a látogatókat korabeli fegyver-, egyenruha és felszerelés bemutatóval, valamint 12.00 és 15.30 órakor az udvaron puskalövésekkel.

Ezen a napon adjuk át a WEÖRES 100 rajzpályázat díjait. A gyermekek alkotásaira az ünneplő látogatók is szavazhatnak, közülük a legtöbb szavazatot kapott alkotás nyeri el a Közönségdíjat.

 

Részletes program

 

10.00 óra Múzeumnyitás

Pilvax kávéház (II. emelet)

  • Zenés-verses történelmi visszaemlékezés
  • Korabeli újságok, anekdoták és adomák ’48-ból
  • Kossuth kifli, gőzölgő gyógyteák és aromás kávé

„Süvegemen nemzetiszín rózsa” – tréfás feladványok (I. emelet)

  • Üsse kő!, Ezredrendező, Ágyúforgató, Tárgyviadal, Farigcsáló, Rímfaragó dominó, Pacsmagoló, Egérrágta levél  

Farigcsa műhely – alkotó foglalkozások (I. emelet)
Közönségszavazás a Weöres 100 alkotásaira

11.00 óra „Hitvallásom istensége, hazánk függetlensége” c. időszaki kiállítás megnyitó
Megnyitja: Dr. Szabó Géza történész, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Honismereti Egyesület Elnöke

  • A WEÖRES 100 rajzpályázat díjátadója

Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány egyenruha, fegyver és felszerelés hagyományőrző bemutatója (I. emelet 115. terem folyamatosan)

  • 12.00 és 15.30 órakor díszlövések a múzeum udvarában

16.00 óra Múzeumzárás
 

Nemzeti ünnepen a múzeum látogatása ingyenes, 10.00-16.00 óráig várjuk az ünnepelő közönséget. Információ: www.josamuzeum.hu; +36-20-218-1884