Középkori templomok útja - Örökségnap Sonkádon

Középkori templomok útja - Örökségnap Sonkádon A reformáció 500 éves évfordulója alkalmával, örökségnapokat szerveznek a Középkori templomok útja legszebb templomában. Idén első alkalommal a sonkádi templom ad helyet a rendezvénynek. A szervezők célja, hogy a helyi közösségek, gyülekezetek megismerjék környezetük kulturális örökségét.

Ismét rendhagyó rendezvényre készül a Középkori templomok útja programot működtető SZSZBMFÜ Nonprofit Kft. és a működést segítő Középkori Templomok Útja Egyesület. A Gregorián Társaság megkeresése és a saját elgondolásunk ugyanis összeért: terveztük és most megvalósítjuk az örökségnap-nak elnevezett programot. Célunk, hogy az adott közösség ne csak úgy tekintsen templomaira, mint vallásgyakorlásának helyszínére, hanem mint művészettörténeti-, építészeti- vagy vallástörténeti szempontból  különlegesen értékes helyre.

Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a Felső-Tisza-vidék igen gazdag műemlékekben, s a reformáció hatásai – építészeti szempontból is rendkívüliek.

 

Középkori templomok útja - Örökségnap Sonkádon

 

Ezt támasztja alá Szatmári István műemlékvédelmi szakértő  „Egyházi műemléki értékek a Felső-Tisza-vidéken” című előadása és Varga János etnográfus, múzeumigazgató „ A reformáció művészeti öröksége a Felső-Tisza-vidéken” c. előadása az egésznek alapot adó Középkori templomok útja  programunk bemutatását követően. Mindehhez keretet ad a Gregorián Társaság  „Élő gregorián – hangzó Árpád-kor”  című műsora. A szatmári esperes, Szalay Kont Miklós  szolgálata  a  rendezvény ünnepélyességét  emeli. Köszöntőt mond dr. Tilki Attila  a térség országgyűlési képviselője, Seszták Oszkár a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke. A helyszín kiválasztásában nagy szerepet játszott a sonkádi református egyházközség lelkipásztorának tevékeny hozzáállása, hiszen az Europa Nostra-díjas templom lelkésze kezdetektől figyelemmel kíséri a templomút formálódását.

 

Az örökségnap-i program

időpontja:       2017. Március 18.  14.00 óra

helyszíne:        a sonkádi református templom